Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Detta är orättvist av TV4 – tävlingen är avgjord på förhand

Juryn med Kishti Tomita, Alexander Kronlund, Nikki Amini och Anders Bagge.Foto: OLLE SPORRONG
Nikki Amini.Foto: OLLE SPORRONG

Duettdags i ”Idol”. Men knappast på lika villkor. Inte när en deltagare får superstjärnan Benjamin Ingrosso, medan en annan får doldisen Hanna Ferm.

För andra veckan i rad tvingar TV4 på Idolerna ett tema som får tävlingen att framstå som uppgjord på förhand, men som framför allt fick oanade orättvisa konsekvenser.

Tanken med duetterna var förstås att pigga upp den smått avdomnade tävlingen med någorlunda etablerade sångförmågor. 

Ett trick som faktiskt funkade! Flera av deltagarna verkade inspireras av sina tilldelade mentorer, och presterade ovanligt bra. En sorts musikalisk lättnad faktiskt. Men på kuppen förvandlades tävlingen även till ett slags ”Battle royale”. I den sistnämnda klassiska japanska filmen från 2000 tvingas en grupp ungdomar årligen att slåss till döds, tills bara en segrare återstår. Till hjälp får de varsitt vapen – som kalkylerat nog kan vara allt från ett kastrullock till ett maskingevär.

Lite så var det egentligen i kväll när Nathalie fick Melodifestivalensegraren Benjamin Ingrosso vid sin sida, medan Bragi parades ihop med Hanna Ferm (för att ta två ytterligheter).

Vilket som är bäst är inte självklart. Ett namn som Benjamin Ingrosso borde rimligen dra fler röster. Men effekten verkar ha blivit den motsatta – att duktiga Nathalie i stället hamnade i skuggan av den etablerade artisten, och att det rentav blev en fördel att sjunga med någon som förra årets Idoltvåa Hanna Ferm, och lite mer framstå som en jämlike.

Oavsett vilket, så påverkar duettpartnern resultatet, och med artister av så pass olika kaliber blir villkoren oundvikligen orättvisa. 

Precis som förra fredagen. Då var det föräldrarna som skulle bestämma vad Idolerna skulle sjunga, och nästan exakt som i verkliga livet styrde det deltagarnas förutsättningar i konkurrensen. Den som hade föräldrar som kunde välja smart med avseende på vad som funkar i tv och matchar artisteriet, fick en solklar fördel. Medan andra fick kämpa i en motvind de själva alls inte kunde lastas för.

Så efter att Nikki Amini i förra veckan höjde rösten och bland annat krävde att Idolerna skulle få en större möjlighet till att välja låtar som passar dem, så gör TV4 egentligen tvärtom: De stryper deltagarnas möjligheter till att välja själva, och därmed i viss mån även att utvecklas.

Visst var det upplyftande att se kvällens, för säsongen, ovanligt starka framträdanden. Men om kvalitetslyftet återstår till nästa vecka, när de etablerade proffsartisterna har åkt hem till sitt, känns faktiskt långtifrån säkert. Och vem vet? Hade idolerna fått styra mer själva kanske vi hade haft mer än en tjej kvar i tävlingen nu.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.