Detaljerna om Yoko Onos liv – lämnar knappt hemmet

John Lennons änka hittades medvetslös i sitt hem i New York 2016.
Foto: ANTHONY CAMERANO / AP
Yoko Ono i New York 2019.
Foto: William Volcov/REX / Copyright (c) 2019 Shutterstock. No use without p

Yoko Ono har hunnit fylla 87 år. 

Likt andra 87-åringar har aktiviteterna blivit färre och hon lämnar sällan niorumslägenheten på Manhattan.

Hon behöver hjälp 24 timmar om dygnet och sitter i rullstol – men: 

– Hon är lika skarp som någonsin tidigare, säger Elliot Mintz, en nära vän till Ono sedan drygt 50 år tillbaka, till New York Post

Yoko Ono behöver numera uppassning 24 timmar om dygnet och när hon rör sig i offentligheten så gör hon det i rullstol. Konstnären, fredsaktivisten och fastighetsmagnaten, som var gift med Beatlesmedlemmen John Lennon från 1968 till 1980, har dragit sig tillbaka mer och mer från offentligheten de senaste åren. 

– Hon har givetvis trappat ner, likt alla andra i den åldern. Men hon är lika skarp som någonsin tidigare, säger vännen Elliot Mintz till New York Post. 

Yoko Onos och John Lennons äktenskap fick ett tragiskt slut när han sköts till döds på öppen gata i december 1980. De fick utöver 12 år tillsammans sonen Sean, som Elliot Mintz beskriver som Onos närmsta person i livet. 

– Sean är hennes bästa vän. De äter middag två-tre gånger i veckan och han tar ofta med henne ut som en gäststjärna i hans band, säger han.

”Hon har givetvis trappat ner, likt alla andra i den åldern. Men hon är lika skarp som någonsin tidigare”, säger vännen Elliot Mintz till New York Post.
Foto: PACIFICCOASTNEWS.COM / STELLA PICTURES PACIFICCOASTNEWS.COM

Mångmiljardär, affärskvinna och välgörare

Enligt New York Post har Yoko Ono tillgångar på runt 7 miljarder kronor, knutna i framför allt fastigheter, men också i konst, där hennes tidigare vän Andy Warhol finns representerad. 

Hon har länge varit känd för sin välgörenhet, bland annat skänkte hon 2,5 miljoner kronor till ett sjukhus när covid-19 bröt ut i New York. 

I en intervju från 2013 adresserade hon sitt intresse för välgörenhet:

– Jag minns hur det var att vara hungrig och jag vet att det är svårt att bara vara hungrig. En dag så tog jag inte med mig lunchlåda. De andra barnen frågade om jag inte ville äta. Jag svarade bara ”nej, jag är inte hungrig,” sa hon.

De har bland annat utsetts till den bästa musikgruppen någonsin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.