Detaljerna om Johnny Depp och Amber Heards relation

Johnny Depp har fått stort stöd i sociala medier – trots exhustruns ingående anklagelser.
Foto: JIM WATSON / AP TT NYHETSBYRÅN
Amber Heard har bland annat påståt att Johnny Depp förde upp en glasflaska i hennes underliv.
Foto: ELIZABETH FRANTZ / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Premium: Det är – och har varit – en av de mest omtalade rättegångarna på många år.

I ena hörnet: Johnny Depp, 58.

I det andra: Amber Heard, 36.

Men den nu världsomskrivna rättegången tog sin början i en rad infekterade tvister mellan paret.

Och allt tog ytterligare fart i samband med en tidningsartikel.

Mer av det bästa från Expressen. Mer Premium hittar du här.

Efter förhållanden med modellerna Kate Moss samt Vanessa Paradis, som han har två barn med, träffade Johnny Depp skådespelaren Amber Heard som han tidigare hade spelat mot i filmen ”The rum diary”.

Paret träffades 2012, förlovade sig i början av 2014, gifte sig i februari 2015, men redan året efter ansökte Amber Heard om skilsmässa och kontaktförbud för Johnny Depp.

Amber Heard hävdade att Johnny Depp, inte sällan påverkad av alkohol och droger, utsatt henne för såväl verbala kränkningar som fysiskt våld under hela relationen. 

Amber Heard, med blåmärken i ansiktet, när hon lämnade domstolen i maj 2016 efter att ha vittnat om hur Johnny Depp attackerat henne.
Foto: RICHARD VOGEL / AP TT NYHETSBYRÅN

Johnny Depp nekade till uppgifterna och anklagade i sin tur Amber Heard för att försöka komma åt hans pengar genom en finansiell uppgörelse.

Depp dömdes senare till att betala Amber Heard motsvarande 70 miljoner kronor 2016, vilka hon lovade att donera till välgörenhet.

Amber Heard drog senare tillbaka sin ansökan om kontaktförbud och i ett gemensamt uttalande menade paret att deras förhållande var ”intensivt och passionerat men i perioder instabilt, men alltid omgärdat av kärlek” och att ”ingen av partnerna har lagt fram falska anklagelser för att få pengar” samt att ”det aldrig fanns något uppsåt om fysiska och emotionella skador”.

Året efter, 2017, trädde parets skilsmässa i kraft.

Men det skulle komma att bara vara början på tvisterna mellan paret.

Artikeln: Depp anklagas för misshandel och stämmer The Sun

Det började med en artikel i brittiska The Sun i juni 2018.

The Sun beskrev Johnny Depp som en ”hustrumisshandlare” efter relationen med Amber Heard varpå Hollywoodstjärnan stämde tidningen för förtal.

Stämningen följdes av en mycket omskriven rättegång mot tidningen The Sun där såväl Johnny Depp som Amber Heard vittnade. 

The Suns omtalade artikel om Johnny Depp.

I juli 2020 uttalade sig skådespelaren och exflickvännen Winona Ryder till Johnny Depps fördel.

”Uppfattningen att han skulle vara en väldigt våldsam person är så långt från den Johnny som jag kände och älskade. Jag kan inte alls förstå de här anklagelserna”, skrev Winona Ryder i ett uttalande.

Exflickvännen Vanessa Paradis, som har två barn ihop med Johnny Depp, uttalade sig och menade att anklagelserna ”är inte i närheten av den Johnny som jag har känt och utifrån mina egna erfarenheter under många års tid kan jag säga att han aldrig var våldsamt eller kränkande mot mig”.

Johnny Depp anklagade Amber Heard för att ha varit otrogen, bland annat med miljardären Elon Musk och skådespelaren James Franco. Johnny Depp pekade även ut Amber Heard som en ”gold-digger” och att hon medvetet ska ha hittat på anklagelserna.

Något som Amber Heard nekade till och anklagade och vidhöll att Johnny Depp utsatt henne för återkommande fysiska kränkningar och våld i nära relation.

Vidare menade Amber Heard att Johnny Depp, vid flera tillfällen, ska ha hotat att döda henne.

Det slutade däremot med att Johnny Depp förlorade rättegången. 2020 kom domstolen fram till att artikeln om våld i nära relation var trovärdig och Depps anklagelser om förtal såg de som ”inte tillräckligt trovärdiga”. Så Depp tvingades betala rättegångskostnaderna för The Sun.

Amber Heard och Johnny Depp på röda mattan tillsammans.
Foto: RICH FURY / AP TT NYHETSBYRÅN

Hoppade av ”Fantastic beasts”

Johnny Depps advokat publicerade även ett uttalande där man kritiserade rättegångens utgång:

”Det här beslutet är lika perverst som förbryllande”, skrev man bland annat.

Fyra dagar efter rättegången tvingades mer eller mindre Johnny Depp att hoppa av filmen ”Fantastic beasts 3” och ersattes av dansken Mads Mikkelson, 56.

På Instagram skrev Johnny Depp:

”Slutligen önskar jag få säga att det surrealistiska omdömet hos domstolen i Storbritannien inte kommer att förändra min kamp att berätta sanningen och jag kan bekräfta att jag kommer att överklaga”, skrev Johnny Depp och avslutade:

”Mitt liv och min karriär ska inte definieras av det här ögonblicket”.

Senare avslogs Johnny Depps ansökan om ett överklagande.

Parets förhållande uppges ha varit väldigt stormigt och våldsamt.
Foto: JOEL RYAN / AP TT NYHETSBYRÅN

Nu: Så började den uppmärksammade rättegången

Parallellt med den uppmärksammade artikeln i The Sun lämnade Johnny Depp in ytterligare en anmälan om förtal – nu mot Amber Heard.

Två år tidigare, i december 2018, hade Amber Heard publicerat ett vittnesmål i Washington Post där ex-hustrun menade att hon för två år sedan ”blev ansiktet utåt för våld i nära relation och att hon ”i realtid fick se hur institutioner skyddar män som anklagas för våld i nära relation”.

Johnny Depp nämndes dock inte vid namn i artikeln.

Till följd av artikeln stämde däremot Johnny Depp sin exhustru Amber Heard i februari 2019 och krävde motsvarande 475 miljoner kronor för förtal och ärekränkning – och hävdade då, å sin sida, att Amber Heard varit den våldsamma i relationen, att hennes anklagelser var påhittade och att det kommit att påverka hans karriär negativt. 

Johnny Depp menade vidare att Amber Heard nedtonat sitt eget bruk av droger, något som ska ha bidragit till hennes ”ilska och problem med svartsjuka” och våldsamma tendenser. Han beskrev även ex-hustrun som en ”gold-digger”.

I förhör med Amber Heard beskrev hon å sin sida Johnny Depp som ”ett monster”. Vidare hävdade Amber Heard att hon hade ärr på armar och fötter efter att Johnny Depp kastade henne över ett pingisbord och drog henne genom glassplitter på golvet.

Ett av flera vittnesmål om våld och kränkningar.

Amer Heard har kallat Johnny Depp ett ”monster”.
Foto: JIM LO SCALZO / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Ljudinspelningarna om våldet

I januari 2020 publicerade brittiska Daily Mail ljudinspelningar där Amber Heard hörs säga:

– Jag är ledsen att jag gjorde så där, att jag nuddade dig i ansiktet med en riktig örfil, men jag nuddade dig bara, jag slog dig inte. Älskling, du blev inte slagen, säger Amber Heard, och fortsätter:

– Jag vet inte riktigt hur min handrörelse var, men du är okej, jag gjorde dig inte illa, jag slog dig inte, jag nuddade dig.

I samma inspelning hörs även Johnny Depp säga:

– Jag drog i går kväll. Ärligt talat, jag svär, för jag kunde inte hantera mer fysiskt våld mot varandra. För om vi hade fortsatt hade det gått jävligt illa. Och älskling, jag sa till dig: Jag är livrädd för att det här ska bli en ”brottsplats” nu.

Amber Heard svarar då, enligt samma ljudinspelning:

– Jag kan inte lova att jag inte blir fysisk igen. Herregud, ibland blir jag så jävla arg att jag tappar det.

Paret skilde sig till slut 2017 på Amber Heards begäran.
Foto: FAME FLYNET ITALY / STELLA PICTURES

Heard stämmer tillbaka – men avfärdas

I augusti samma år kontrade Amber Heard med att att stämma Johnny Depp, samt hävda att ex-maken koordinerat ”en kampanj av trakasserier via Twitter och ha orkestrerat kampanjer på nätet för att få henne sparkad från filminspelningar”, men stämningen avslogs.

Därefter inleddes den nu omtalade rättegången mellan Johnny Depp och Amber Heard – med anledning av artikeln i Washington Post – den 11 april 2022.

Johnny Depp som målsägande, Amber Heard som svarande, den utpekade för förtal.

En rättegång som pågår i skrivande stund och har delat allmänheten i två läger.

Amber Heard har i detalj berättat vad hon menar att Johnny Depp utsatte henne för.
Foto: JIM LO SCALZO / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Johnny Depps försvar

Under inledningen av rättegången riktade sig Amber Heards advokat J. Benjamin Rottenborn till juryn och menade att Johnny Depp kommer att ”försöka förvandla det här fallet till en såpopera”.

Han nämnde även artikeln i Washington Post och underströk att Johnny Depp aldrig namngavs och att den inte uttryckligen handlade om honom, utan om hennes erfarenheter av våld i nära relation.

– Hon hade kunnat fylla en hel bok med detaljer (om relationen med Johnny Depp). Hon hade berättat för er om det här monstret men det gjorde hon inte. Det var ingen poängen med artikeln, förklarade advokaten om Amber Heards påstådda erfarenheter rörande just Johnny Depp.

– Eftersom Johnny Depp drev det här fallet kommer allt att komma ut. Ha i åtanke att Amber Heard inte ville avslöja för allmänheten vem Johnny Depp egentligen är. Ni kommer att få se den riktige Johnny Depp, bortom piratkostymen, fortsatte advokaten och refererade till Depps roll i filmerna ”Pirats of the Carribean”. 

Johnny Depp under den just nu pågående rättegången.
Foto: JONATHAN ERNST / AP TT NYHETSBYRÅN

Under de första veckorna av rättegången hördes ett flertal vittnen som vittnade till Johnny Depps fördel.

En terapeut, som tidigare arbetat med paret, vittnade bland annat om att båda parter varit våldsamma under relationen.

Ytterligare ett vittne, en vän till Johnny Depp, menade att Amber Heard ”gjort ett bedrägligt påstående om våld i nära relation för att utpressa en man”.

Även en tidigare assistent till Amber Heard vittnade till Johnny Depps fördel.

En händelse 2015 togs upp. Johnny Depp hävdar att Amber Heard ska ha kastat en spritflaska på honom vilket ska ha resulterat i att en av fingertopparna skurits av. Under rättegången har även en ytterligare händelse tagits upp, där Amber Heard påstås ha lämnat avföring i Johnny Depps säng, något som Johnny Depps livvakter även vittnade om, och som det även uppges finnas bilder på.

Rättegången har fått mycket uppmärksamhet – och nyfikna människor har flockats utanför.
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

Under rättegångens tredje vecka vittnade en psykolog om att Amber Heard lider av personlighetsstörningar, däribland borderline, samt ”grovt överdrivna symptom av posttraumatiskt stressyndrom”.

Ännu en gång togs även Amber Heards tidigare artikel i Washington Post upp.

Enligt Johnny Depp ledde artikel till att hans liv – och karriär – slutade i spillror.

Skådespelaren menade att det var Amber Heards återkommande kränkningar som eskalerade hans beroende av droger och alkohol. Ännu en gång pekade han även ut Amber Heard som den våldsamma i förhållandet.

Samtidigt nekade Johnny Depp till anklagelserna om att han ska ha gett sig på Amber Heard fysiskt.

– Vi bråkade men jag nådde aldrig en punkt där jag slog henne. Jag har aldrig slagit en kvinna i hela mitt liv, förklarade skådespelaren.

Samtidigt fick Johnny Depp allt större offentligt stöd.

Inte minst i sociala medier där Amber Heard, trots sina ingående vittnesmål, har pekats ut som en lögnare.

”Båda anklagar varandra för misshandel, och det som skulle ha blivit ett hårdbevakat domstolsärende har blivit en uppvisning i hur sociala medier används för att starta krig mot en enskild kvinna”, skrev Expressens Irena Pozar i dyningarna av det under rubriken ”stödet till Depp är sexistisk propaganda”, och fortsatte:

”Att ta del av innehållet som sprids under hashtagen #justiceforjohnnydepp är som att vada genom en sörja av tusenårig misogyni”.

Stödet för Johnny Depp har varit stort – trots exhustruns vittnesmål.
Foto: RON SACHS / CNP / SPLASHNEWS.COM / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS
Amber Heard har även kallats ”lögnare” trots de bevis som har lagts fram.
Foto: RON SACHS / CNP / SPLASHNEWS.COM / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS

De omtalade ljudinspelningarna – och flaskan i underlivet

Under rättegången har Amber Heards advokat hävdat att ex-hustrun använt ett särskilt smink för att dölja de blåmärken som Johnny Depp anklagas för att ha åsamkat henne. 

I ingående förhör med Johnny Depp har skådespelaren bland annat tvingats förklara en rad explicita sms skickade till Amber Heard.

En ljudupptagning där Johnny Depp hörs säga ”dumma, jävla hora” har spelats upp, samt ytterligare en ljudupptagning där Amber Heard hörs be Johnny Depp att släppa henne.

En psykolog vittnade senare om att Amber Heard visst lider av posttraumatiskt stressyndrom, till följd av parets relation, och att hon upprepade gånger återberättat om tillfällen där Johnny Depp ska ha förgripit sig på henne sexuellt samt flera fysiska attacker. Johnny Depp uppges även ha varit ”besatt av svartsjuka”.

– När herr Depp var full eller hög kunde han kasta henne på sängen, slita av henne kläderna och försöka ha sex med henne. Det här var inte i ögonblick av kärlek. Det här var upprörda ögonblick, vittnade psykologen och berättade om andra tillfällen då Johnny Depp påstås ha fört in sina fingrar i Amber Heards underliv mot hennes vilja.

Enligt psykologen ska Johnny Depp även ha slagit och strypt Amber Heard samtidigt som han sa ”jag ska fan döda dig”, varpå han förde upp en en flaska i hennes underliv.

– Det enda hon tänkte på då var: ”Åh gud, hoppas bara inte flaskan är trasig.

Amber Heard blev känslosam under sitt vittnesmål.
Foto: JIM LO SCALZO / AP TT NYHETSBYRÅN

Under rättegången har Amber Heard flera gånger gråtit under sina vittnesmål rörande påstådda övergrepp och ex-makens tunga användande av alkohol och droger.

Bland annat har bilder på Johnny Depp visats upp där han, till följd av droger, ses sitta och ligga utslagen i en soffa.

En av de omtalade bilderna på Johnny Depp.
Foto: JIM LO SCALZO / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Ytterligare bilder har uppgetts visa Amber Heards blödande hårbotten, en fläskläpp och blåtiror orsakade av Johnny Depp.

Amber Heards underläpp.
Foto: JIM LO SCALZO / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
En bild ska även visa blåmärken i ansiktet.
Foto: JIM LO SCALZO / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Ytterligare en bild ska visa blod i hårbotten.
Foto: JIM LO SCALZO / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Rättegången mellan Johnny Depp och Amber Heard tar nu ett uppehåll och kommer att återupptas den 16 maj.

Den 19 maj beräknas rättegången avslutas.

Huruvida den slutar till Johnny Depps eller Amber Heards fördel återstår att se.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.

De var nära att dö på Ålands hav – så blev livet sedan

Premium: Lou Åberg bryter tystnaden: ”Dagarna på havet formade mitt liv”

”Plötsligt var Anders och den andra kvinnan borta”

Premium: ”Lotta”, 48 berättar om en fruktansvärd midsommarfest

SÖK I LISTAN: Bästa och sämsta äldreboendet i din kommun

Premium: SÖK BLAND 2 700 BOENDEN: • Allt fler äldre är missnöjda