Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Detaljen som avslöjar missen i ”På spåret”

Glädjetårarna i På spåret: "Bättre än att föda barn"
Det var i säsongens andra semifinal som uppmärksamma tittare kunde upptäcka missen.
Foto: SVT
Kristian Luuks klocka visade något helt annan än en tid mellan klockan 20.00 och 21.00.
Foto: SVT
Fredrik Lindström och Kristian Luuk.
Foto: SVT
Thomas Nordegren och Louise Epstein i semifinalen.
Foto: SVT

Få program är lika förknippade med fredagskvällar som SVT:s ”På spåret”.

Trots att programmen är förinspelade finns för många tittare en live-känsla när de slår sig ned i tv-soffan som SVT gärna värnar om.

Men i förra fredagens semifinal smet sig en miss in – som visade sig genom programledaren Kristian Luuks klocka på handleden.

SVT-programmet ”På spåret” har med några få undantag sänts varje år sedan 1987 och har blivit en klassisk fredagshöjdpunkt under vinterhalvåret för många tittare.

För även om programmen spelas in på förhand under hösten förmedlas samtidigt en känsla av direktsändning och fredagskväll till tittarna hemma i sofforna. 

I förra veckans semifinal där Tomas Alfredsson och Ernst Billgren mötte Louise Epstein och Thomas Nordegren gjordes dock en miss som bara den riktigt uppmärksamme tittaren kunde se.

I en sekvens syns nämligen Kristian Luuks klocka på handleden, där klockvisarna snarare visar att klockan är runt 17.15 i stället för mellan klockan 20.00 och 21.00, då programmet sänds.

SVT: ”Ingen av oss som tänkte på det”

”Det är förstås en ren miss att man kan se fel tid, även om man måste läsa av urtavlan på programledarens handled upp och ned för att tänka på det”, skriver ”På spåret”-producenten Charles Franz i ett mejl.

”Antingen hade vi kunnat strunta i att ha med klockan eller ställt om den. Men det var ingen av oss som tänkte på det när vi spelade in”, tillägger han.

Känslan av direktsändnig och att det är just fredag är också viktigt för produktionen, menar Charles Franz.

”För oss är fredagskänslan, och känslan av att uppleva På spåret tillsammans, viktiga grejer! Vid det här laget förstår nog de allra flesta att På spåret är förinspelat, men det finns ju ingen anledning till att man ska behöva fundera på det när man tittar på programmet”, skriver han vidare i ett mejl.

På spåret – så blir en fråga till i SVT-programmet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.