Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Detaljen som avgjorde finalen – förlorarens pik: ”Hade en fördel”

Parisa Amiri och Gunnar Wetterberg står som vinnare i årets säsong av ”På spåret”, efter att ha mött duon Eric Ericson och Kjell Wilhelmsen i finalen.
Foto: SVT.
Kjell Wilhelmsen är besviken över förlusten, och menar att vinnarlaget fick försprång redan vid första resemålet.
Foto: SVT.
Eric Ericson
Foto: SVT.
Kjell Wilhelmsen.
Foto: SVT.
Till slut stod det klart – debutduon bestående av frilansjournalisten Parisa Amiri och historikern Gunnar Wetterberg tog hem hela tävlingen.
Foto: SVT.
1 / 7

Parisa Amiri och Gunnar Wetterberg står som vinnare i årets säsong av ”På spåret”, efter att ha mött duon Eric Ericson och Kjell Wilhelmsen i finalen.

Kjell Wilhelmsen är besviken över förlusten, och menar att vinnarlaget fick försprång redan vid första resemålet.

– Det är alltid surt, men vi kände redan efter första resan att det skulle bli uppförsbacke, säger Kjell Wilhelmsen om att komma tvåa.

Till slut stod det klart – debutduon bestående av frilansjournalisten Parisa Amiri och historikern Gunnar Wetterberg tog hem hela tävlingen, och blev årets vinnare av ”På spåret”.

Sedan finalavsnittet spelades in i oktober har de varit tvungna att hålla vinsten hemlig – och Amiri förklarar att hon knappt förstått det ännu.

– Det har inte slagit mig än, när det måste vara hemligt så länge är det som att hjärnan sorterar bort det. I sommar kanske man fattar det. Varenda poäng vi har fått, jag och Gunnar, har varit en jäkla skräll. Det här en tävling jag levt med sen jag var liten, det känns så fruktansvärt stort och kul, säger Parisa Amiri.

Ska ut och fira vinsten i ”På spåret” 2019

I veckan ska hon och Gunnar Wetterberg ut och fira vinsten, något de inte har kunnat göra fram till nu.

Medan Gunnar Wetterberg har gömt vinnarpokalen i garderoben för att hålla det hemligt, så har Parisa Amiri gett priset till sin pappa.

– Jag har kollat med min pappa sedan jag var liten. Han kom till Sverige på 70-talet, och är en av de mest kvicktänkta och mest allmänbildade människorna jag vet. Han har varit jätteengagerad hela vägen. Det är hemma hos honom som pokalen vilar, det känns inte mer än rätt.



Besvikelsen över förlusten

Kjell Wilhelmsen och Eric Ericson, som tidigare har tävlat i ”På spåret” både 2014 och 2015, slog personbästa när de tog sig till final. Men Wilhelmsen är ändå besviken över förlusten, och sörjde på tåget hem från Göteborg.

– Jag satt på ett helt tomt tåg i första klass, och det var lite småduggigt. Det var ett perfekt sätt att sörja på. Jag är en tävlingsmänniska, är man med vill man gå hela vägen.

Han menar att vinnarlaget fick ett försprång redan i den första resan till Lima i Peru, där de drog ifrån med sju poäng – vilket också var det antal poäng som skilde lagen åt vid tävlingens slut.

– Det är alltid surt, men vi kände redan efter första resan att det skulle bli uppförsbacke, säger skådespelaren och fortsätter:

– Där hade de en fördel, men sen var vi jämna på allt annat.

Kjell Wilhelmsen försöker också se positivt på det hela, och konstaterar att de inte gjorde bort sig i programmet.

– Vi känner så här: vi föll med flaggan i topp, vi gjorde inte bort oss på nåt sätt. Förra gången ryckte vi ut oss, säger han.

Samtidigt tillägger ”30 grader i februari”-stjärnan att Wetterberg och Amiri förtjänade sin vinst.

– De är värdiga segrare, säger han.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.