Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Detaljen i af Ugglas konst – betydelsen i symbolen

Caroline Af ugglas fyller 50 år i april.
Foto: YLWA YNGVESSON
Tavlan som Caroline Af Uglas skänkt till Affordable art fair., den auktioneras ut i april.

Caroline Af Ugglas är aktuell med ny musik som handlar om ett ”sanningsvirus”. 

Artisten och konstnären fyller dessutom 50 år men har inga planer på att trappa ner hennes mångsidiga karriär.  

– Jag känner skräck att huvudet ska vara rörligare än kroppen.

Caroline Af Ugglas, 49, är både konstnär och sångerska men också körledare sedan 20 år tillbaka. Vid sidan om det skriver hon också egen musik, turnerar runt i landet med sitt band.

Nu är hon aktuell med ny musik som släpps i april. Låten ”Virus” beskriver hon som en typ av ”sanningsvirus”.

– Det handlar om att vi människor alltid är tvingade att säga som det är, och det är jobbigt, men bra, säger Ugglas.

Samma månad fyller artisten 50 år och ser på det med blandade känslor. På fritiden är profilen väldigt aktiv och gillar att klättra i träd, rida barbacka och vara fysisk. 

Något som inte blir lättare ju äldre man blir.

– Jag känner en skräck att huvudet ska vara rörligare än kroppen.

Ugglas känner dock ett lugn inom sig – som kommer mer och mer. Nu kan hon slappna av och fokusera på att ombona huset och värdesätta de viktigare sakerna i livet snarare än karriären. Men hon kommer fortsätta vara aktiv tillsammans med sonen Otis, 15, som delar den gemensamma kärleken för hästhoppning. 

Symbolen i alla tavlor

En symbol som ofta förknippas med Caroline af Ugglas är clownnäsan. Den finns på hennes konst och är även intatuerad på kroppen. Det är en viktig symbol för Caroline som kan rädda henne från ångest eller en dålig dag. 

– Jag sätter på mig näsan metaforiskt som ett skydd när jag behöver ”spela vanlig”. Vare sig jag ska uppträda på scen eller handla på Ica.

Caroline skänkte nyligen en av sina tavlor till Affordable Art Fairs 10-årsjubileum som kommer arrangeras i slutet av april i Stockholm. Pengarna från tavlans auktion kommer gå till välgörenhetsorganisationen Musikbojen som tillhandahåller musikterapi bland annat för de kvinnor och barn som flytt från Ukraina.

– Välgörenhetsauktionen startar den 20 april, och tavlan ”I am a Singer ”går att beskåda på Affordable Art Fair. Jag hoppas det blir många slantar till fantastiska Musikbojen så att de kan hjälpa ukrainska flyktingar i Sverige. 

Caroline Af Ugglas intatuerade clownnäsa.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.