"Det visar hur lite vi kan om vårt ursprung"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Marie Richardson i "Vem tror du att du är".
Foto: SVT.

"För att veta vem man är måste man veta sitt ursprung" – så sägs det i vinjetten till "Vem tror du att du är".

Låt mig så här strax efter valet föreslå formatet "Sverigedemokrater släktforskar". Programmet där sverigedemokrater får en känslomässig anknytning till en många gånger utländsk härkomst.

Varje avsnitt av SVT:s släktforskarprogram visar oss hur lite vi kan om vårt eget ursprung. Skådespelerskan Marie Richardson tycks inte ha en aning om att hennes egen pappa närapå dog vid förlossningen och vårdades på sjukhus i sju månader. Hon vet inte varifrån hennes morfars pappa kom eller ens att hon är släkt med Tage Erlander.

Själv har jag kanske något bättre koll. Jag vet att mitt förflutna är byggt på en salig röra av bönder, präster och godsägare, svenskar, valloner och judar. Allt detta finns bara några generationer bort, och det fascinerar mig. 

Min bakgrund är en ständig påminnelse om hur brokigt livet är. Hur vanlig man än känner sig, så är man med all säkerhet en produkt av extrema omständigheter eller okonventionella val.

Givetvis är jag inte helt seriös med att vilja se "Sverigedemokraterna släktforskar". Samtidigt tror jag på riktigt att det är en bra idé att alla invandringsskeptiska fick sitta ned och med en släktforskare och klättra längs det ena släktträdets grenar.

När de väl har kommit till toppen kanske de rentav ser det här landet ur ett nytt perspektiv.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.