Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Det svåraste var att inte kissa på sig"

Sissela Benn medverkar i barn­satsningen "Gabba Gabba" där hon gör sketcher tillsammans med Amelie Nörgaard, bland annat känd från "Bobster" och "Partaj". Foto: Scanpix
Filippa Bark är gravid. Sissela Benn har just fött barn
Ibland är steget superkort mellan dikt och verklighet.
- Jag behövde inte ens stoppa in en kudde under klänningen för att se gravid ut, säger skådespelerskan Sissela Benn vars karaktär Filippa Bark gör succé (i par med Björn Gustafsson) i SVT:s lördagsunderhållning "Robins".
Sissela Benn, 31, är hemma med Dalia, blott fyra veckor gammal. Dottern är den självklara huvudpersonen. Vi flyttar intervjutiden fram och tillbaka några gånger allt för att passa ett pressat sovschema. Sissela suckar.
- Ja, jag är lite trött. Hon håller mig vaken om nätterna. Är galen i tuttar. Hon är som personlighetsförändrad efter bara några veckor.
I "Filippa Bark och Benjamin" spelar Sissela gravid, precis som hon själv nyss varit. Bland annat hamnar barnmorskorna i skottgluggen.
Bygger det på egna erfarenheter?
- Ja, barnmorskor tycks tro att allt är så himla naturligt. Jag håller inte med. Det här med att något lever och växer i ens mage är ju helt obegripligt. Och att det sen kommer ut mellan benen. Och man kan spricka ända upp till röven. Plus att det gör så ont. Jag reagerar mot att allt det där anses vara så naturligt.

Kunde inte gömma magen

Så du använder Filippa för att avreagera dig?
- Ja! Och i den "filippiga" versionen blir allt verkligen fel.
Däremot föll det sig väl naturligt att Filippa skulle vara gravid.
- Det gick ju inte att gömma magen. Jag var i åttonde månaden när vi filmade så magen är äkta, även om det inte syntes i ansiktet att jag var gravid.
Var det inte jobbigt att spela med baby i magen?
- Jag hade en enkel graviditet. Hade visserligen lite diabetes och fick äta speciallunch. Det svåraste var att inte kissa på sig för det var så himla roligt.
Hur kom komikern Björn Gustafsson in i Filippas liv?
- Det lustiga var att Robins-redaktionen låg på var och en av oss. Parallellt. Vi jobbade redan ihop i "Kontoret", den svenska versionen av "The Office". Så vi började prata om att göra nåt tillsammans i "Robins".
Kände ni varandra sedan tidigare?
- Vi hade träffats som hastigast men kände inte varandra.
Hur har arbetet gått till?
- Vi träffades i augusti och spånade. Vi gick igång ordentligt på Filippa och Benjamin som föräldrar. Filippa är verkligen en olämplig mamma. Om man är så där omogen som hon är bör man nog inte skaffa barn. Men det finns ändå kärlek där i den lilla egna värld de lever i. Manus kanske inte är så kul - snarare konstigt - om man bara läser replikerna. Det handlar så mycket om hur vi ser ut, kroppsspråket.
Du gör kul saker med munnen.
- Det rycker i mungipan. Men det är inte uttänkt. Fast jag jobbar mycket med mimiken. Säger en sak men visar något helt annat med ansiktet. Det handlar om komik i flera lager, om humor med känslor.
Hur var det att spela mot Björn?
- Han är jätterolig. Jag skrattade så jag var tvungen att lägga mig ner. Mycket oproffsigt av mig. Man vill ju inte förstöra något. Jag var tvungen att befinna mig utanför bild när vi gjorde hans scener för jag skrattade så mycket.
Vad är det som är så träffande roligt med Filippa, tycker du?
- Man vet inte riktigt vart det är på väg.
Apropå barn så fick du teatern med modersmjölken.
- Ja, pappa Kevin var engagerad i Teater 23. Jag har alltid sysslat med teater, klätt ut mig, stått framför spegeln. Redan när jag var 12-13 bestämde jag mig för att ägna mig åt det här.

Har gått cirkusskola

Du är ju utbildad.
- Nja, ett år på Fridhems folkhögskola är kanske inte så mycket. Sedan cirkusskola.
I Spanien!
- Jag bodde i Barcelona några månader och lärde mig gå på lina och stå på händer. Saker som jag helst inte praktiserar i dag. Inbillar mig hellre att jag behärskar det.
Du tänkte bli akrobat.
- Men så blev det inte. Är inte lika bra på det. Det slutade ändå alltid med att det var jag som blev konferencier, som fick pratat och vara rolig.
- Jag är nog inte tillräckligt sportig och lika förtjust i att träna.
Hur blev du komiker då?
- Dramaundervisningen. Gick där från jag var 8-9 år och upp till gymnasiet. Vi var ett gäng som träffades en gång i veckan. Man var tvungen att vara väldigt delaktig och jobba på impuls. Det gick ut på att få andra att skratta. Jag lärde mig fruktansvärt mycket av det.
Förebilder?
- Jag har ingen husgud. Jag är mer sådan att jag ser filmen "Bridesmaids" och blir väldig inspirerad. Jag har aldrig studerat andra, pluggat humorns historia. Kan inte namnet på alla i produktionen av den och den Monty Python-filmen. Men nu när jag är lite äldre har jag tänkt att jag borde lära känna min historia. Inte minst det tekniska. Lära mig mer om till exempel slapstick-nummer, och att tänka i genrer.
Hur gammal är Filippa Bark?
- Oh, hon har funnits jättelänge. Började som en lek med kompisar. Satte på mig ett par glasögon och vips fanns hon. Tricket är att det aldrig får aldrig bli forcerat, bara intuitivt.
Namnet?
- Filippa Bark är rätt likt Sisella Benn. Det är väl något omedvetet, nästan freudianskt.
Tack. Nu får du återgå till att vara mamma.
- Det är faktiskt svårt att tagga ner och inte jobba. Nu när folk hör av sig.
Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!