Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Det ska Saga Becker prata om i "Sommar"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Saga Becker blev historisk på Guldbaggegalan 2015.
Foto: Patrik Österberg
Foto: All Over Press/Pelle T Nilsson

Saga Becker blev i vintras historisk som den första transpersonen att tilldelas en Guldbagge.

I juli är hon en av årets sommarpratare, och kommer då att berätta om hur hon flera gånger har försökt ta sitt liv, men till slut valde att leva.

– Det kommer bli väldigt jobbigt, men det behövs pratas om, säger hon till SVT Kultur.

Under onsdagen presenterades de som kommer att prata i "Sommar i P1" under sommaren. En av dem är Saga Becker, 26, som spelar huvudrollen i "Någonting måste gå sönder". I januari belönades hon men en Guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll för filmen, och blev därmed den första transpersonen någonsin att få priset.


LÄS MER: Saga Becker historisk på Guldbaggegalan.


– Det här är så mycket större än mig. Det är så stort för alla transpersoner och jag hoppas att det kan öppna upp lite i filmbranschen, sa hon då.

I hennes sommarprogram kommer hon att berätta om hur det är att komma ut som transperson och hur hon, likt hälften av alla transidentifierade personer, övervägt att begå självmord flera gånger.

– Jag har mått väldigt dåligt i mitt liv och varit nära att ta livet av mig flera gånger, så jag kommer gå in på de grejerna. Det kommer bli väldigt jobbigt, men det behövs pratas om, säger hon till SVT Kultur.


LÄS MER: De avslöjade sommarpratare i förväg.


Hon säger också att det känns självklart att vara så ärlig inför så många radiolyssnare.

– Det är väldigt viktigt. Jag tänker att varför ska jag berätta en förfinad historia om något. För mig är det viktigaste att jag kan vara ärlig och rak och berätta min historia rätt.

Saga Beckers sommarprat sänds fredag 3 juli. Bland de andra sommarpratarna finns tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt, Lasse Stefanz sångare Olle Jönsson, komikern David Batra, artisten Zara Larsson och skådespelaren Mona Malm.Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.