Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Det kommer regna Oscars- nomineringar över ”Roma”

Foto: Image by Alfonso Cuarón

Efter det sjufaldigt Oscarsbelönade rymddramat ”Gravity” är regissören Alfonso Cuarón tillbaka med en delvis självbiografisk film om sin uppväxt i Mexiko.

Filmen har (bortsett från ett mindre antal biovisningar) premiär på Netflix, och kan initialt bjuda på ett visst motstånd: ”Roma” är ju svartvit, på spanska och mestadels rollsatt med amatörer. Men häng i! För ganska snart vecklar filmen ut sig kronblad för kronblad till en upplevelse lika omvälvande som den är drömskt hypnotisk. 

Mot en fond av studentupproren i Mexico City 1971, och Cuaróns barndom i det övre medelklassområdet Roma, rör sig regissören graciöst mellan livets mest avgörande händelser, och de små envist kvarhängande detaljerna: Det är en solbränd barnrygg som behandlas med vinäger, en hagelstorm, tvätt på ett tak, hundskit på gården eller en skogsbrand på Nyårsafton. Intimiteten är så skickligt balanserad, att det strax känns som att man själv bor i det där livligt vibrerande huset. 

Men det är varken Cuarón själv eller mamma Sofia som är center för berättelsen – det är hembiträdet Cleo, och hennes ömsinta insatser som allt från nanny till hushållerska. Genom hennes blyga existens får vi bland annat uppleva den mest hjärtskärande förlossningsscen jag sett. Men Cleo håller ihop, inte bara sig själv, utan hela den familj som hon ändå aldrig helt får tillhöra. 

Det är ett ärligt stråk av sorg i en familjesaga det utan tvekan kommer regna Oscarsnomineringar över om någon månad.

ROMA

Drama

GGGGG

Land: Mexiko, USA

Av: Alfonso Cuarón

Med: Yalitza Aparico, Marina de Tavira, Nancy García García, Verónica García. 

Längd: 2:15

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.