Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Det kanske är så den trista politiken ska säljas in..."

Foto: Cornelia Nordström

Den beryktade humoristen Göran Hägglund tog aldrig chansen att göra en poäng av att han flera gånger höll på att tappa rösten när han som första partiledare talade i Almedalen. Han kunde ha funnit sig snabbt och sagt något om att det är de tappade rösterna som är Kristdemokraternas största problem i det kommande valet. Det hade varit en lustighet på samma nivå som de göteborgsvitsar om oppositionen som han ägnade en pinsamt publikfriande del av sitt tal åt, kanske för att bekräfta sin status som alliansregeringens lustigkurre.

SVT sänder i år hela veckan ett timslångt debattprogram omedelbart efter partiledartalen i Almedalen, där Kristina Hedberg ska fördela åsiktsyttringarna om det nyss sagda och Erik Blix intervjua den förmodat förnöjde partiledaren. Fast första kvällen blev programmet inte längre än en halvtimme – bara Blixintervju, ingen debatt. Den fick utgå till förmån för ett reportage om en somalisk kvinna som förgäves försökt få hit sina fem barn till Sverige.

Det säger något om Hägglunds betydelse i svensk politik – en Reinfeldt eller en Löfven skulle givetvis aldrig fått stå tillbaka för ett somaliskt flyktingöde. Det tycker jag å anda sidan hedrar Hägglund, även om det inte var hans förtjänst. Istället för att tjafsa några extra varv om de tomma löftena i hans luftiga programtal, fick vi möta en representant för verklighetens folk, om än inte blond och blåögd.

Blix, Hägglund och imitatören Göran Gabrielsson skojade duktigt under sin halvtimme. Det kanske är så den trista politiken ska säljas in i Sveriges mest förtroendeingivande medium.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.