Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Det känns till slut bara svalt och krystat

Har din heta dejt slutat svara på dina sms?

Det behöver inte betyda att han är ointresserad.

Utan han kan mycket väl ha blivit tillfångatagen av jihadister som just nu försöker tortera fram en bekännelse om att han egentligen är hemlig agent. 

Drama

KÄRLEK ÖVER HAVEN

USA. Av Wim Wenders. Med Alicia Vikander, James McAvoy, Alexander Siddig, Celyn Jones. Längd: 1:51. Från: 15 år.

 

Det är åtminstone fallet i Wim Wenders (”Himmel över Berlin”) brutalt pretentiösa ”Kärlek över haven” där biomatematikern Danielle (Vikander) ägnar halva filmen åt att förtvivlat leta efter mobiltäckning samtidigt som hon egentligen borde fokusera på sitt eget livsfarliga undervattensdyk i en u-båt mot Atlantens allra mörkaste djup. 

”Kärlek över haven” markerar efter ”Fyren mellan haven” och ”Tulpanfeber” ännu en förtvivlad kärlekshistoria av skakig kvalitet på Vikanders cv, och det börjar i ärlighetens namn kännas lite tjatigt. Vikander lyser i vanlig ordning stjärnstarkt övertygande, men själva filmen är ett överlastat pussel som inte riktigt går ihop. Den börjar som ett romantiskt drama där agenten (McAvoy) och biomatematikern möts på ett hotell i Normandie och fyller syret mellan sig med fotogenisk åtrå, men förgrenar sig sen i en spionthriller i Somalia och något som närmast liknar en riskabel månlandning på oceanens djup.

Tanken tycks vara att världshaven ska binda de älskade samman, och genom filmen strömmar vetenskapliga havsbetraktelser blandade med klassisk musik. Men vad som hade kunnat bli ett stycke spänningsladdad ”Det stora blå”-poesi, känns i slutändan bara svalt och krystat.