Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Det hemliga spelet bakom Ingvar Oldsbergs avsked

Foto: HENRIK JANSSON

Ingvar Oldsberg, 72, togs på sängen när han plötsligt fick sparken från "Bingolotto".

Men programledarens beteende ha varit känt sedan länge – TV4 agerade först i samband med att #MeToo-kampanjen briserade.

Samtidigt blir det hela en dyr affär för Folkspel – Ingvar Oldsberg kommer att få behålla sin skyhöga lön under hela kontraktstiden fram till juni 2019 – utan att behöva jobba.

Här är det hemliga spelet bakom avpolletteringen av Ingvar Oldsberg.

Under torsdagseftermiddagen kom beskedet att Ingvar Oldsberg sparkas från "Bingolotto", ett program han lett sedan 2014.

Programledaren har själv berättat hur överraskad han blev av beskedet – enligt uppgift kom tre chefer på Folkspel, som äger "Bingolotto", hem till Ingvar Oldsberg under torsdagen där de gav beskedet. Samtidigt skickades ett pressmeddelande ut om att "Bingolotto" får en ny programledare.

Det bekräftas av Ingvar Oldsberg själv:

– Ja, det var tre chefer som var ledsna och sorgsna. De kände väl att det låg i händerna på TV4, säger programledaren.

De som åkte hem till Ingvar Oldsberg under torsdagen var Folkspels vd Hans Sahlin, "Bingolottos" marknadschef Jens Mikkelsen och försäljningsdirektören Henrik Lindroth.

– Alla tre var mycket trevliga, vi har haft en jättego relation hela året. De kände sig nog bakbundna efter vad de själva sa.


LÄS MER: Ingvar Oldsberg hotar att stämma sina arbetsgivare 


Den 7:e december, alltså i onsdags, kallades Hans Sahlin till ett möte på TV4. En dag senare sparkades Ingvar Oldsberg.

Internutredningen, som konstaterat allvarliga arbetsmiljöproblem, initierades av TV4.

Ingvar Oldsberg konstaterar att han kan ha betett sig "diktatoriskt" men har själv inte fått förklarat för sig varför han fått sparken.

– Ingen har sagt vad det är för arbetsmiljöproblem. Har jag varit auktoritär eller har någon blivit kränkt? Om en murare eller målare blir uppsagd får han ju veta att han inte målar bra eller med fel färg. Jag har inte fått veta någonting.

Kände till kritiken

TV4 och produktionsbolaget Warner Bros ska ha känt till kritiken mot Ingvar Oldsberg i flera år – bland annat har han anklagats för att vara för hård mot vissa medarbetare och ha en översittarmentalitet. Diskussionen har funnits sedan Ingvar Oldsberg tog över programmet efter Marie Serneholt.

TV4 agerade dock först när #MeToo-kampanjen slog till med full kraft mot kanalen. I slutet av oktober sparkades Martin Timell efter att Expressen kunnat avslöja hur den den populära programledaren för "Äntligen hemma" under flera år begått övergrepp och sexuella trakasserier mot sina kolleger.

I samband med detta valde TV4 att tillsätta en extern utredning som gjordes av advokatbyrån Setterwalls som riktade skarp kritik mot ledningen.

Haveriet kring Martin Timell fick också TV4 att se över sina stora produktioner för att säkerställa att det inte förekommer mobbning och trakasserier.

Det var i det här läget som TV4 beordrade produktionsbolaget Warner Bros att göra en utredning där en chef med hr-ansvar intervjuade personalen på "Bingolotto". Uppgifterna som framkom var då alltså så allvarliga att kanalen kände sig nödgade att göra sig av med den populära programledaren.

Folkspels vd Hans Sahlin berättar:

– TV4 har gått ut till alla produktionsbolag och krävt arbetsmiljöutredningar sedan #MeToo blev aktuellt. I det här fallet gjorde Warner Bros en kring "Bingolotto". Jag fick utredningen på mitt bord för någon vecka sedan, berättar Folkspels vd Hans Sahlin.

Inga sexuella anklagelser

Ingvar Oldsberg själv kände inte till att det pågick en utredning kring honom.

– Nej, nej. Jag visste om att det fanns allmänna utredningar eftersom TV4 fick kalla fötter när det inträffade grej efter grej (i samband med #MeToo, reds anm.). Då skickade de ut en hr-person till de olika produktionsbolagen. Det kände jag till, säger han och fotsätter:

– Jag undrar bara varför de inte frågade mig?

Ingvar Oldsberg.
Foto: HENRIK JANSSON

Ingvar Oldsberg har inte kontaktakts av vare sig TV4 eller Warner Bros.

– Det konstiga är att ingen har ringt mig under tiden. TV4 fick jag själv ragga i går och till slut fick jag tag på Åsa Sjöberg (kanalens innehållsdirektör, reds. anm.).

Vad sa hon?

– Det enda hon vet är att det inte handlar om några sexuella närmanden. Det är något annat. Men det är bra att vi poängterar det i den här Metoo-världen. Det finns inga sexuella anklagelser.

Att sparka Ingvar Oldsberg kommer bli en dyr affär. Programledaren har ett kontrakt med Folkspel om att leda Bingolotto ytterligare 1,5 år.

– Kontraktet gäller till sommaren 2019, bekräftar Hans Sahlin.

Kommer ni att behöva betala Oldsberg lön fram till dess?

– Ja.

Det handlar om stora pengar. Ingvar Oldsberg är en av landets bäst betalda programledare. Han tjänar runt 200 000 kronor – per program. Vid det senaste bokslutet för Ingvar Oldsbergs bolag redovisades en vinst på 8,7 miljoner kronor. Nästan hela summan kommer från programledarskapet för "Bingolotto".

Kopplat in tre advokater

Ingvar Oldsberg planerar nu också att slå tillbaka och har kopplat in tre advokater. Vem stämningen ska rikta sig mot är i nuläget oklart.

– Jag har kopplat in tre advokater och det som diskuteras är en stämning. Vem vi ska stämma får advokaterna avgöra när de har tagit del av mitt anställningskontrakt och uppsägningen. Då får de en klar bild.

Ingvar Oldsberg har tidigare sagt att han har flera exempel på "grova saker" som Warner Bros har utsatt sin personal för. Detta skulle programledaren gå ut med under lördagen men nu väljer han att backa tills advokaterna satt sig in i ärendet.

– Av taktiska skäl har jag lagt det på is. Men går vi stämningsvägen kommer jag lägga till de grova grejerna jag har på dem.


LÄS MER: Ingvar Oldsberg tvingas lämna Bingolotto


Enligt uppgifter till Expressen har det uppstått flera skarpa konflikter mellan programledaren och ledningen för produktionsbolaget Warner Bros. En medarbetare sades upp mot Ingvar Oldsbergs vilja. Programledaren ställde då ultimatum och medarbetaren fick behålla sin tjänst.

Det ska också ha förekommit andra konflikter kring inhyrda medarbetare som fått kritik av produktionsbolagets ledning, men backats upp av Ingvar Oldsberg.

"Bingolotto" kommer de två närmaste veckorna att ha Agneta Sjödin som programledare. Därefter leder Lotta Engberg programmet över jul och nyår.

– Arbetet med att därefter hitta en permanent efterträdare till Ingvar Oldsberg börjar vi med nu, säger Hans Sahlin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.