Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Det hemliga spelet bakom arena-beslutet

Malmö Arena vann striden om Eurovision song contest. "Här kommer vi närmare inpå både publiken och artisterna", säger Christer Björkman.
Foto: RONNY JOHANNESSON / ROLF KLATT

SVT:s beslut att lägga Eurovision Song Contest i Malmö i stället för i Stockholm möts av kritik.

Expressen kan i dag berätta om de hemliga nattförhandlingarna hemma hos arenaägaren Percy Nilsson och spelet bakom beslutet att arrangera musiktävlingen i Malmö arena i stället för i betydligt större Friends arena - det handlar till stor del om ekonomi.

- Det är klart att det är en pengafråga, vad man vill lägga pengarna på, säger Martin Österdahl, exekutiv producent för Eurovision Song Contest som beräknas kosta över hundra miljoner kronor.

Därför valde SVT malmö arena

EKONOMIN

Det är billigare att arrangera festivalen i Malmö arena än på Friends arena. Det gör att SVT kan lägga mer pengar på själva produktionen.

ERFARENHET

Friends arena är ännu inte invigd , medan Malmö arena har huserat Melodifestivalen och 1992 hölls Eurovision i Malmö med gott resultat.

ARENAN

Lagom stor. SVT vill göra en mer småskalig version än på senare år. "Teknik har varit fantastisk men artisterna har försvunnit. Här kommer vi närmare inpå" säger Christer Björkman.

RÄDSLA FÖR FIASKO

SVT är rädda att inte kunna sälja ut Friends arena.

"Det är en utmaning att sälja biljetter till en semifinal där kanske Malta och Belgien tävlar" säger Martin Österdahl.

STADEN

SVT ser en fördel med att Malmö är en betydligt mindre stad än vad Stockholm är.

"Vi tror att kringarrangemangen kan ta mer plats där. Vi var många som var förvånade när Tyskland valde att lägga Eurovision i Düsseldorf men det blev en av de bästa festerna någonsin" säger Martin ­Österdahl, som är exekutiv producent för ­Eurovision Song Contest.

Eurovision song contest ska gå i malmö - vad tycker du om det?

Toon Chantarumporn, 39, printoperatör, Solna med dottern Jenny Chantarumporn, 6:

- Det är väl bra att man delar upp över landet, men jag tror att Stockholm förlorar på det ekonomiskt.

Ing-Britt Bredemo, 81, Pensionär, Solna:

- Tråkigt. Vi behöver alla arrangemang vi kan få hit.

Lovisa Fredén, 22, restaurang, Malmö.

- Toppen att vi får Eurovision, det pratas så mycket skit om Malmö. Om jag kan ska jag absolut skaffa ­biljetter.

Anila Syla, 9, studerande, Malmö.

- Det är kul att det är så nära och att det inte blev i Stockholm. Jag hoppas på att få träffa Loreen.

Petra Stalbohm, 26, tandläkare, Helsingborg.

- Jättekul, det är bra ekonomiskt för Malmö som förhoppningsvis får hit fler turister. Så det är bra för Malmö och turistnäringen.

Mats Drakenholt, 49, sjukskötare, Trelleborg.

- Det var vår tur nu. Malmö behöver något annat än skottlossningarna. De behöver något positivt.

Sara Ekerdahl, 26, tandläkare, Helsingborg.

- Kul att Malmö hamnar på kartan och att det finns mer av Sverige än Stockholm. Jag tror jag kommer skaffa biljetter.

Ända sedan Loreen vann med "Euphoria" i Baku den 26 maj har spekulationerna pågått - vilken svensk stad ska få äran att arrangera Eurovision Song Contest 2013?

Förhandlingarna har varit stenhårda och sedan Göteborg hoppade av har slaget stått mellan Malmö arena i Malmö och nybyggda Friends arena i Stockholmskommunen Solna.

"Inte samma folkfest"

Friends arena har dock varit den stora favoriten - arenan är gigantisk med en maxkapacitet på 65 000 personer. För Eurovision planerade Friends arena för en kapacitet på runt 30 000 - att jämföra med en kapacitet på runt 15 000 i Malmö arena.

Därför var det många som blev förvånade när SVT i går meddelade att Eurovision ska arrangeras i Malmö. Beslutet har också väckt kritik - bland annat från låtskrivaren Peter Boström som var med och skrev "Euphoria":

"Det finns förmodligen en finfin plan med att anordna ESC i Malmö. Dock, om ni frågar mig, är det urbota idiotiskt" skriver han på Facebook.

Friends arenas vd Thomas Perslund är också kritisk:

- Malmö arena är att välja ett säkert val, men de tar bort liveupplevelsen. Det är inte många biljetter som kommer gå till fansen och det blir inte samma folkfest för Sverige, säger han.

Expressen kan i dag berätta att SVT haft väldigt svårt att ta ett beslut och att förhandlingarna pågick till sent i lördags.

Inte förrän vid ett hemligt nattmöte hemma i Malmö arenas ägare Percy Nilssons lyxvilla i lördags blev allt klart.

Nilsson, Malmö arenas vd Karin Mårtensson och Malmös turistchef Johan Hermansson hade då fått ett kontraktsförslag från SVT som de gick igenom och till slut skrev under.

- Det har varit mycket givande och tagande men till slut insåg de att de inte kunde låta bli att använda oss, säger Percy Nilsson.

"Kommer närmare"

SVT hävdar att man valt Malmö för att staden som helhet har bäst förutsättningar för ett lyckat arrangemang - både vad gäller själva tv-sändningarna och kringevenemang.

- Den här brinnande festen blir mycket lättare att åskdåliggöra i en kompakt arena där vi kommer närmare inpå både publiken och artisterna, säger Christer Björkman, som ansvarar för utformningen av sändningarna.

Men beslutet grundar sig också till stor del på ekonomiska aspekter. Malmö kommun ska tillsammans med Region Skåne gå in med 20 miljoner kronor.

- Jag ser det som väl investerade pengar som vi får tillbaka senare, säger Ilmar Reepalu, ordförande i kommunstyrelsen i Malmö.

Dessutom är det helt enkelt billigare att arrangera musiktävlingen i en mindre arena.

SVT vill skära ner på kostnaderna jämfört med de senaste årens mastodont-Eurovisions - Baku-tävlingen uppges ha kostat nära 400 miljoner kronor och tävlingen i Moskva ska ha haft en budget på över 250 miljoner kronor.

"En pengafråga"

När Sverige arrangerade Eurovision år 2000 låg budgeten på 50 miljoner kronor.

Så lite lär inte nästa års tävling kosta - SVT vill dock inte lämna ut några budgetuppgifter i nuläget.

- Min ambition är att skapa en oförglömlig tv-upplevelse med en hållbar ekonomi. Det är klart att det är en pengafråga, vad man vill lägga pengarna på. Det här är ett tv-program i grunden och vi vill lägga pengar på tv-bilderna, säger Martin Österdahl, exekutiv producent för Eurovision Song Contest.

Christer Björkman bekräftar också att det handlar om pengar:

- Vi har arrangerat i Malmö arena förut, vi vet vad det kommer att kosta där. Friends arena är ju outforskad mark, det är lättare att kontrollera ekonomin i Malmö, säger han.


Daniel Alsén

daniel.alsen@kvp.se

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.