Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Det här är en av årets bästa serier

Kim Bodnia och Jodie Comer i nya serien ”Killing Eve”.

Underhållande, spännande och med unik rytm och ton. ”Killing Eve” är en av årets bästa nya tv-serier. 

Det som stod ut redan på förhand: Sandra Oh och Jodie Comer gör roller som traditionellt skulle ha gått till män. 

Frågan som stannar kvar när man har sett ”Killing Eve”: varför händer inte det här oftare? 

De båda huvudrollerna - Eve är spion och Villanelle rysk yrkesmördare boende i Paris - är från start fullblodiga människor som efterhand fördjupas, samtidigt som manusförfattaren Phoebe Waller-Bridge vänder flera av genrens klichéer upp och ner vilket ger ett ständigt intressant resultat. 

När ”Killing Eve” börjar har Eve ett för henne tråkigt skrivbordsjobb på MI5. Hon har misstankar om att det finns en okänd kvinnlig yrkesmördare som använder Europa som sin egen lekplats. Ingen tror henne. 

Tittaren är däremot medveten om att denna skickliga mördarmaskin är Villanelle, en psykopat utan ett uns empati. Här gör Jodie Comer ett toppjobb med att gestalta en person lika rolig som farligt professionell som vanvettigt egocentrisk. 

I Jodie Comer och Sandra Oh har serien två skådespelare som fint balanserar vardagens normalitet med deras för oss udda omständigheter - när de dras till varandra som katt och råtta är motsatsförhållandet men även likheterna tydliga. 

Men främst är det Phoebe Waller-Bridges manus som ska hyllas. Hennes egensinniga humor, känsla för att pricka de excentriciteter vi alla har och förmåga att runt detta skapa en engagerande och spännande berättelse är få förunnat. 

Lägg till produktionsvärden som slår i taket - en spionhistoria smakar som bekant aldrig så bra som i Europa och med dess många vackra huvudstäder som fond. 

”Killing Eve” förnyades för en andra säsong innan sin premiär. Trots att serien ibland rundar hörnen lite väl ljudligt och snabbt längtar jag redan.

”Killing Eve”

4 getingar

Manus: Phoebe Waller-Bridge.

Regi: Harry Bradbeer, Jon East med flera. 

Med: Sandra Oh, Jodie Comer, Kim Bodnia, Fiona Shaw, David Haig med flera. 

Premiär: 9 april på HBO Nordic.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!