Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Det hänger på skägget...

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Skotten Gerard Buttler i skägg.
Foto: Splash News

Skäggtrenden fortsätter att växa. 

Nu väljer allt fler svenskar att låta skägg pryda ansiktet. 

Kompisarna Alfred Lindahl, 25, och Jonas Persson, 21 bland dem: 

- Först var det mustasch, men sen blev det helskägg, säger Jonas Persson.

- Den renrakade pojkaktiga stilen är på väg bort och det klassiska skägget på väg in, säger Karin Fahlström, groomingexpert på Grooming AB.

 Brad Pitt, Johnny Depp och Ricky Gervais. Många är Hollywoodstjärnorna som låtit ansiktshåret växa på senare tid. Nu kommer trenden även till Sverige.

 - Sveriges stil har under en tid dominerats mycket av slätrakade fotbollsspelare. Men nu kommer en antitrend. Den renrakade pojkaktiga stilen är på väg bort och det klassiska skägget på väg in, säger Karin Fahlström, groomingexpert på Grooming AB.

Naturligt & välvårdat

 Framför allt är det ett naturligt välvårdat helskägg som gäller. Skägget trimmas och halsen kan rakas, men annars betonar Karin Fahlström det klassiskt manliga skägget, utan några skarpa konturer.

 - Bockskägg, långa polisonger och ett tunt skägg som går runt hela ansiktet är inte trendigt längre, säger hon.

 Men att odla skägg är inte en helt okomplicerad historia. Helskägg innebär inte att ansiktshåret ska växa helt fritt.

 - Många är lata och låter skägget växa helt utan någon tanke. Man hakar på trenden bara för att det är bekvämt. Det är ofräscht, säger hon.

 För Jonas Persson och Alfred Lindahl är ändå lättjan en del av ekvationen. Alfreds skägg dök upp i samband med mc-semestern i höstas och trimningen är långt ifrån daglig:

 - Det får växa rätt fritt, men jag rakar halsen, säger Jonas Persson.

FAKTA

HETASTE SKÄGGTRENDERNA enligt groomingexperten:
Vårdat helskägg. "Skägg som varken innebär tredagarsstubb eller en stor buske. Skägget på halsen rakas eller trimmas." Exempel: Kronprins Frederik.
Mustasch. Mustasch beror mycket på personen, vilken skäggväxt man har och om man är symmetrisk. I Hollywood märks en tydlig mustaschtrend." Exempel: Oskar Linnros.
Ankarskägg. "Formas som ett ankare under hakan. Det håller på att ersätta bockskägget." Exempel: Idol-Jay.

Klassiskt skägg eller renrakad haka?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.