"Det går lika bra med selleri"

Publicerad
Uppdaterad
"Nöjesmassakern" dominerade svensk tv för 25 år sedan.
Fyra humorgubbar sågs av fyra-fem miljoner tittare.
"Nöjesmassakern" var fyra herrar i medelåldern, korta sketcher, parodier på tv, snabba klipp och en gästartist, som fick finna sig i att det stänkte in korthumor även under sångnumret.
Genomslagskraften var enorm och plötsligt kände hela Sverige de komiska figurerna. Sven Melander och Åke Cato som Werner & Werner, tyskbrytande kockar som hävdade att "det går lika bra med selleri".
Norrmannen Jon Skolman, jägaren som sköt på allt och ständigt träffade nya osannolika mål. Gösta Engström, som med stort allvar ledde trafikmagasinet "Rattmuffen". Och varenda unge kunde göra trollet Rulle, Sven Melanders parodi på duktig barn-tv.
I två år höll de på och det ansågs då vara modern tv. Inspelat inför publik men med upprepningar, inkastade tresekundare ur gamla svart-vita svenska filmer. Alla som tittade minns gubben i hatten med hurtigt "HEJ!!!" och eleganta damens "Hoppla!".
"Minnenas television" visade i går ett avsnitt av "Nöjesmassakern", ett ihopklipp anpassat för internationell publik på tv-festivalen i Montreux. Showen kändes förstås mycket 80-tal, men de snabba klippen var fortfarande kul.
Friidrotts-VM har varit tunn underhållning. Lite dramatik här och där, men bara Usain Bolt har lyst upp nio dagar. SVT och TV4 har sänt varannan dag och jag håller på SVT med Andre Pops som nedtonad programledare. TV4:s Peter Jihde blir alltmer lik Arne Weise.
TV4:s nya stjärna är Karin Carlsson, som med sina informella läktarintervjuer visat att hon är redo för större uppgifter, medan fyrans pladdertomte vid Brandenburger Tor mitt i Berlin inte var värd flygbiljetten.

BästTrollet Rulle - parodi på barn-tv.
Sämst
Max Grinndal - parodi på sport-tv.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag