"Det går lika bra med selleri"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

"Nöjesmassakern" dominerade svensk tv för 25 år sedan. 

Fyra humorgubbar sågs av fyra-fem miljoner tittare.

"Nöjesmassakern" var fyra herrar i medelåldern, korta sketcher, parodier på tv, snabba klipp och en gästartist, som fick finna sig i att det stänkte in korthumor även under sångnumret.

 Genomslagskraften var enorm och plötsligt kände hela Sverige de komiska figurerna. Sven Melander och Åke Cato som Werner & Werner, tyskbrytande kockar som hävdade att "det går lika bra med selleri".

Norrmannen Jon Skolman, jägaren som sköt på allt och ständigt träffade nya osannolika mål. Gösta Engström, som med stort allvar ledde trafikmagasinet "Rattmuffen". Och varenda unge kunde göra trollet Rulle, Sven Melanders parodi på duktig barn-tv.

 I två år höll de på och det ansågs då vara modern tv. Inspelat inför publik men med upprepningar, inkastade tresekundare ur gamla svart-vita svenska filmer. Alla som tittade minns gubben i hatten med hurtigt "HEJ!!!" och eleganta damens "Hoppla!".

 "Minnenas television" visade i går ett avsnitt av "Nöjesmassakern", ett ihopklipp anpassat för internationell publik på tv-festivalen i Montreux. Showen kändes förstås mycket 80-tal, men de snabba klippen var fortfarande kul. 

Friidrotts-VM har varit tunn underhållning. Lite dramatik här och där, men bara Usain Bolt har lyst upp nio dagar. SVT och TV4 har sänt varannan dag och jag håller på SVT med Andre Pops som nedtonad programledare. TV4:s Peter Jihde blir alltmer lik Arne Weise.

 TV4:s nya stjärna är Karin Carlsson, som med sina informella läktarintervjuer visat att hon är redo för större uppgifter, medan fyrans pladdertomte vid Brandenburger Tor mitt i Berlin inte var värd flygbiljetten.


BästTrollet Rulle -  parodi på barn-tv.  

Sämst

 Max Grinndal -  parodi på sport-tv.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.