Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Leif GW:s skarpa kritik mot häktningen av ASAP Rocky

Kriminalexperten är kritisk till hur åklagarsidan hanterat ärendet.
Leif GW Persson har uttalat sig om misstankarna om misshandel som riktats mot den amerikanske rapparen ASAP Rocky.
Foto: OLLE SPORRONG
A$AP Rocky har häktats, misstänkt för misshandel, och förmodas sitta frihetsberövad i två veckor.
Foto: RICHARD SHOTWELL / AP TT NYHETSBYRÅN

Leif GW Persson har uttalat sig om den amerikanske rapparen ASAP Rocky, som just nu sitter häktad, misstänkt för misshandel.

Han ställer sig frågande till både beslutet om häktning och brottsrubriceringen.

– Att beskriva det som en grov misshandel tycker jag går bortom rimliga fantasier, säger Leif GW Persson i TV4:s Nyhetsmorgon. 

Leif GW Persson beskriver händelsen, ett bråk mellan ASAP Rocky och hans vänner och två unga män i centrala Stockholm förra söndagen, som ”en klockren misstanke om misshandel”.

Men kriminologiprofessorn ifrågasätter en rad beslut tagna av åklagare och tingsrätt.

– Att beskriva det som en grov misshandel tycker jag går bortom rimliga fantasier. Det är en ganska vanlig misshandel, säger han i Nyhetsmorgon.

Han säger att beslutet att bevilja häktning gjorde honom ”lite förvånad med tanke på omständigheterna”, och att det ”verkar vara på gränsen till okynne” från åklagarens sida.

”Jättekonstigt” att inte offret också åtalats

Han tar även upp händelseförloppet, som delvis filmats och lagts upp på sociala medier, och de videoklipp som visar upprinnelsen till den misstänkta misshandeln. 

En mobilkamera, som förmodas vara ASAP Rockys, fångar när de två unga männen trakasserar rapparen och hans vänner, och hur en av dem slår ASAP Rockys livvakt i huvudet med ett par hörlurar.

Leif GW Persson säger att det är ”jättekonstigt” att inga misstankar om misshandel riktats mot den unge man som slår livvakten - trots att detta finns på film.

– Mot honom har man inte höjt fingret ens, säger han i Nyhetsmorgon.

Misstänkta misshandeln filmades

Själva misshandeln fångades också på film, av utomstående vittnen.

Den visar hur en grupp män, där en av dem kan identifieras som ASAP Rocky, diskuterar med två andra utanför en restaurang.

Rapparen syns lägga en hand på en av männens axel under diskussionen. 

Därefter blir situationen våldsam, och ett flertal personer, inklusive ASAP Rocky själv, drar ner mannen på marken, och delar ut slag och sparkar.

Leif GW Persson: ”Blir förvånad om han döms till fängelse”

Den 30-årige artisten från Harlem, New York, greps efter en konsert på Stadion i Stockholm tillsammans med tre andra personer för en vecka sedan, misstänkt för grov misshandel.

I fredags häktades sedan ASAP Rocky och två andra personer i två veckor. Häktningen överklagades först till hovrätten och sedan till Högsta domstolen – båda gav avslag.

Angående vad som kommer hända härnäst säger Leif GW Persson:

– Jag skulle bli svårt förvånad att han skulle bli dömt till en frihetsberövande påföljd.

– Han kommer sitta dom där 14 dagarna och sedan så kommer han släppas (i väntan på rättegång reds. anm.)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.