Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Det behöver du för att göra egna kläder

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
MÖNSTER Att som nybörjare försöka sy kläder utan ett mönster blir sällan bra. Välj enkla mönster och bygg sedan på med detaljer. Det går att köpa enskilda mönster i tygbutiker eller via webbbutiker men det finns även en mängd sömnadstidningar där det ingår mönster. Mönster från tidningen Burda Style.
Foto: Burda Style
Klänning skapad efter Burda Style-mönster.
Foto: Burda Style
GARN Även den mest ovane handarbetare kan sticka enklare saker som exempelvis halsdukar. Det som behövs är garn, stickor och en enkel beskrivning som går att hitta på en mängd webbsidor. Garnhärvor, 129 kr/st, Garnverket.
SYMASKIN En bra symaskin är grunden för att sy kläder. Det finns symaskiner som ligger lägre i pris som har de basfunktioner som passar nybörjaren bra. Vill man sy i stretchiga tyger bör man dock ha en overlock-maskin. Symaskin, "den lilla svarta", 1 995 kr, Bernette för Bernina.
INSTRUKTIONER OCH INSPIRATION Det finns en mängd tidningar på marknaden såsom Burda Style och Sömnadsmagasinet som ger både inspiration, tips och tydliga instruktioner för nybörjare. Hitta tips och få inspiration

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.