Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Det är Carina som cashar in i familjen"

Kristian Luuk berättar nu om sin kärlek till Carina Berg: "Det är roligt att vara det efter tio år. Att det inte falnar. Men hon har varit otroligt viktig i mitt liv, inspirerat mig och fått mig att se på världen på ett annat sätt." Foto: Sven Lindwall
Kristian Luuk och Fredrik Lindström är, precis som tidigare, programledare för "På spåret". Foto: Vilhelm Stokstad / Scanpix
Kristian Luuk tillsammans med sin bror Martin. Foto: Lisa Mattisson

Den 28 november är SVT:s eget "Bingolotto" för kulturtanter, "På spåret", tillbaka. Programledare är, som vanligt numera, Kristian Luuk.

Det här är Kristian Luuk

Namn: Ants Robert Kristian Luuk.
Ålder: 48.
Bor: Lägenhet i centrala Stockholm.
Familj: Hustrun Carina Berg och sonen Holger, 5. Tonårsbarnen Smilla och Sebastian från ett tidigare förhållande.
Yrke: Programledare.
Aktuell: Med "På Spåret" som har premiär i SVT 28 november.

Jan Guillou tackade alltid nej till "Sen kväll med Luuk", enligt dig med motiveringen att du var för fjantig. I "På spåret", däremot, är han gärna med. Har du blivit häftigare med åren?

- Ja. Äntligen har Jan Guillous och mina livskurvor möts. Nej, ärligt, så var det många personer som inte förstod idén med "Sen kväll med Luuk". Att programledaren tog så mycket plats, det var väl det han menade.

Du ger sällan intervjuer - mig har du inte alls velat träffa.

- Nej.

Döm därför min förvåning när jag googlade ditt namn och fann rubriken "Kristian Luuk, en intervju om gluten". Det kändes ärligt talat sådär...

- Haha. Min dotter är glutenintolerant. Sedan dess har jag engagerat mig i det där. Varit med på glutenmässan, gått på möten, hållit föredrag. Det var helt självklart att medverka.

Det låter som en hel folkrörelse det där med gluten?

- Jag gissar att alla sjukdomar har sina subkulturer och aktiviteter. Nu har min dotter själv tagit över. Gett ut en kokbok som ska släppas i Tyskland och USA. Nu skriver hon sin andra. Själv har jag trappat ner.

Vilka andra frågor engagerar du dig i? Vad gör dig förbannad i världen?

- Det låter ju så klyschigt om man säger det.

Typ krig och orättvisor?

- Precis.

Är du feminist?

- Självklart. I benämningen att män och kvinnor ska vara jämställda. Jag har svårt att se hur man inte kan vara det. Sen definierar människor ordet feminist på olika sätt. Jag ser det sinnessjuka i hur kvinnor och män behandlas olika. Jag kan bli vansinnig när man pratar om att tjejer ska "ta för sig" och sen inte säger ett ord om att killar måste släppa ifrån sig makt och utrymme. Jag har en tro på att vi alla kommer tjäna på ett jämställt samhälle.

Ger du tiggare pengar?

- Ja. När jag har pengar på mig. Vilket jag oftast har.

Du har byggt en bild av dig själv som lite "torr och akademisk". Är det verkligen hela sanningen eller finns det även en Kristian Luuk som snortat amfetamin från en knivsudd med Hells Angels?

- Tyvärr är den bilden ganska nära sanningen. Visst, i "Sen kväll med Luuk" var jag förhöjt nördig. När Jennifer Lopez kom var jag korrekt och överdrivet nördig och antecknade vad hon sa. Nu är jag mer som jag egentligen är, efter 20 år i tv.

Några droger eller annat beroende genom åren - om än inte från en knivsudd?

- Väldigt lite. Någon gång kring "Hassan"-perioden. Inget beroende. Av något.

Innan "Hassan" gick du på Handels- högskolan och skrev c-uppsatsen "Fastighetsförvaltarbranschen och dess behov av datorstöd". Det osar faktiskt inte sex om den titeln.

- Det gör det inte, nej. Det var min slutexamen. Hade man tur kunde man skriva examensarbetet för ett företag som ändå behövde göra lite research, så vi fick betalt för att analysera det åt dem. Vi fick 1 000 spänn medan de fick en rapport.

Har du pratat med SVT om att göra en egen talkshow?

- Nej, jag kanske borde göra det. Men jag är liksom åttonde man i kön. Som vit och medelålders gubbe är jag inte så het och det håller jag med om - det är roligare att Gina Dirawi får göra en talkshow.

När du bytte från TV4 till SVT gick du ner i lön. Du måste ha fått många erbjudanden om att gå tillbaka till kommersiell tv?

- Ja ja för fan. Men jag trivs bra på SVT. Man kan göra vissa typer av program som man inte kan göra på kommersiella kanaler.

Hur länge blir du kvar i "På Spåret"?

- Det vet jag inte. Först signade vi upp på två år. Vi trodde att vi skulle bli sågade första året, så vi ville ha ett till, där vi fick revansch. I stället blev vi tokhyllade. Då ville SVT skriva på tre år till. Sedan dess har vi tagit det ett år i taget för att känna att det är roligt fortfarande. Vi vill inte sitta med ett treårskontrakt och känna att det inte är kul längre. Jag, Fredrik (Lindström) och husbandet, Augustifamiljen, går armkrok. Ska jag vara med vill jag att Fredrik och de är med. Skulle bandet sluta får vi sätta oss ner och prata jag och Fredrik, om vi ska göra något annat.

På tal om Fredrik Lindström. Ni lärde känna varandra i "Hassan". Var hittade du killen?

- Felix Herngren kände honom. När Henrik Schyffert slutade fick jag uppgiften att sätta ihop ett nytt team. Då valde jag Felix, men han hoppade av efter några veckor för att filma en bakom kulisserna-film om "Fångarna på Fortet", det var coolare tydligen. Då tipsade han om Fredrik Lindström. Jag minns första mötet än i dag. Vi åt i Gamla stan och han hade med sig en lista på absurda saker han tyckte vi kunde prata om i programmet. Bland annat norra Europas längsta trädpromenad i skogen. Den låg i Järvsö, har jag för mig. Han tyckte vi skulle busringa till dem och säga att det finns en längre i Oxelösund.

Har du aldrig varit sugen på byta kanal igen för att att casha in lite?

- Egentligen inte. Det är Carina som cashar in i vår familj, så det behövs inte. Men visst. Skulle jag få göra en talkshow, på mina egna premisser, i en kommersiell kanal är det klart att jag skulle ta det.

Du är en av få offentliga personer som inte hymlar med att det är skönt att ha pengar.

- Jag tycker inte det är någon big deal. Särskilt när man har barn är det skönt att kunna köpa en... värmepanna om den gamla är sönder.

Inte en ny Rolex eller en lila skinnjacka?

- Nej, någon Rolex har jag inte. Ärligt talat kan jag tycka det är skönt att Carina tjänar så mycket mer pengar än jag. Det gör att jag inte behöver tacka ja till alla jobb. Jag kan vara hemma och hänga med vår femåring när han är sjuk. Vi behöver inte stressa kring det.

Det finns många män som har svårt att förlikas med att deras partner tjänar mer än de själva.

- Det är möjligt att jag skulle vara stressad av det, men Carina är elva år yngre än jag. Hon är där jag var för elva år sedan. Jag beundrar henne så mycket, tycker att hon är så jävla bra. När vi blev ihop var hon ju inte så känd, hon hade gjort "Morgonpasset" i radio, då när vi stoppades på gatan ville folk ha min autograf, ta bild på mig. Men jag kommer ihåg brytpunkten när det var henne de ville ha bild på.

Var det bara roligt eller kunde du känna lite, lite avundsjuka?

- Första gången blev jag lite överraskad. "Min då?", sa jag. "Nej, jag vet inte vem du är". Nu är det mycket vanligare att de vill ta bild med Carina.

Du verkar otroligt kär i Carina.

- Ja. Det är jag, verkligen. Det är roligt att vara det efter tio år. Att det inte falnar. Men hon har varit otroligt viktig i mitt liv, inspirerat mig och fått mig att se på världen på ett annat sätt.

En gång ringde du Säpo och erbjöd dem dina tjänster, det är lite udda?

- Jag ville se om jag var för gammal för att bli polis och därefter kunna jobba på Säpo. De sa "nej, man är aldrig för gammal, men din trovärdighet kommer att stå i vägen". Det var när "Hassan" exploderat. Jag var nyfiken på om jag kunde jobba där. Jag var sugen. Det skulle jag fortfarande kunna tänka mig. Jag sa det till Carina häromdagen, när vi pratade om man skulle skaffa sig ett riktigt jobb. Antingen skulle jag vilja jobba på Säpo eller bli barnmorska.

Är du sugen på att lämna programlederiet?

- Egentligen inte. Det var nog bara ett tankeexperiment. Visst, ibland när jag sitter med min kusin som är överläkare på Örebro lasarett och han räddat livet på någon som satt jordnötter i halsen, kan jag fråga mig själv "vad har du gjort Kristian? Ja, jag har ringt Jarl Kulle och sagt bajs".

Har du aldrig räddat livet på någon då?

- Nja. En rökdetektor gick i gång i en lägenhet bredvid mig. En äldre dam satt där och det brann. Hade jag inte varit hemma då, mitt på dagen, hade det kunnat slutat illa. Vi satte oss på balkongen till brand- kåren kom.

Det var ju ändå fint. Hur reagerar du i sådana situationer?

- Då är jag som bäst, det säger Carina också. Jag kan gå omkring och oroa mig för småsaker, men när det verkligen krisar är jag stark.

Annons:
Expressen Refunder Kalkylator

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!