Storbloggaren berättar om hur näthatet knäckt henne. Foto: Faksimil YoutubeStorbloggaren berättar om hur näthatet knäckt henne. Foto: Faksimil Youtube
Storbloggaren berättar om hur näthatet knäckt henne.  Foto: Faksimil Youtube
Desiree blev mamma för åtta månader sedan. Foto: PrivatDesiree blev mamma för åtta månader sedan. Foto: Privat
Desiree blev mamma för åtta månader sedan. Foto: Privat
Hon har bloggat i flera år. När hon blev mamma bloggade hon först mer om sin son, men efter alla kommentarer lämnar hon nu sonen allt mer utanför. Foto: Robert EklundHon har bloggat i flera år. När hon blev mamma bloggade hon först mer om sin son, men efter alla kommentarer lämnar hon nu sonen allt mer utanför. Foto: Robert Eklund
Hon har bloggat i flera år. När hon blev mamma bloggade hon först mer om sin son, men efter alla kommentarer lämnar hon nu sonen allt mer utanför. Foto: Robert Eklund

Dessie: De förstår inte hur långt de tagit hatet

Publicerad

De skriver att hennes 8 månader gamla bebis är så ful att han ser missbildad ut, att hon är en dålig mamma för att hon inte kunde amma, att hon köper barnmat för drogpengar.

För 20-åriga storbloggaren Desirée Nilsson blev näthatet och ryktena för mycket.

Nu kan hon knappt sova och har konstant ångest.

– Folk gick över gränsen och har tagit det till en ny nivå, de förstår inte själva hur långt de har tagit hatet, säger hon.

För de flesta är Desirée Nilsson, 20, känd som "Dessie" och en av de bloggare som var bland de första att bli en av de största. I dag kan hon kalla sin blogg ett heltidsjobb och det betalar därefter. Men den har också haft ett pris.

Precis som många andra bloggare och kändisar vittnar hon om ett näthat som eskalerar men som nu gått så långt att det sänkt 20-åringen totalt.

– Jag har inte kunnat sova, inte kunnat prestera bra i mitt jobb eller hemma. Jag har ångest hela tiden. När de förstår att jag är så ledsen, hur kan de fortsätta? Vad vinner de på det, säger hon.

Vi sitter på ett kafé i Stockholm, och vid ett tillfälle under intervjun brister hon ut i gråt. Hatet har blivit för mycket.

– Innan jag fick min son Theodor och även när han var nyfödd klagade folk på mitt utseende och hur jag var som person. Nu har de börjat använda Theodor emot mig, min svaga punkt. Jag hamnar på botten då. Det skulle vilken mamma som helst göra, säger Dessie.

När de anonyma inte längre kom åt Dessie med kommentarer om hennes utseende riktades hatet stället mot hennes åtta månader gamla son.

– I början var jag så stolt och ville visa upp honom. Jag är fortfarande stolt men hatare gick på honom i stället för mig. När jag märkte det så tog jag bort honom mer från bloggen. En skrev att han är så ful att han ser missbildad ut. Det är så fegt att skriva så om ett litet oskyldigt barn, säger hon.

Dömdes för narkotikabrott

Det blev en tuff tid när hennes sambo, som också är pappa till Theodor, nyligen dömdes för narkotikabrott.

– Det som hände med min sambo var verkligen jobbigt, det var en sorg för alla men vi klarade oss igenom det för att vi var starka. Men kommentarerna och skvallerbloggarna har gjort det värre, säger Dessie.

Nu sprids rykten i bloggens kommentarfält om att Desirée betalar barnmat med drogpengar.

– Det folk skriver nu är inte hur ful jag är, utan det är så personliga saker som kan förstöra livet för mig och min familj. Som att jag sitter hemma och pundar med Theodor i famnen. Det är så sjuka grejer som skrivs. Jag vill inte att Theodor ska börja på förskola och träffa mammorna och människorna som sitter och sprider de här ryktena. Även om vissa vet att det inte är sant så finns det andra som bara råkar snubbla in på en blogg och läser det, säger Desirée.

När sambon satt i häktet skrev Desirée att han var i Kina. Men när någon lyckades luska fram hur det egentligen låg till blev kommentarerna värre.

– Han har lämnat det livet bakom sig. Han har bytt telefon och vi har flyttat. Han har velat ändra på sig, det förstår inte folk. För hans handlingar ska jag få skit. Han satt i häktet i en och en halv månad. Han fick inte ens ringa oss. Han kom i fel umgänge, men efter det så bröt han allt och han är medlem i KRIS nu.

Går inte längre att kommentera

Lögnerna om var sambon befann sig triggade hatarna.

– Det har varit för att skydda honom. Han får aldrig berätta sin historia för han har ingen blogg eller är offentlig. Det räcker med den ångest han har för det här, utan att massa andra människor kränker honom. Han har fått sitt straff och han har erkänt.

För att få landa och andas har hon nu stängt av kommentarfältet och planerar att ha det så i ett par månader. Dessie beskriver det som att näthatet eskalerat och berättar att hon har varit i kontakt med polisen för att försöka anmäla vissa av kommentarerna.

– Folk gick över gränsen och tagit det till en ny nivå, de förstår inte själva hur långt de har tagit hatet.

Även om det aldrig rättfärdigar det, tror du att det provokativa sätt du bloggat på tidigare gör att folk skriver så här nu?

– Ja. Det spelar ingen roll hur mycket jag ändrar mig. Det blir aldrig bra. Folk fick fel bild av mig för att jag provocerade så mycket men jag tycker att alla ska få en andra chans. Och jag har visat att jag ändrat mig, säger hon och fortsätter:

– Nu har jag visat att jag mår skitdåligt, att jag inte orkar mycket mer. Det är ändå de velat åstadkomma hela tiden, så nu hoppas jag bara att det ska ta slut.

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag