Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stjärndesignern Virgil Abloh, 41, död i cancer

Startade märket Off-White 2013 och har gjort kläder åt Kanye West.
Virgil Abloh har avlidit. Han blev 41 år.
Foto: DOMINIQUE MAITRE/WWD/REX / DOMINIQUE MAITRE/WWD/REX/IBL REX FEATURES [DOWNLOA
Virgil Abloh tillsammans med (från vänster) Kanye West, Kris Jenner, Kourtney Kardashian, Corey Gamble och Kim Kardashian under en Off-Whitevisning under modeveckan i Paris hösten 2016.
Foto: Prandoni/BFA/REX/Shutterstock / TT NYHETSBYRÅN
Familjen meddelar Ablohs bortgång i ett inlägg på Instagram.
Foto: KEVY, JWNY / TT NYHETSBYRÅN
Bild tagen vid Metropolitan Museum of Art, New York, i september 2021.
Foto: Stephen Lovekin/Shutterstock / TT NYHETSBYRÅN

Världskände designern Virgil Abloh har avlidit, 41 år gammal.

Han blev som 38-åring kreativ chef för Louis Vuitton och har hyllats som en av de främsta modeskaparna i världen.

Familjen meddelar Ablohs bortgång i ett instagraminlägg där de avslöjar designerns två år långa hemliga kamp mot cancer i hjärtat.

”Jag blir så ledsen av att läsa detta”, skriver designern Marc Jacobs.

På söndagskvällen svensk tid publicerades ett inlägg på Virgil Ablohs Instagram där familjen meddelade hans bortgång.

”Vi är förkrossade att meddela att vår älskade Abloh har gått bort, en hängiven far, make, son, bror, och vän. Han efterlämnar frun Shannon Abloh, sina barn Lowe Abloh och Grey Abloh, sin syster Edwina Abloh, sina föräldrar Nee och Eunice Abloh, och otaliga vänner och kolleger”, skriver de.

I inlägget berättar familjen om kampen mot den aggressiva form av tumör i hjärtat, hjärtsarkom, som Virgil Abloh höll hemlig för världen i över två år. 

”I över två år, kämpade Virgil tappert mot en ovanlig, men aggressiv, form av cancer: kardiellt angiosiarkom. Han valde att behålla sin kamp privat, efter att diagnosticerats 2019, och genomgick otaliga utmanande behandlingar, samtidigt som han styrde skutan åt ett flera institutioner inom mode, konst och kultur.”

https://www.instagram.com/p/CW1FDd4oXan/

Virgil Ablohs startade märket Off-White 2013 och har även gjort kläder åt världskände rapparen Kanye West. Som 38-åring skaffade han sig en av de absolut mest prestigefulla positionerna inom herrmode, när han blev kreativ chef för Louis Vuitton.

Han levde med sin fru Shannon och deras två barn Lowe och Grey i Chicago.

Marc Jacobs: ”Så ledsen”

Bland de kända namnen som lämnat kondoleanser under instagraminlägget återfinns designern Marc Jacobs som skriver: 

”Jag blir så ledsen av att läsa detta. Mina tankar och böner är med hans familj och närstående. Må du vila i frid och i makt, kära Virgil”.

Supermodellen Helena Christensen skriver ”Det här är så förkrossande. Virgil, jag värderar vår kommunikation så högt, även när det bara var skriftligt fick du mig att le varje gång. Du sken så starkt under din tid här.”

Artisten Chance the rapper skriver ”Jesus”, och Swedish House Mafia-stjärnan Steve Angello kommenterar ”Förkrossad”.

Virgil Abloh tillsammans med Bella Hadid och andra modeller under Off-Whites höst/vinter-visning i Paris i juli i år.
Foto: Agence / Bestimage / TT NYHETSBYRÅN

Designade för Ikea

Virgil samarbetade ofta med andra varumärken – personliga såväl som företag. I medierna kallades han ibland för ”king of collabs”. För två år sedan gjorde han en gästkollektion för svenska möbelvaruhuset Ikea. Första produkten var en matta med trycket ”Keep off”, som sålde slut på nolltid.

– Jag ville ge ett ironiskt svar till typen av inredning där vardagsrummet bara är ett showroom, och inte en plats att leva. Den klassiska föräldra-attityden – ”förstör inte möblerna” – tror jag verkligen har påverkat hur unga ser på inredning i dag, sa Virgil Abloh då i ett pressmeddelande.

Ikea var inte det första svenska märket Virgil lierade sig med – doft och accessoarföretaget Byredo var först ut med den gemensamma doften och kollektionen Elevator Music, 2018. 

Ikea-mattan som Virgil Abloh designade sålde slut rekordfort.
Foto: Ikea

Gav svenska stjärnskottet modelljobb

Det var också Abloh som sågs modellpotential i det svenska stjärnskottet Gustav Lindh, som synts i ”Älska mig” och ”Björnstad”.  Modeikonen fick upp ögonen för Gustav Lindh på en filmfestival efter hans medverkan i danska dramat ”Hjärter Dam”. Virgil ville då att Gustav Lindh skulle vara med i hans kommande kampanj för Louis Vuitton, och så blev det. 

Svenska skådisen medverkade i anrika franska lyxvarumärkets kampanj sommaren 2020. 

Virgil Abloh designade även Hailey Biebers bröllopsklänning när hon gifte sig med popstjärnan Justin Bieber.

https://www.instagram.com/p/CW1NU9zP3Fk/https://twitter.com/LVMH/status/1465022773550583823

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.