Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dermot om sin andliga kontakt: "Jag är rädd"

I "En natt på slottet" säger Dermot Clemenger att han ser andar. Efter inspelningarna säger han att han rörde en norsk kvinna till tårar efter att han ska ha fått närkontakt med hennes döda pappa. Foto: Olle Sporrong
I programmet pekar Dermot Clemenger ut flera andar, hur de sitter, deras ålder och kön, och hur de är klädda. En flicka pratade med honom. "Jag var inte rädd för krafterna. Men hon var väldigt upprörd." Foto: Sjuan
Efter inspelningarna säger sig Dermot haft flera andliga upplevelser. Förra veckan ska han ha träffat en norsk kvinna vars pappa var död. Då ska Dermot ha fått kontakt. Foto: Sjuan

Här går Dermot Clemenger från dansman till medium - i "En natt på slottet" säger tv-profilen sig se andar.

Efter inspelningarna rörde han en norsk kvinna till tårar efter att han ska ha fått närkontakt med hennes döda pappa.

– Jag är rädd att det ska ta överhanden, säger han.

Han går från andeskeptiker – till fullfjädrat medium.

I kvällens avsnitt av "En natt på slottet" på Sjuan säger sig Dermot Clemenger få närkontakt med ett gäng osaliga andar.

– Jag tyckte övningarna var jävligt töntiga. Varför tackade jag ja? Men sen kom huvudvärken. Jag började känna av saker, och se människor, säger han.

"Var inte rädd för krafterna"

I programmet pekar Dermot Clemenger ut flera andar, hur de sitter, deras ålder och kön, och hur de är klädda. En flicka pratade med honom.

– Jag var inte rädd för krafterna. Men hon var väldigt upprörd. Hon ville förklara sig, att det som hände på slottet inte var hennes fel. Känslan var att hon blivit våldtagen eller slagen på slottet, säger han.

Efter inspelningarna säger sig Dermot haft flera andliga upplevelser. Förra veckan ska han ha träffat en norsk kvinna vars pappa var död. Då ska Dermot ha fått kontakt.

– Hon började gråta. Jag kunde i detalj beskriva honom. Vart han bodde, hur han såg ut, hur huset såg ut, att han rökte pipa. Det var småjobbigt, säger han.

"Det är svårt att stänga av"

Men andenärvaron ska också ha gjort Dermot skrämd. Han vet inte hur han ska stänga av rösterna.

– Jag har ingen kontroll. Jag är rädd att det ska ta överhanden. Det är lätt att öppna upp, men det är svårt att stänga av. Jag vill inte ligga i sängen på natten och vara tvungen att prata med folk. Det är väldigt okontrollerat nu. Det är inte som att gå ifrån en fysisk person, säger han.

Christer Sturmark är ordförande för Förbundet Humanisterna. Han är starkt kritisk till att Sjuan gör underhållnings-tv av andetro.

– Allt talar för att det inte finns några andar och medium som kan prata med dem. Den här typen av andetro är farlig. Vi har haft fall i Sverige där föräldrar misshandlar sina barn för att driva ut onda andar ur dem. Det är cyniskt. Man utnyttjar människors sorg, säger han.

"Väldokumenterad psykologisk teknik"

I programmet får man ser hur Dermot kommer med påståenden om andarna han ser, och mediet bejakar dessa.

Den tekniken kallas för "cold reading", berättar Sturmark.

– Det är bedrägeri. De här medierna är i många fall rena bedragare, och i vissa fall självbedragare. Det är en väldokumenterad psykologisk teknik. Man läser människor så att de tror att de får information som spågubben inte borde ha.