Magda Gads sommarprat blir nästan outhärdligt att lyssna på, hon vill att det ska vara outhärdligt, skriver Peter Kadhammar. Foto: MAGDA GADMagda Gads sommarprat blir nästan outhärdligt att lyssna på, hon vill att det ska vara outhärdligt, skriver Peter Kadhammar. Foto: MAGDA GAD
Magda Gads sommarprat blir nästan outhärdligt att lyssna på, hon vill att det ska vara outhärdligt, skriver Peter Kadhammar. Foto: MAGDA GAD
Peter Kadhammar.Peter Kadhammar.
Peter Kadhammar.

Den som inte blir berörd av Magda Gad är gjord av sten

Publicerad

Magda Gad presenterar sig som krigskorrespondent och hon är väl den enda svensken som kan göra anspråk på en sådan yrkestitel. 

Hon har gjort sig känd, eller berömd, för sina exakta och suggestiva rapporter från världens hemskaste platser: hon gör sitt arbete bra, kanske för bra.

Jag tvivlar inte en sekund på hennes mod och ärliga engagemang men det kan ibland störas av en knappt hörbar pompös biton. Det är förlåtet. Brottas man dagligen med existensens svåraste frågor blir man både ödmjuk och högtravande. Har man sett det Magda Gad sett blir det stillsamma och ointressanta liv vi lever i Sverige futilt och – utmanande. Just för att det är det slags liv som människor i Irak, Liberia, Kongo och i Rumäniens getton också drömmer om.

 

Den lilla flickan som dör när Magda Gad håller sin hand (med skyddshandskar) på hennes bröst. Bakstycket av en granat och ett söndersprängt barns rosa sandaler. En gruppvåldtäkt i Kongo. Kvinnan som längtar efter döden när hon sett sin man slaktas med machete och sina döttrar våldtas.

Det blir nästan outhärdligt att lyssna på.

Magda Gad vill att det ska vara outhärdligt. Så här är livet. Också.

Hon säger: Jag brukar tänka att stjärnorna är alla som har dött.

Hon säger: Varför skulle mitt liv vara värt mer än deras?

 

De ständiga kickarna och sensationerna, inget kan vara större och viktigare än ett krig. Det blir lätt ett gift. Någon gång hoppas jag få läsa ett annat reportage av Magda Gads fina penna, något stillsammare som ställer krav på fler nyanser.

LÄS MER: "Ingen ska kunna säga att de inte visste" 

 

PETER KADHAMMAR

Magda Gad är medarbetare på Expressen, därför recenseras hennes program i "Sommar i P1" av Aftonbladets Peter Kadhammar.

 

Magda Gads sommarprat

INLEDNINGEN

"Hur gör man rätt i helvetet?" Så lyder första meningen och på den vägen fortsätter det.

 

KÄNSLORNA

 

Den som inte blir berörd av Magda Gads rapporter är gjord av sten. Hon berättar också fint om sina föräldrar och sitt livs kärlek.

 

SKRATTEN 

-

Döda barn, våldtäkter, halshuggningar, tortyr, styckning med machete, bilbomber, en ofullbordad kärlek. Man skrattar inte läppen av sig.

 

MUSIKEN 

 

Kvalitetsmusik för obildad medelklass. "What a wonderful world" med Louis Armstrong är så uttjatad att den borde förbjudas.

 

AVSLUTNINGEN

 

Jag vet inte längre vem som är god och vem som är ond; ibland känns det som om jag också bara vill vila; vem har jag blivit? Magda Gads kamp med sitt yrke och sig själv kommer länge att leva kvar i lyssnaren.

 

LÅTLISTAN

Mad World (Gary Jules), Hold back the river (James Bay), Solomon Vandy (Soundtrack till Blood Diamond), All of me (John Legend), Love me like you do (Ellie Goulding), Goodbye my lover (James Blunt), A sky full of stars (Coldplay), I see fire (Ed Sheeran) What a wonderful world (Louis Armstrong)

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag