Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Den jävla gubbjäveln"

Foto: Ravissant I

Året är 1999 och Ulf Lundell blir plötsligt hett villebråd bland Sveriges unga feminister.
I mars låter en av dem, Karolina Ramqvist, publicera ett argt brev hon fått från Lundell. Ett brev hon anser vara uttyck för "värsta sortens sexism".
Påståendet får Lundell att gå i taket och utlöser "Fittstims"-bråket - en fejd som delar Sverige och får Lundell att i ilska lämna sitt Bonnierägda förlag Wahlström & Widstrand.
Läs om hela bråket i dag när vi publicerar ett nytt utdrag ur Expressenjournalisten Måns Ivarssons biografi om Ulf Lundell.

När filmbranschen i början av februari håller prisgala (Guldbagge-galan) näpsar programvärden, operasångaren Loa Falkman, i direktsändning gubbigt och nedlåtande av Alexandra Dahlström (den unga stjärnan från succéfilmen ”Fucking Åmål”) som han farbroderligt benämner ”lilla hjärtat”.
Många blir upprörda, inte minst de unga feminister som nu börjat etablera sig i dagspressen, flera med egna kolumner.

DN-skribenten Karolina Ramqvist skriver en krönika den 13 februari 1999 där hon drar paralleller till hur hon själv bemöttes efter ”Best of”-recensionen och citerar författarens ilskna brev (något förkortat):
”På tisdagen tycker jag mig se Ulf Lundell på gatan och vill slå igen. Men jag vågar inte ens be honom dra åt helvete och det är väl delvis därför de ögonblick samma kväll då Alexandra Dahlström låtsaskräks mot konferencieren på filmgalan framstår som det överlägset bästa TV4 sänt sedan starten. Som ni säkert vet var hon på väg att säga något om sexism när han kallade henne ”lilla hjärtat” och började sjunga ’Music of the night’.”
Senare i krönikan jämför hon Loa Falkman med Ulf Lundell:
”Tuffare gubbar anser att den som klagar borde gå och bli påsatt och liknöjd. Som brevskrivaren Ulf Lundell till exempel:
Lilla gumman! Hur är det fatt? Har du alldeles kissat på dig den här gången? Varför denna hysteriska överstyrning av min lilla låtsamling Best Of? Har sommaren inte riktigt börjat för dig ännu eller vad är det? Jag föreslår att du går ut i världen och ger lite kärlek så kanske du får en pyts du också. Saknas pojkvän? Du får ta och lugna ner dej.”

En grupp yngre feministiska skribenter tar ironiskt uttrycket ”Fittstim” till sitt samlingsnamn när de sammanställer boken ”Fittstim”, en antologi med deras texter. I gruppen om arton tjejer ingår bland andra Linda Skugge, Belinda Olsson och Jonna Bergh. I boken, som ska släppas i mars 1999, tänker man publicera Ulf Lundells brev till Ramqvist i faksimil.
– Det här är ett exempel på värsta sortens sexism och det är därför jag publicerar det i den här boken, säger Ramqvist.
”Fittstim” ges ut av Bokförlaget DN där Albert Bonnier är VD.
När Ulf Lundell några dagar innan bokens utgivning får veta om sin egen medverkan i den slår han omedelbart tillbaka.
I ett brev till Ramqvist uppmanar Sveriges författarförbund, på hans uppdrag, henne att se till att brevet tas bort ur boken. Lundell har inte gett tillstånd till publiceringen och därför är den ett brott mot upphovsrättslagen.
Men varken Ramqvist eller Albert Bonnier har för avsikt att ta bort brevet.
– Det är jättefånigt, säger Karolina Ramqvist i Expressen den 17 mars. Han beter sig som om hans brev vore en bok eller en tavla eller en skiva som han har något slags copyright på.

Samma dag som ”Fittstim” kommer ut, torsdagen den 18 mars, får DN:s redaktion ett fax från Lundell, där han bland annat skriver:
”Mitt råd till en ung eller för all del halvgammal feminist i vardande, som kvinnorna i Fittstim, är följande: Börja med att samlas i grupp och säga er själva: Ja, vi är hycklerskor, ja, vi är lögnerskor, vi erkänner det. Nu kan vi börja ta itu med verkligheten, men vi får hela tiden se upp så vi inte faller i de gropar vi hela tiden gräver åt oss själva.”
Han avslutar faxet med:
”Eftersom nu Albert Bonnier inte ser sig ha anledning att respektera min upphovsrätt så ser jag mig inte ha någon anledning att låta publicera min nya roman på Bonnierägda Wahlström & Widstrand. Manuskriptet återtages med omedelbar verkan.
Ulf Lundell”

När faxet anländer förbereds samtidigt för en tillställning på en bar i Stockholm. Gänget bakom ”Fittstim” ska hålla releasefest samma kväll. Där, sent på natten, nås bokens författarinnor och deras förläggare av ett exemplar av morgondagens DN där Lundells fax publiceras.
Expressen är på plats för att inhämta kommentarer.
– Det är det mest patetiska jag hört i hela mitt liv, säger journalisten Jonna Bergh.
Skribenten Belinda Olsson:
– Nu har det hamnat i ett feministiskt sammanhang, och han framställs som en gubbsjuk gubbe. I DN tyckte han säkert att han bara satte en dum recensent på plats.
Albert Bonnier säger:
– Vi har publicerat en bok. En viktig bok. Ulf Lundell tycker inte om vissa saker i den. Om Ulf Lundell därför vill dra tillbaka sin bok, så är det en sak mellan honom och hans förlag och ingenting jag har med att göra. DN tryckte brevet den 13 februari i år. Tidningen går ut i nästan 400 000 exemplar. Då sa Ulf Lundell ingenting. Nu ger vi ut en bok i 4 000 exemplar, och han blir som galen.
Albert Bonnier uppges inte vara särskilt orolig och menar att Lundell inte har något att vinna på att gå till rätten.
Affären dominerar Expressens löpsedel nästa dag:
”LUNDELL
TILL
ATTACK
mot de unga
TJEJERNA”

På Wahlström & Widstrand är förlagschefen Unn Palm mycket irriterad på Albert Bonnier och Bokförlaget DN, eftersom W&W:s verkliga storsäljare efter 23 år bryter samarbetet.
Själv låter sig Lundell intervjuas av norska Dagbladet samma dag som faxet till DN publiceras. Han vill inte kommentera bråket men Dagbladet uppger att Ulf Lundell är arg och känner sig missförstådd:
– Det är farligt att bo i Sverige, säger han.
– Jag går på helspänn. Jag har det inte så bra där.
– Ett långt liv i offentlighetens ljus tar på. Jag är i tvångströja.
– Hela landet är inne i en stor andlig kris. Jag hade en vision med Sverige, jag var stolt och förälskad i mitt hemland.
– I dag är jag bara frustrerat förbannad.

Bråket utlöser en intensiv debatt i media och bland allmänheten.
Som en direkt följd av händelserna säger Wahlström & Widstrand upp sitt distributionsavtal med Bokförlaget DN den 23 mars.
Samma dag har W&W-förläggaren Unn Palm ännu ett samtal med författaren där hon försöker förmå honom att riva upp sitt beslut att lämna förlaget.
Hon misslyckas.

Anette Kullenberg berättar i sin kolumn i Aftonbladet samma dag att hon har känt Karolina Ramqvist sedan Karolina bara var fyra år (Kullenberg är nära vän med Ramqvists mor, som också är journalist).
Den unga DN-skribenten intervjuas i kolumnen och säger om brevet:
– Jag tyckte att det var helt koko. Jag trodde han skulle ta avstånd från det. I stället står han för varenda rad.
Hon skrev inte något svarsbrev:
– Vad skulle det göra för skillnad om jag skickade ett brev till den jävla gubbjäveln?

Mitt under bråket i mars släpps nyheten att han kommer med en ny skiva i maj.
Fanzine är ett dubbelalbum där nytt studiomaterial blandas med liveupptagningar från höstturnén.
Skivsläppet följs av en sommarturné med start i slutet av juni.
Ett par av låtarna som ska hamna på plattan kan ses som kommentarer, om inte till själva fittstimsbråket så till den nya mediavärld som bland annat inbegriper stimmets unga stjärnkolumnister.
En sång heter ”Mustayaluca”, vilket är det riktiga namnet på den store siouxkrigaren Red Cloud (1822–1909).
På ett plan kan texten tolkas som hövdingens uppkäftiga och föraktfulla tal till de blinda och köpta som tagit över landet som en gång var hans.
Men texten skulle också kunna vara Lundells tal till Karolina Ramqvist.
”Är jag ivägen för dej?
Vill du att jag ska gå?
Ska jag dö undan
så att du kan få
ta över här nu
ha allt det här för dej själv?
Är det din högsta önskan?”

I början av maj blir det känt att hans nya roman ”Friheten” kommer att ges ut av Schultz Förlag som drivs av Barbro Schultz, bosatt i Paris.

Annons:
Expressen Refunder Kalkylator

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!