Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Deltagarnas reaktion efter elaka orden

I lördagens "Stjärnorna på slottet" berättar Kajsa Ernst om sin syn på me too-rörelsen. Foto: SVT.
"Stjärnorna på slottet". Foto: SVT.
"Stjärnorna på slottet". Foto: SVT.
"Stjärnorna på slottet". Foto: SVT.
"Stjärnorna på slottet". Foto: SVT.
"Stjärnorna på slottet". Foto: SVT.
1 / 7

Under sin långa skådespelarkarriär har "Tomten är far till alla barnen"-skådespelaren Kajsa Ernst hamnat i obehagliga situationer med manliga medarbetare.

I lördagens "Stjärnorna på slottet" berättar Kajsa Ernst om sin syn på me too-rörelsen.

– Det som först kommer upp var en regissör. Vi hade personalfest och han sa "åh, där är hon, mitt runkobjekt", berättar Kajsa Ernst i SVT-programmet.

I lördagens avsnitt av "Stjärnorna på slottet" står skådespelaren Kajsa Ernst i centrum, och berättar för de andra deltagarna om sitt liv i teaterbranschen.

Ernst är en av de många skådespelarkvinnor som trätt fram i teaterbranschens me too-upprop, "tystnad tagning".

– Hösten var omvälvande. Tystnad tagning som startade med me too, för mig har det betytt ett skifte. Det blev tydligt för mig vad jag har gått med på, säger Kajsa Ernst i "Stjärnorna på slottet".

 

 

Ärliga svaret efter Läckbergs fråga

Författaren Camilla Läckberg undrar om Kajsa Ernst själv har utsatts för övergrepp.

– Har du själv varit i situationer där du blivit utsatt, säger Läckberg i programmet.

Kajsa Ernst ger ett exempel som får de andra "Stjärnorna på slottet"-profilerna att rynka på pannan.

– Ja, det var ju vardag liksom. Inte grov utsatthet, men det som först kommer upp var en regissör. Vi hade personalfest och han sa "åh, där är hon, mitt runkobjekt". Och det är det lilla, berättar Kajsa Ernst i programmet.

Skådespelaren berättar att me too-rörelsen har fått henne att inse hur mycket hon har ställt upp på och tagit för givet – och hur mycket hon har anpassat sig till andra.

– Det har varit jättemycket, bakom kulisserna. Händer upp och innanför, och slick i örat. Allt, you name it.

 

 

”Jag skämdes”

Samtidigt är Ernst noggrann med att se sin egen roll i det hela också, och hyllar sina kvinnliga skådespelarkolleger för hur de har utvecklats som grupp, och numera står upp för varandra.

– Man jag kan inte bara peka finger. Jag har också bidragit till att upprätthålla strukturer. Jag skämdes över hur jag har bidragit till att kulturen kunnat fortsätta. Tidigare var vi kvinnor konkurrenter, men nu är vi systrar. Jag vet att där är någon som backar och kommer fram. Det är inte färdigt bara för att det kommit upp på bordet, säger hon i programmet.

Kajsa Ernst berättar över telefon att hon inte hade några problem att dela med sig av sina erfarenheter inför de andra deltagarna.

– Det kändes bra att dela med dem, det var inget problem alls. Men det var inte så att jag kom på det i stunden, jag hade tänkt igenom vad jag ville dela innan, säger hon.

"Stjärnorna på slottet" sänds lördagar 20.00 på SVT1.