Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Deltagarna nervösa inför att träffa Kenneth

Kenneth Gärdestad hyllas nu för sin låtskatt, som visades upp i "Så mycket bättre"
Foto: TV4
Gärdestad rördes till tårar...
Foto: TV4
...efter Jill Johnsons tolkning
Foto: TV4

Det sista avsnittet av "Så mycket bättre" hedrade Ted Gärdestad.

I programmet, som nu hyllas av tittarna, medverkade hans bror Kenneth Gärdestad, 68. Samtidigt berättar Martin Nygren, exekutiv producent för "Så mycket bättre" om hur nervösa deltagarna blev när det stod klart vem som skulle gästa programmet.

– De blev lite skärrade, säger Martin Nygren.

Programmet präglades av starka känslor. Under Jill Johnsons tolkning brast Gärdestad ut i tårar – och fick sedan tröstas av Jill.

"Så mycket bättre" är över för den här säsongen. Under lördagskvällen sände TV4 det sista ordinarie avsnittet av programmet (nästa vecka sänds dock återträffen).

Kort därefter fylldes nätet av hyllningar både till programmet och till Ted och Kenneth Gärdestad, som skrev alla låttexterna.

"Danny nådde R Kelly-klass i gråtfinalen av 'Så mycket bättre'! Vilket kanonavsnitt, Älskar Kenneth!", twittrar en person.

"Har sett så mycket bättre och börjar återhämta mig nu... Ted berör mig så mycket, gråter typ fortfarande", twittrar en annan.

"Det var det bästa avsnittet av 'Så mycket bättre' genom tiderna i kväll. Ted och Kenneth Gärdestad, vilka genier. På en annan nivå", twittrar en tredje.

Tittarna var framför allt berörda av Jill Johnsons version av "Himlen är oskyldigt blå". Under tolkningen började Kenneth Gärdestad gråta och tröstades sedan av Jill Johnson.


LÄS MER: Gärdestads kamp som tittarna inte fick se


Kenneth Gärdestad berättar att han tyckte att det var självklart att tacka ja till att ställa upp i programmet.

– Ja i stort sett. För jag tycker att det var på tiden. Det är ju faktiskt ett program som är uppkallat efter ord som jag har skrivit. Det gjorde att det kändes logiskt för min del, säger han och fortsätter:

– Det blev en hyllning och det var tanken tror jag. Att man ville göra så. Det känner jag mig tacksam för.

Det svåraste var att recensera deltagarnas tolkningar, berättar Kenneth Gärdestad:

– Jag var tvungen att recensera att låtar och det var ganska jobbigt därför att alla gjorde det bra.

TV4: De blev väldigt nervösa

TV4 valde att inte ta upp det faktum att Ted Gärdestad begick självmord.

– Det var avsiktligt tror jag. Utgångspunkten var att skapa en positiv atmosfär. Att konstatera att Ted är död behövs inte för alla vet det i alla fall, säger Kenneth Gärdestad.

Var det ett krav du hade?

– Nej jag tror att de fattade det själva.

Det måste ha varit speciellt för dig att sitta där och se dina och Teds låtar?

– Visst var det så. Det är som Ted sa, ett bevis för att vi har lyckats är när andra sjunger vår musik.


LÄS MER: Little Jinder nobbar Tommy Nilssons present


Martin Nygren, exekutiv producent för "Så mycket bättre", berättar att deltagarna blev nervösa när de fick veta att Kenneth Gärdestad skulle dyka upp under inspelningen.

– Det tror jag, det var väldigt speciellt. De visste bara att de skulle repa in en Ted-tolkning, men inte under vilka förutsättningar. Det avslöjades först på morgonen. De tyckte att det var roligt men samtidigt blev det hela mer allvarligt. De blev nervösa och lite skärrade. Kenneth är ändå upphovsman och har haft en stor del i musiken, säger han.

Kenneth Gärdestad märkte av nervositeten på plats:

– Det stämmer, de var nervösa. Men det är bra, då var de på tårna.

Gjorde du något för att försöka lugna dem?

– Ja jag försökte väl le så mycket som möjligt, säger Kenneth Gärdestad och skrattar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.