Deltagarna bröt ihop under inspelningarna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Deltagarna berättar nu om hur de tog illa vid sig när en av deltagarnas rasistsympatier avslöjades.
Foto: SVT
Samtidigt slår SVT från sig kritiken.
Foto: Skärmdump svt.se

Deltagaren Fanna Ndow grät och kräktes under inspelningarna av "Diktatorn".

Men SVT försöker tona ned hennes upplevelser på sin sajt. 

Nu möter kanalen skarp kritik från deltagarna.

– Jag tycker man kan låta bli att uttala sig om man inte var på plats, säger deltagaren Elias Giertz.

Expressen kunde under måndagen berätta att UR handplockade en uttalad rasist till sin nya dokusåpa "Diktatorn", som sänds i SVT.

Deltagaren, Jimmie Byström, har på sin Facebook poserat i nazistuniform, gjort Hitlerhälsning och gett uttryck för rasistiska åsikter.

Enligt uppgift till Expressen har flera deltagare tagit illa vid sig av Byströms sympatier. En av dem, Fanna Ndow, grät och kräktes när hon konfronterades med hans åsikter.

Under måndagen försökte programmets projektledare Charlotte Sifvert tona ned deltagarens känslor, på kanalens sajt. Hon säger där att hon inte känner igen den bilden som beskrivs i Expressens artikel.

Deltagarnas kritik

Nu får kanalen svidande kritik av deltagarna, som hävdar att projektledaren uttalar sig om en händelse hon inte själv sett.

– Vi som var på plats vet nog bäst vad som hände, och projektledaren var inte på plats såvitt jag vet. Jag tycker man kan låta bli att uttala sig om man inte var på plats. Hade man frågat de som var på plats hade man fått ett annat svar, säger deltagaren Elias Giertz.

Deltagaren Fanna Ndow drabbades hårt av mannens åsikter. Hon pratade med en psykolog, efter att ha låst in sig på toalett gråtandes.

– Det har ju hänt. Jag berättade för producenten. Så det borde inte vara någon nyhet. Jag reagerade absolut. Jag gick in på toaletten och hulkade, säger hon.

Kände inte till händelsen

Projektledaren Charlotte Sifvert säger att hon inte kände till händelsen.

Hon tycker att ansvaret ligget på produktionsbolaget, som enligt henne borde ha meddelat henne om händelsen.

– Det kan man tycka. Om någon har reagerat så starkt, så borde man det. Men jag har inte hört något om det, säger hon.

Ska man må så här under en tv-inspelning för utbildningsradion? 

– Jag tycker inte man ska kräkas och gråta. Däremot tror jag att de flesta som är med i tv-inspelningar känner en stor anspänning. Men de har inte varit utsatta för någon risk. Då hade vi avbrutit, säger hon.

Expressen har vid upprepade tillfällen sökt Jimmie Byström för en kommentar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.