Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dellert sa farväl till maken – och somnade sedan in

Kjerstin Dellert blev 92 år. Foto: ROBBAN ANDERSSON / EXPRESSEN TT NYHETSBYRÅN
Kjerstin Dellert och maken Nils Åke Häggbom var gifta i 50 år. Foto: ROGER TILLBERG / ROGER TILLBERG
Kjerstin Dellert som sommarpratare i P1 2011. Foto: ROGER TILLBERG / ROGER TILLBERG

Kjerstin Dellert somnade stilla in i hemmet på måndagen. 

Vid sin sida hade hon maken Nils Åke Häggbom, 75 – nu berättar han hur de höll kärleken vid liv under deras långa äktenskap, och om Kjerstin Dellerts sista farväl. 

– Jag vet precis när hon drog sitt sista andetag, och jag är tacksam för att jag var där, säger Nils Åke Häggbom. 

Operasångerskan och teaterchefen Kjerstin Dellert gick bort på måndagen. Hon blev 92. 

Maken Nils Åke Häggbom fanns vid hennes sida då hon somnade in i hemmet i Stockholm. Nu berättar han om den sista stunden med hustrun. 

– Man behöver inte tala med varandra. Hon kunde inte tala i det sista stadiet. Men vi hade ju kontakt med handen. Jag hade ögonkontakt. Jag vet precis när hon drog sitt sista andetag, och jag är tacksam för att jag var där, säger Nils Åke Häggbom. 

 

LÄS MER: Kjerstin Dellerts plan för sin egen död 

"Jag vet precis när hon drog sitt sista andetag, och jag är tacksam för att jag var där", berättar Nils Åke Häggbom Foto: SVEN LINDWALL

Gifta i 50 år

Kjerstin Dellert och Nils Åke Häggbom var gifta i 50 år – ett äktenskap som präglats av outtömlig kärlek, men också svåra perioder. 

– Vi hade en genuin, fin, underbar kärlek emellan oss, som hade alla schatteringar, allt ifrån gräl till... Det enda vi aldrig bråkade om var pengar, säger Nils Åke Häggbom och fortsätter:

– Ett äktenskap, där man inte bråkar, det vore väldigt konstigt. Tomt. Vi är ju människor, man kan ju vara arg, svartsjuk, man kan vara förfördelad, man kan tro att någonting händer som man inte vet om. Det är mycket. Men någonstans hittade vi en tråd i det här att gå vidare, säger Nils Åke Häggbom. 

Paret träffades under 1960-talet då de båda var anställda vid Kungliga Operan. Kjerstin var 17 år äldre än dansaren Nils Åke, och hon hade redan varit gift och fått en son, Thomas Dellert, som i dag är 64 år gammal. 

– Vi fattade tycke, som det heter. Och så förfasade sig alla över detta konstiga par. Barnarov kallade de det, nästan. Då kan jag ju säga att det barnarovet räckte i 50 år. Jag kan väl säga som så att det fick de ingenting för. De gick på skam, säger Nils Åke Häggbom. 

I oktober skulle de firat 50-årig bröllopsdag. 

– Vi hade det bra i 50 år. Jag tror vi var menade för varandra, säger Nils Åke Häggbom.

 

LÄS MER: Kjerstin Dellerts sista svåra tid – kampen för hälsan 

Kjerstin Dellert somnade stilla in i sitt hem. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Över 100 huvudroller

Han beskriver Kjerstin som levande, stark, varm, underbar. 

– Nu är det tungt, naturligtvis, men samtidigt är jag så glad för den tid vi har haft, säger Nils Åke Häggbom. 

Under sin långa karriär spelade Kjerstin Dellert över 100 olika huvudroller vid Kungliga Operan. 1976 inledde Kjerstin Dellert uppbyggnadsarbetet av Ulriksdals slottsteater, Confidencen, något som kom att bli hennes livsverk.

Efter en stroke under julen 2016 var hon borta från scenen en tid – men vid valborg förra året stod hon igen framför publiken och hälsade välkomna. 

– Scenen var hennes liv. Hon hade ju fördelen att ha en teater som hon kunde gå in och ställa sig på. Och de tyckte om henne, säger Nils Åke Häggbom. 

 

LÄS MER: Makens kärleksgest – Kjerstin Dellert fick somna in hemma 

 

Annons:
Expressen Refunder Julklappar

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!