Kjerstin Dellert blev 92 år. Foto: ROBBAN ANDERSSON / EXPRESSEN TT NYHETSBYRÅNKjerstin Dellert blev 92 år. Foto: ROBBAN ANDERSSON / EXPRESSEN TT NYHETSBYRÅN
Kjerstin Dellert blev 92 år. Foto: ROBBAN ANDERSSON / EXPRESSEN TT NYHETSBYRÅN
Kjerstin Dellert och maken Nils Åke Häggbom var gifta i 50 år. Foto: ROGER TILLBERG / ROGER TILLBERGKjerstin Dellert och maken Nils Åke Häggbom var gifta i 50 år. Foto: ROGER TILLBERG / ROGER TILLBERG
Kjerstin Dellert och maken Nils Åke Häggbom var gifta i 50 år. Foto: ROGER TILLBERG / ROGER TILLBERG
Kjerstin Dellert som sommarpratare i P1 2011. Foto: ROGER TILLBERG / ROGER TILLBERGKjerstin Dellert som sommarpratare i P1 2011. Foto: ROGER TILLBERG / ROGER TILLBERG
Kjerstin Dellert som sommarpratare i P1 2011. Foto: ROGER TILLBERG / ROGER TILLBERG

Dellert sa farväl till maken – och somnade sedan in

Publicerad

Kjerstin Dellert somnade stilla in i hemmet på måndagen. 

Vid sin sida hade hon maken Nils Åke Häggbom, 75 – nu berättar han hur de höll kärleken vid liv under deras långa äktenskap, och om Kjerstin Dellerts sista farväl. 

– Jag vet precis när hon drog sitt sista andetag, och jag är tacksam för att jag var där, säger Nils Åke Häggbom. 

Operasångerskan och teaterchefen Kjerstin Dellert gick bort på måndagen. Hon blev 92. 

Maken Nils Åke Häggbom fanns vid hennes sida då hon somnade in i hemmet i Stockholm. Nu berättar han om den sista stunden med hustrun. 

– Man behöver inte tala med varandra. Hon kunde inte tala i det sista stadiet. Men vi hade ju kontakt med handen. Jag hade ögonkontakt. Jag vet precis när hon drog sitt sista andetag, och jag är tacksam för att jag var där, säger Nils Åke Häggbom. 

 

LÄS MER: Kjerstin Dellerts plan för sin egen död 

"Jag vet precis när hon drog sitt sista andetag, och jag är tacksam för att jag var där", berättar Nils Åke HäggbomFoto: SVEN LINDWALL

Gifta i 50 år

Kjerstin Dellert och Nils Åke Häggbom var gifta i 50 år – ett äktenskap som präglats av outtömlig kärlek, men också svåra perioder. 

– Vi hade en genuin, fin, underbar kärlek emellan oss, som hade alla schatteringar, allt ifrån gräl till... Det enda vi aldrig bråkade om var pengar, säger Nils Åke Häggbom och fortsätter:

– Ett äktenskap, där man inte bråkar, det vore väldigt konstigt. Tomt. Vi är ju människor, man kan ju vara arg, svartsjuk, man kan vara förfördelad, man kan tro att någonting händer som man inte vet om. Det är mycket. Men någonstans hittade vi en tråd i det här att gå vidare, säger Nils Åke Häggbom. 

Paret träffades under 1960-talet då de båda var anställda vid Kungliga Operan. Kjerstin var 17 år äldre än dansaren Nils Åke, och hon hade redan varit gift och fått en son, Thomas Dellert, som i dag är 64 år gammal. 

– Vi fattade tycke, som det heter. Och så förfasade sig alla över detta konstiga par. Barnarov kallade de det, nästan. Då kan jag ju säga att det barnarovet räckte i 50 år. Jag kan väl säga som så att det fick de ingenting för. De gick på skam, säger Nils Åke Häggbom. 

I oktober skulle de firat 50-årig bröllopsdag. 

– Vi hade det bra i 50 år. Jag tror vi var menade för varandra, säger Nils Åke Häggbom.

 

LÄS MER: Kjerstin Dellerts sista svåra tid – kampen för hälsan 

Kjerstin Dellert somnade stilla in i sitt hem.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Över 100 huvudroller

Han beskriver Kjerstin som levande, stark, varm, underbar. 

– Nu är det tungt, naturligtvis, men samtidigt är jag så glad för den tid vi har haft, säger Nils Åke Häggbom. 

Under sin långa karriär spelade Kjerstin Dellert över 100 olika huvudroller vid Kungliga Operan. 1976 inledde Kjerstin Dellert uppbyggnadsarbetet av Ulriksdals slottsteater, Confidencen, något som kom att bli hennes livsverk.

Efter en stroke under julen 2016 var hon borta från scenen en tid – men vid valborg förra året stod hon igen framför publiken och hälsade välkomna. 

– Scenen var hennes liv. Hon hade ju fördelen att ha en teater som hon kunde gå in och ställa sig på. Och de tyckte om henne, säger Nils Åke Häggbom. 

 

LÄS MER: Makens kärleksgest – Kjerstin Dellert fick somna in hemma 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag