Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Deckardrottningen: Jag utsattes för sexövergrepp

Sofie Sarenbrant väljer att berätta i ”Sommar i P1”.
Sofie Sarebrant berättar om övergreppen i ”Sommar i P1”.Foto: MATTIAS AHLM / SVERIGES RADIO
I flera års tid utsattes för deckarförfattaren för sexövergrepp.Foto: OLLE SPORRONG

Deckarförfattaren Sofie Sarenbrant utsattes för sexuella övergrepp från barndomen och fram till de tidiga tonåren, berättar hon i ”Sommar i P1”.

Lyssnar du på "Sommar i P1"?

Sofie Sarenbrant, 42, är en av Sveriges mest framgångsrika deckarförfattare, där deckarserien om kriminalinspektören Emma Sköld har blivit den största succén. Åttonde delen ”Mytomanen” släpps i år.

När författaren sommarpratar i söndagens ”Sommar i P1” väljer hon att berätta att hon som barn under flera års tid blev utsatt för våldtäkt och sexuella övergrepp – och att hon i 15 år valde att vara helt tyst om vad som hänt.

– Nu ansöker jag om rätten till min barndom. Och om den upprättelse jag aldrig fick av rättssystemet. Men den största anledningen handlar om alla andra drabbade barn som finns där ute. Varje dag anmäls i genomsnitt nio våldtäkter mot barn 0-17 år i Sverige, men bara fem procent av alla anmälda våldtäkter leder till en fällande dom, säger hon i programmet.

– Jag kommer inte avslöja vem som gjorde det här mot mig, eftersom den här historien inte handlar om förövaren. Den handlar om offret, fortsätter hon.

Ansökte om skadestånd 

Författaren, senast aktuell med ”Skamvrån” från 2019, berättar vidare om sina egna skuldkänslor och det svåra med att tillslut ta steget och berätta för sina närmaste om vad som hände henne som ung.

Hon redogör också för hur en advokat många år senare fick henne att ansöka om skadestånd från den misstänkte förövaren – som då kom med motkrav.

– Jag får inte polisanmäla honom, jag får inte gå ut och berätta om det här någonstans och hans barn får inte veta sanningen. Inte nog med det. Jag skulle också tvingas skriva under på att jag inte tänker ge ut en bok om tio år. Och därmed förses jag med en livslång munkavel.

Förundersökning lades ner

Sofie Sarenbrant säger också att hon valde att polisanmäla, men att hon på sin 25-årsdag fick beskedet att förundersökningen lagts ner.

– Min födelsedagspresent blir en underrättelse om åklagarbeslut. Brott: Våldtäkt. Beslut: Förundersökningen nedläggs. Motivering. Brottet är preskriberat. Brott: Sexuellt utnyttjande. Beslut: Förundersökning nedläggs. Motivering: Brottet är preskriberat. Brott: Sexuellt tvång. Beslut: Förundersökningen nedläggs. Motivering: Brottet är preskriberat.

– Luften går ur mig. Jag har förlorat och han har vunnit.

Expressen har sökt Sofie Sarenbrant som valt att inte kommentera detta ytterligare.

 

Expressens Karin Sörbring har träffat författaren Sofie Sarenbrandt som berättar om karriären och hur man får ihop livspusslet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.