Foto: SVEN LINDWALLFoto: SVEN LINDWALL
 Foto: SVEN LINDWALL
Den första pristagaren är Afghanistan National Institute of Music och grundaren Ahmad Sarmast.Den första pristagaren är Afghanistan National Institute of Music och grundaren Ahmad Sarmast.
Den första pristagaren är Afghanistan National Institute of Music och grundaren Ahmad Sarmast.
Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSENFoto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN
 Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN

Beskedet: Metallica vinner Polarpriset

Publicerad

Årets Polarpris går till thrash metal-bandet Metallica samt till organisationen ”Afghanistan National Institute of Music” och dess grundare Ahmad Sarmast.  

Det avslöjades under en presskonferens i Stockholms stadshus på onsdagsmorgonen.

Priset, med en prispeng på en miljon kronor vardera delas ut av kungen den 14 juni.

Polarpriset delas ut varje år till personer, eller grupper, vars prestation haft en betydande insats i musikhistorien.

I regel utses två pristagare varje år. En inom den klassiska musiken och en inom populärmusiken. Syftet är att minska barriärer i musikvärlden och kan avse alla områden inom musiken. 

Den populärmusikaliska vinnaren av Polarpriset 2018 är det amerikanska thrash metal-bandet Metallica. 

”Inte sedan Wagners känslostormar och Tjajkovskijs kanoner har någon skapat musik som varit så fysisk och ursinnig, men ändå samtidigt tillgänglig”, lyder en del av motiveringen som läses upp under en presskonferens i Stockholms stadshus på onsdagsmorgonen.

– Vi är extremt stolta, tacksamma och ärade över att vara årets mottagare av Polarpriset, säger bandet i ett inspelat videomeddelande.

Årets klassiska pristagare går till organisationen Afghanistan National Institute of Music och grundaren Ahmad Sarmast. Organisationen arbetar bland annat med musikalisk utbildning och juridisk stöd till afghanska musiker.  

Motiveringen lyder: 

”De har med risk för sitt eget liv gett tillgång till musik till de som behöver det som mest, men har länge varit utom räckhåll för allt vad fri kultur heter.”

Organisationen har enligt motiveringen även hjälpt unga att ha tillgång till Afghanistans musikkultur, trots inbördeskrig. 

– Jag är hedrad att vara pristagare av Polarpriset. Ses snart i Stockholm, säger  Ahmad Sarmast i ett inspelat videomeddelande under presskonferensen. 

Polarpriset delas ut av kungen Carl XVI Gustaf den 14 juni under en ceremoni och bankett på Grand Hôtel.

Förutom äran i priset tilldelas pristagarna en miljon kronor var. 

Instiftades av Stikkan Anderson

Polarpriset instiftades 1989 av Abbas manager och skivbolagsdirektören Stikkan Anderson. Det första Polarpriset tilldelades Paul McCartney 1992.

Priskommittén, som bestämmer vilka som får priset, består av tolv ledamöter, däribland operasångerskan Malena Ernman och tonsättaren Jonas Forssell. 

Förra årets Polarpris gick till jazzmusikern Wayne Shorter och rockmusikern Gordon "Sting" Sumner.

 

LÄS MER: Sting skänker Polarpris-pengarna till integrationsprojekt

Fakta: The Afghanistan National Institute of Music

Bildades: 2008 i Kabul av Dr Ahmad Sarmast, som då lyckats återvända till staden. Institutet erbjuder undervisning åt afghanska barn- och ungdomar och har som uttalad ambition att i synnerhet erbjuda plats åt de minst bemedlade. 2008 fanns inget statligt program för att återuppbygga Afghanistans musikliv efter inbördeskriget.

2014 drabbades institutet av ett terrorattentat under en föreställning som handlade om just en självmordsbombare.

Källa: TT

 

Fakta: Metallica

Bildades: 1981 i Los Angeles. Precis som Anthrax, Slayer och Megadeth spelar de thrash metal, en tyngre, argare och punkigare form av hårdrock.

Medlemmar i dag: James Hetfield, Lars Ulrich, Kirk Hammett och Robert TrujIllo.

Album i urval: "Kill 'em all" (1983), "Master of puppets" (1986), "... And justice for all" (1988), "Metallica" (1991), "St Anger (2003), Death magnetic (2008), "Hardwired...to self-destruct" (2016).

Övrigt: Trummisen Lars Ulrich var sommarpratare i Sveriges Radio 2016.

 

Källa: TT

 

Tidigare Polarpristagare

2017 Sting och Wayne Shorter.

 

2016 Max Martin och Cecilia Bartoli.

 

2015 Emmylou Harris och Evelyn Glennie.

 

2014 Chuck Berry och Peter Sellars.

 

2013 Youssou N'Dour och Kaija Saariaho.

 

2012 Paul Simon och Yo-Yo Ma.

 

2011 Patti Smith och Kronos Quartet.

 

2010 Björk och Ennio Morricone.

 

2009 Peter Gabriel och José Antonio Abreu.

 

2008 Pink Floyd och Renée Fleming.

 

2007 Sonny Rollins och Steve Reich.

 

2006 Led Zeppelin och Valerij Gergijev.

 

2005 Gilberto Gil och Dietrich Fischer-Dieskau.

 

2004 B B King och György Ligeti.

 

2003 Keith Jarrett.

 

2002 Miriam Makeba och Sofija Gubajdulina.

 

2001 Burt Bacharach, Robert Moog och Karlheinz Stockhausen.

 

2000 Bob Dylan och Isaac Stern.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag