Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

De spelar i Jonas Gardells drömshow

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"Livet är en schlager" bygger på Gardells berättelse med samma namn, som tidigare filmatiserats. På bild ståendes från vänster: Frida Westerdahl, Johan Glans, My Holmsten, Måns Möller, Peter Jöback. Sittandes: Fredrik Kempe (musik), Jonas Helgesson, Jonas Gardell.
Foto: Sven Lindwall
Christer Lindarw ansvarar för kostym.
Foto: Jens L'Estrade

Här börjar arbetet med nya musikalsatsningen "Livet är en schlager". Jonas Gardell har skrivit och regisserar - och sett till att stjärnorna ställt upp genom otaliga luncher under åratal.

- Jag har uppvaktat dem under några års tid. Helen Sjöholm uppvaktade jag nog ett år innan hon bestämde sig, säger Jonas Gardell.

I går samlades ensemblen för den nya stora musikalsatsningen "Livet är en schlager" för första gången för att läsa igenom manus, titta på scenografi och musik med mera. Och det är en välkänd skara som går in i musikalen, regisserad och skriven av Jonas Gardell.

Helen Sjöholm, Peter Jöback, Johan Glans, Måns Möller, Jonas Helgesson, med flera, finns alla i rollistan.

- Allting är lite super, vi har Oscarvinnaren Anna Asp som gör scenografi, Christer Lindarw på kostym, några av de roligaste, och några av de som sjunger bäst. Det är väldigt roligt, säger Jonas Gardell.

Långdraget förarbete

Hur har ni fått ihop det?

- Jag känner ju de flesta. Jag har ringt upp människor och bjudit på lunch i tre år för det här. Jag har uppvaktat dem under några års tid. Helen Sjöholm uppvaktade jag nog ett år innan hon bestämde sig, säger Gardell som själv jobbat med projektet i fyra år.

- Vad hela musikalen är för mig är en dröm om att få vara med. Jöback sjunger vid något tillfälle "få vara någon som är välkomnad in", och ska man vara lite allvarlig handlar det om att få vara med, räknas och tas på allvar, säger han.

Med en radda stjärnor krävs också storpublik.

- Det ska gå på Circus och bara att bygga scenografin kostar 3,5 miljoner kronor. Det är ett jäkla spektakel jag satt i gång, vi får bara hoppas att det kommer folk. Det är ett rätt svårt simhopp vi ska lyckas med. Men jag är obekymrad, jag tycker bara det är roligt, säger Gardell.

"Det känns skitkul"

Helen Sjöholm:

- Det känns skitkul, det är så många människor inblandade. Det är känsligt men härligt att börja nu, en liten kickoff.

Varför nappade du?

- Det fanns inte så mycket musik skrivet när Jonas kontaktade mig. Men han hade rätt tidigt ett utkast av manus och jag behövde inte ögna igenom det mycket förrän jag insåg att det här är en kul grej att vara med om, säger hon.

Några av de medverkande i "Livet är en schlager"

My Holmsten

Måns Möller

Peter Jöback

Helen Sjöholm

Jonas Gardell, manus och regi

Jonas Helgesson

Fredrik Kempe, musik.

Frida Westerdahl

Johan Glans

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.