Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

De skapade succélåten

Foto: Sven Lindwall

BAKU. "Euphoria" är låten som fick hela Europa på fall.

Tidigt i morse lokal tid firade Loreen triumfen här i Baku tillsammans med upphovsmännen och hela det svenska teamet.

Den historiska vinnaren kom till i en studio i Bålsta för nästan exakt ett år sedan. På bara några timmar.

- Vi kände direkt att här har vi något utöver det vanliga, säger Thomas G:son.

Tidigt i morse lokal tid firade Loreen att hela Europa känner samma eufori som svenska folket över vinnarlåten, tillsammans låtskrivarna Thomas G:son och Peter Boström och den svenska schlagergeneralen Christer Björkman.

– Det här är varje kreatörs dröm - att det som man har skapat uppkattas av så många. Resan startade redan i juni förra året med låten, att hitta den perfekta artisten, övertyga Loreen och sedan iscensätta numret, säger Christer Björkman till i natt Expressen efter vinsten.

Men historien bakom "Euphoria" tog sin början tidigare än så, nämligen den 17 maj 2011.

Då satte sig Thomas G:son på tåget från Skövde till Bålsta, för att träffa Peter Boström.

- Det var tredje året i rad som vi träffades för att skriva en del låtar, helt förutsättningslöst.

Peter Boström:

- Jag hade ingen låt, men en del skisser med olika spännande ljud som passade ihop. Titeln kom med en gång, sedan fick vi feeling.

- Vi började jobba elva på förmiddagen. Klockan fem var vi klara, då tände vi grillen och drack lite vin, berättar Thomas G:son som sjöng på den allra första demon.

Både Boström och G:son säger att de kände att de gjort något bra.

- Så är det ofta när det går enkelt. Men det är först dagen därpå som man kan avgöra om det håller. Och det gjorde det.., konstaterar Thomas G:son.

Succéduon berättar att den version som slutligen skickades in till SVT var samma låt som de färdigställt på bara sex timmar.

- Dansproduktionen är den samma, även om låten ändrat form många gånger. Det gör den fortfarande. Till Eurovision-versionen har vi skippat syntstråkarna och lagt på äkta stråkar för att låten ska bli mer organisk.

Låtskrivarna lyfter fram svenska producentteamet Jakob Hazell och Svante Halldin (Seventyeight) som nyckelpersoner. De adderade en klubbigare touch på den nya demo som snabbt fick Freja som sångerska. Inspirationen var svensk house, och utländska stjärnor som Rihanna och Katy Perry.

- Hon hade sjungit på den brittiska re-relasen av Dannys singel "If only you", och tanken var att Danny skulle sjunga in "Euphoria", berättar Boström. Men Danny skulle precis lanseras i England och tvekade jättelänge och till slut kunde vi inte vänta längre.

• Surt för honom.

- Äh, det är inte säkert att "Euphoria" skulle passat honom. Och jag och brorsan skrev ju "Amazing" till honom i stället, konstaterar Boström.

• Varför kontaktade ni Loreen, då?

- Hon ville inte vara med i Melodifestivalen, så vi hade räknat bort henne. Men när Christer Björkman hört demon så föreslog att hon skulle få känna på låten i alla fall.

Via hitmakaren Moh Denebi lyckades duon få in Loreen i studion. För Expressen berättar Loreen:

- När jag hörde låten första gången kändes det som att den var skriven för mig.

G:son och Boström kreddar Loreen får hennes bidrag till slutresultatet:

- Hon har verkligen haft en tydlig vision med "Euphoria", och det har varit många diskussioner. Men det är så det ska vara, det är när man stångas som det blir bra, tycker Thomas G:son.

Loreen själv säger:

- Låten är en otrolig utmaning för mig att sjunga, eftersom den byggs upp gradvis. Det gäller att ha mjuka toner i början i verserna. När refrängen kommer måste jag gå för fullt och ha styrka, samtidigt som det måste fortsätta vara mjukt.

Schlagergeneralen Christer Björkman minns hur han tänkte när han fick höra "Euphoria" för första gången:

- Det var verkligen en helt fantastisk låt. Väldigt snygg, med en refräng som fastnar. Den har det där moderna soundet, säger han.

Thomas G:son och Peter Boström, som tack vare sin schlagervinnare blivit kontaktade av en rad internationella skivbolag, summerar triumfen med en mun.

- Detta är helt knäppt.

Anders Nunstedt

Therese Färsjö

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!