De har köat i över en vecka för Håkans Ullevi-konsert

En regnig och en solig konsert i helgen.
Isabella Rydén, Ronne Esson, Simon Lundgren, Mathilda Edman, Ulrika Palrén, Michael Schröder, Jan Brissman, Nina Lindgren och Sigrid Langwagen (bakersta raden), Ida Samuelsson, Johanna Samuelsson och Evelina Aitto-Oja tältar i kön till Håkan Hellström första spelning på Ullevi.
Foto: Linnea Lundström
Här, på taket till biografen Bergakungen, samlas vännerna för att köa men framför allt umgås inför årets för dem största händelse.
Foto: Linnea Lundström
Håkan Hellström spelar på Ullevi den 19, 20, 26 och 27 augusti och väntas ses av totalt över en kvarts miljon besökare.
Foto: TOMMY HOLL/TT / TOMMY HOLL TT NYHETSBYRÅN

Det har gått fem år sedan Håkan Hellströms senaste officiella spelning, och de mest hängivna fansen har redan köat i över en vecka inför återkomsten till Ullevi på fredagen.

Men det är inte bara för att få stå längst fram. Här är alla kompisar, som lärt känna varandra i konsertköer inför tidigare spelningar.

– Utan Håkan hade vi aldrig träffats, säger Ulrika Palrén. 

I ena hörnet av det gräsanlagda taket till biografen Bergakungen står flera tält uppställda. Så har det varit i flera dagar nu. Nina och Evelina, som har nummer 1 och 2 ritat på sin hand, började köa för över en vecka sedan.

Framför ett av tälten sitter kompisarna Jan Brissman, Ulrika Palrén, Michael Schröder, Johanna Samuelsson och Ida Samuelsson. Att de köar till Håkans Ullevi-spelning på fredagen är kanske inte supertydligt, om man inte tittar på deras handryggar. Där har nummer skrivits dit med spritpenna, ett sätt att hålla koll på vilken plats i kön de har.

Jan Brissman kom hit i söndags – när vi ses är det tisdag eftermiddag.

– Det är mest för upplevelsen. Jag skulle ha kunnat komma hit i dag och få lika bra platser, men jag kände redan förra veckan att jag längtade efter att köa, säger han.

Nina Lindgren och Evelina Aitto-Oja var först på plats, och börjad köa redan förra onsdagen. Totalt kommer de ha köat i nästan tre veckor när sista spelningen börjar, eftersom de kommer köa inför alla fyra konserter. ”Vi vill komma längst fram, och ville vara säkra på att vi var först”, säger Nina.
Foto: Linnea Lundström
Numret på handen är platsen man har i kön. Nina och Evelina berättar att första natten i tältet var jobbigast, men att det funkar väldigt bra. De har precis varit och köpt lite popcorn på biografen under den tillfälliga campingplatsen.
Foto: Linnea Lundström

Väntat i 1 847 dagar

Mathilda Edman berättar att det är fjärde gången gillt för kön på Bergakungens tak. Både 2014, 2016 och 2017 satt de här, och nu har det blivit tradition.

– Men det är också kul att få stå allra längst fram. När Håkan går ut på catwalken så får man tid med bandet också, de är en så himla stor del av det, det är inte bara för Håkan man är här, säger hon.

För gänget innebär kön att de, när spelningen väl börjar på fredagskvällen, kommer stå omringade av sina närmsta vänner för att se en artist de väntat på i...

– ... 1 847 dagar. Det är så lång tid det kommer ha gått sedan han senast stod på scen (förutom inofficiella mindre spelningar, reds. anm), säger Michael Schröder. 

De förstår att frågan ska komma, men svaret är ändå svårt att formulera.

Vad betyder Håkan för er?

– Han har så många olika låtar, det finns en för varje humör, känsla och sinnesstämning, börjar Ulrika Palrén.

– Ja, man kan alltid lyssna på Håkan, fyller Jan Brissman i. 

– För mig är det hopp. Det hör ihop med längtan, nåt ljust att hoppas på, säger Ida Samuelsson. För henne och systern Johanna har Håkan Hellströms musik alltid varit något de delat med varandra, och nu har de rest från hemstaden Kristianstad för att köa inför årets Ullevi-spelningar. Alla här har biljetter till samtliga fyra spelningar och flera har sett honom ett 20-tal gånger live.

Michael Schröder har sett honom spela 19 gånger. 14 av dem var under samma sommar, då han följde turnén Rullande åska och dess samtliga stopp 2017.

Michael Schröder har träffat Håkan Hellström flera gånger. Det var när de stötte på varandra en gång som Michael fick tillfälle att fråga artisten om det är han själv som omnämns i Håkans låt – och så var det.
Foto: Privat
Håkan Hellström har på sig Michael Schröders studentmössa, och sjunger till honom på Stockholms stadion 2017.
Foto: Wilma Berzelius / Privat

Håkan sjunger om fanet Michael

På sitt senaste album Rampljus sjunger Håkan:

”Michael undrar var jag har varit så länge, men jag var bara borta ett tag. Med dig i skuggan av en bro, finns inget bättre sätt att fadea bort en dag.”

Första gången Michael Schröder hörde låten ”Vita små moln” var i ett chocktillstånd – var det så att det var just honom Håkan sjöng om? De två har träffats flera gånger, berättar han, och Michael har till och med haft tillfälle att förklara för artisten att hans namn uttalas ”Majkel”, precis som Håkan uttalar det låten.

I efterhand har han fått det han misstänkt sedan skivsläppet bekräftat.

– Det spädde ju på min megalomani (storhetsvansinne, reds. anm.) om man säger så, skämtar Michael och fortsätter.

– Det är helt stört. Förstå om han skulle sjunga den på Ullevi! 

De hoppas få höra låtar som sällan spelas live. ”Exile on Wollmar Yxkullsgatan” är en sådan. De hoppas få stå längst fram vid kravallen. Men det de längtar mest till är gemenskapen, att få dela upplevelsen med 70 000 andra.

Efter fredagens konsert kommer de att börja om med kön inför lördagens spelning. De flesta som redan börjat tälta ska se alla fyra Ullevi-spelningar.
Foto: Linnea Lundström

Övervägde att bära blöja

På fredagsmorgonen kommer alla som köat ovanpå Bergakungen att gå i ett led till Ullevi ett stenkast bort, för att bli först att släppas in i köfållorna. Vissa hade till och med övervägt blöjor, för att klara all väntan och sedan konsert – tills arrangören lovade toaletter framme vid scenen i arenan.

– Men samtidigt är det som att basic behov som mat, sömn, toalettbesök stänger ner. Allt man kan tänka är: ”Nu ska jag se Håkan”, säger Mathilda Edman. 

Efter fredagskonserten börjar kön om, och det är flera som kommer att köa till alla fyra konserter. Det innebär att de då kommer ha tältat i två veckor eller mer, när allt är över.

Men vad som händer efter den sista spelningen är inte riktigt någonting som någon vill tänka på nu. Nu har de väntat i tre år, efter Håkan Hellströms fem år av scenfrånvaro och två inställda konsertsomrar. ”Asjobbigt”, tycker Michael Schröder.

– Det gick från att vara 50 dagar kvar till 500 (och sen ännu fler, reds. anm). Men samtidigt var det lite skönt, det är så viktigt att ha något att se fram emot. För sen då?, säger Michael.

Håkan Hellström firar 20 år som artist – två år i efterskott

Artistens karriär kort sammanfattat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.