Foto: Ferrari Press Agency / Scanpix
 Foto: Ferrari Press Agency / Scanpix

De gör smycken - av döda smådjur

Publicerad
Uppdaterad
Designern Reid Peppards provocerande kreationer gör succé världen över. Men hennes smycken av döda smådjur väcker även avsky och ilska hos många.
- Det är så fruktansvärt vidrigt. Jag finner inga ord, säger Rose-Marie Andersson, vice ordförande vid Djurens Vänners riksorganisation.
Reid Peppard säger att hon är vegetarian, men designar trots det smycken av döda djur. Hon stoppar till och med upp djuren på egen hand. Den londonbaserade designern säger att hon vill att hennes konst ska upplysa och engagera, men samtidigt vara motsägelsefull och motbjudande. Och enligt Djurens Vänner är det exakt vad det är:
– Vi kan inte förstå hur någon kan få för sig att tillverka detta och att folk sedan vill köpa det. Det är fruktansvärt, säger Rose-Marie Andersson.

Förvandlar fult till vackert

Reid Peppard menar att hennes jobb förvandlar döda djur till något vackert och beständigt. Hon säger även att hon bara använder redan döda djur. Hon förvandlar något fult och äckligt till vackra saker.
– När djuren görs om till diadem, halsband eller armband så upphör de att vara avfall och blir något beständigt, säger Reid Peppers om sina skapelser.

Förstår inte tjusningen

Men djurvänner håller inte med. Att bära djur som utsmyckning leder inte till en större respekt för djur – snarare tvärtom. Rose-Marie Andersson kan inte förstå vad det är för tjusning med att bära döda djur på kroppen:
– Vad är det för människor som vill använda sig av detta? Vad har de för vriden syn på djur? Men jag är inte förvånad. En del människor kan göra nästan vad som helst mot djur. Jag blir så upprörd att jag måste sätta mig ner en stund…

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag