Foto: Ylander Anders
 Foto: Ylander Anders

De gjorde dokumentären om Ebbe Carlsson

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. - Historien om Ebbe Carlsson är något av det mest spännande och otroliga jag hört, säger Jane Magnussong .
Det handlar om Hisingspojken som blev vaktmästare på GT och sedan landets mest skandalomsusade man, när han bedrev privatspaning efter mordet på Olof Palme.
- Vår film försöker reda upp bland alla påståenden, halvsanningar och falska rykten om honom, säger Karin af Klintberg, ena halvan av paret bakom "Ebbe - the movie".
Jane Magnusson och Karin af Klintberg har jobbat tillsammans på SVT, men "Ebbe - the movie" har de gjort utanför huset, även om den kommer att visas i tv senare i vår.
- Det finns hur mycket material som helst om Ebbe Carlsson. Speciellt som han var något av en mytoman, samtidigt som han var en visionär och en inspirationskälla för många, förklarar de.

Minns inte Ebbes besök
Som exempel nämner de hur Ebbe Carlsson ville framhålla att han var god vän med Olof Palme och ofta var hemma hos honom och bakade pannkakor med barnen.
- Vi har pratat med Mårten Palme, som hört Ebbe säga det där så trovärdigt att Mårten nästan trott honom. Men i själva verket minns Mårten inte att Ebbe överhuvudtaget besökte familjen.

Med nästan överallt
Filmen handlar om Ebbes uppväxt på Hisingen och hur han så småningom hamnade i den tidens nästan samtliga så kallade affärer.
- När vi letat efter material räckte det att leta fram de stora inrikeshändelserna, för Ebbe var med nästan överallt.
Filmen som visas på festivalen går sedan upp på Folkets Bio innan den visas i SVT.
Lasse Råde
Lasse Råde

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag