Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Klart: De är årets ”Vintervärdar” i P1

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Foto: Mattias Ahlm / Sveriges Radio
Foto: Mattias Ahlm / Sveriges Radio

Författare, forskare och en ärkebiskop – nu presenteras årets vintervärdar i P1. 

– I ett års tid har jag bara tänkt på män. Nu skulle jag vilja prata med er om det, säger Bianca Kronlöf om sitt vinterprat i mellandagarna. 

Programchef Bibi Rödöö lovar i år att bjuda lyssnarna på program likt inga andra.

– Årets Vinterprogram kommer att handla om vitt skilda ämnen. Om musiken som mänsklighetens sista utpost. Om skillnaden mellan en ursäkt och ett förlåt och om provocerande särskrivningar. Det känns underbart att det blir just dessa goda berättare som kommer att Vinterprata i år, säger Rödööi i ett pressmeddelande.

Först ut, på juldagen, är författaren Åsa Larsson som tidigare i år gav ut prisbelönta boken ”Fädernas missgärningar”. Larsson söker svar om en nära släkting i sitt program.

– Min farmors mor skrev på ett upprop för kvinnlig rösträtt år 1914. Hur tusan gick det till? En åttabarnsmamma, sträng västlaestadian som aldrig lärde sig prata svenska. Jag söker svaren i mitt Vinterprogram.

Kommer tillbaka – för nionde gången

Tillbaka är också skådespelaren och komikern Olof Wretling, som gör sitt nionde vinterprat sedan 2011. Hans tidigare program har hyllats stort av lyssnarna och vinterpratet ”Diagnoserna i mitt liv” gjordes till en uppskattad scenföreställning som sändes i SVT. I år vill han prata om åldrande.

– Jag kommer prata om en förbjuden tanke, att maxa sin ålder, om att välja en väg jag aldrig trodde jag skulle gå. Välkommen till mitt nionde Vinter. På hårfronten intet nytt!

Även komikern och skådisen Bianca Kronlöf, som tidigare i år uppmärksammades för sin kritik mot SVT-dokumentären ”Persona non grata” om Soran Ismail. Debatten ledde till boken ”Brev till mannen” en samling brev om känslor, sex, våld och maskulinitet, som publicerades i höstas. Kronlöfs program kommer fortsätta på samma tema.

– I ett års tid har jag bara tänkt på män. Nu skulle jag vilja prata med er om det.

Vinterpratarna – hela listan

Åsa Larsson, 25 december (juldagen)

Foto: Mattias Ahlm / Sveriges Radio

Åsa Larssons, 55, bok ”Fädernas missgärningar” utsågs nyligen till 2021 års bästa deckare av Svenska Deckarakademin. Böckerna om Rebecka Martinsson har hittills sålt över en miljon exemplar i Sverige och finns översatta till mer än 20 språk. Tv-serien ”Rebecka Martinsson” bygger på fyra av Åsa Larssons böcker. Åsa Larsson är också medförfattare till den mycket populära Pax-serien, fantasyböcker för barn.

Antje Jackelén, 26 december (annandag jul)

Foto: Mattias Ahlm / Sveriges Radio

Antje Jackelén, 66, valdes 2013 till Sveriges första kvinnliga ärkebiskop, innan dess var hon biskop i Lunds stift. Hon är teologie doktor med relationen mellan naturvetenskap och teologi som forskningsområde och hon har undervisat i Chicago. Antje Jackelén har skrivit flera böcker, senast ”Otålig i hoppet” om existentiella frågor i pandemins skugga.

Olof Wretling, 27 december

Olof Wretling.
Foto: Mattias Ahlm / Sveriges Radio

Skådespelaren, regissören och komikern Olof Wretling, 46, har har varit Vintervärd i P1 inte mindre än åtta gånger sedan 2011. Vinterpratet ”Diagnoserna i mitt liv” blev en hyllad scenföreställning som sändes i SVT. Även Vinterpratet med titeln ”Misslyckandena i mitt liv” har filmatiserats och premiärvisas i SVT 29 december 2021. Olof Wretling har gestaltat sonen Bröli i barnprogrammet ”Pappas pengar” och medverkat i SVT:s julkalender.

I radioprogrammet ”Mammas nya kille” har Olof Wretling en rad roller liksom i de många shower han gjort tillsammans med humorgruppen Klungan.

Bianca Kronlöf, 28 december

Bianca Kronlöf
Foto: Mattias Ahlm / Sveriges Radio

Författaren och komikern Bianca Kronlöf, 36, kom i höstas ut med boken ”Brev till mannen” en samling brev om känslor, sex, våld och maskulinitet. Hon har uppmärksammats för sin kritik mot SVT-dokumentären ”Persona non grata” om Soran Ismail.

Bianca Kronlöf är senast aktuell som Liana i tv-serien ”Deg”. Tillsammans med sin syster Tiffany gjorde hon flera säsonger av humorserien ”Full Patte” för SVT som hon också vann Tv-priset Kristallen för. Bianca Kronlöf tilldelades 2016 en Guldbagge för sin roll i filmen ”Svenskjävlar”.

Mikael Niemi, 29 december

Mikael Niemi
Foto: Foto: Kjell Kangas / Sveriges Radio

Mikael Niemi, 62, slog igenom 2000 med Augustprisbelönade ”Populärmusik från Vittula” som handlar om att växa upp i Tornedalen på 60- och 70-talet. Hans senaste bok ”Koka björn” är en deckare med predikanten Lars-Levi Læstadius i huvudrollen. Mikael Niemi har skrivit flera romaner, ungdomsböcker, dramatik och lyrik.

Bi Puranen, 30 december

Bi Puranen.
Foto: Mattias Ahlm / Sveriges Radio

Sedan många år generalsekreterare i World Values Survey som i 40 år undersökt och analyserat människors värderingar och övertygelser. Bi Puranen är docent i ekonomiskhistoria och samarbetar med Institutet för framtidsstudier och Karolinska institutet. Bi Puranen, 70, var under en period chefredaktör för Nationalencyklopedin.

Rickard Söderberg, 31 december (nyårsafton)

Rickard Söderberg.
Foto: Mattias Ahlm / Sveriges Radio

Operasångaren Rickard Söderberg, 46, har sjungit på flera av operavärldens stora scener och varit programledare i radio för ”Operahuset i P2” och i SVT för ”Gatans kör” och ”Hjälp! Jag ska gå på opera”. Rickard Söderberg har också deltagit i ”Melodifestivalen”, ”Let’s dance” och ”Körslaget”.

Rickard Söderberg är aktuell med boken ”Transformation” om hur han ändrade sitt sätt att leva från att vara sönderstressad till att få ett mer harmoniskt och hälsosamt liv. 

Mustafa Can, 1 januari (nyårsdagen)

Mustafa Can.
Foto: Mattias Ahlm / Sveriges Radio

Författaren och journalisten Mustafa Can, 52, blev dubbelt prisbelönad för sitt första Sommarprogram där han talade om kärleken till sin mor. Ett tema som återkom i den kritikerhyllade boken ”Tätt intill dagarna”. Mustafa Can har publicerat många uppmärksammade litterära reportage i stora nordiska tidningar och magasin, om allt ifrån politik och poesi till krigen i Irak och Syrien.

Vinter i P1 sänds i P1 och Sveriges Radio Play kl. 13.00 och 22.05. Poddversioner av samtliga program publiceras 25 december kl. 07.00.

Mer om Vinter i P1

Det första Vinterprogrammet sändes 1969. Programmet hette då ”På Vintergatan”.

Det sändes fram till 1974, återuppstod två gånger på 1990-talet och hade nypremiär 2008.

Se mer:

Greta Thunbergs Spotifyparodi – kritiserar klimatpolitiken

”Du ägnade 525960 minuter åt att inte lyssna”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.