Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

De är stjärnor i Usa och Japan

Foto: Jens L'Estrade

Yohio slår Justin Bieber på fingrarna i Japan.

The Royal Concept delar agent med Coldplay.

De senaste åren har det svenska deckarundret, rekordmånga Hollywoodsvenskar och artister som Robyn och Lykke Li krattat för nya blågula popkarriärer utomlands. - Vi får gå före i skivbolagskön, säger Povel Olsson i The Royal Concept.

En del hinner inte ens slå igenom i Sverige innan de är stjärnor utomlands. Sundsvallskillen Yohio är en sådan artist.

Han är 17 år och har redan varit på promotionturné i Japan flera gånger. Yohio ser ut som en docka - med sitt långa blonda hår, stora välsminkade ögon och puffiga Lolita­klänningar.

Han spelar gitarr som en liten Yngwie Malmsteen.

Och har lärt sig flytande japanska på egen hand.

Självklart är han stor i Japan.

- Sist jag var där fick jag vara med i en tv-show som har 10 miljoner tittare varje dag. Två gånger. Lady Gaga har bara varit där en gång. Och Justin Bieber har aldrig blivit inbjuden, säger Yohio stolt.

Genren heter visual rock eller visual kei och är en del av den japanska popkulturen. Musiken skiftar mellan metal, pop och jazz. Det som håller den samman är tonvikten på det visuella. Alla bandmedlemmar ska vara sminkade och ha spektakulära frisyrer och kläder. Men få är så extrema som Yohio.

- Jag har alltid fått höra att jag ser ut som en flicka. Jag har till och med blivit utslängd från killtoan en gång. Nu älskar jag att provocera, så det passar bra, säger han.

Många tror att Lolitaklädseln är en dragshowgrej, men "cross dressing" har ingenting med drag eller sexuell läggning att göra.

- Många har svårt att få ihop det. När jag började klä mig mer feminint hade en del killar åsikter. Men jag fick många fler tjejer än dem. Och i Japan uppskattar tjejer feminin skönhet hos män.

Den stora kärleken till Japan föddes med manga­serier och anime­filmer. Musiken kom med modersmjölken. Mamman är dansare och pappa Tommy Rehn är skivbolagsboss och hårdrock­gitarrist.

I höst släpps Yohios debutalbum i Japan.

Kanske flyttar han till och med dit.

- De är smickrade samtidigt som de tycker det är väldigt lustigt att jag är från Sverige och sjunger på japanska. De testar mig hela tiden för att se om jag verkligen är nere med Japan, berättar Yohio.

Och namnet? Han är faktiskt döpt till Yohio, efter en opera som föräldrarna lyssnade på innan han föddes.

På andra sidan jordklotet står ett annat band vid det stora genombrottets portar. Fast just i dag står The Royal Concept utanför replokalen i Norrmalmkyrkans källare - en bunker de får låna mot att David spelar piano i kyrkan ett par gånger om året.

Det är bara ett år sedan som de fyra musikerna från Stockholm tröttnade på att stå bakom andra artister och kompa. De gjorde sin första låt, skickade in den på cd-skiva till P3 - som nästa dag spelade den i "Musikguiden" och lade upp den på rotation.

Gruppen gjorde en till låt - som också blev en flitigt spelad singel. Blogg­världen blev tokig i det svenska bandet och utan att de visste ordet av låg deras enda låtar både tvåa och trea på den viktiga blogglistan Hype machine. Då började telefonen ringa.

- Vi var i Davids sommarstuga på Öland när amerikanska skivbolag kontaktade oss. Vi sa bara: Kom hit och se oss spela, berättar bandets trummis Povel Olsson.

Och det gjorde de. Några av världens största skivbolag kom för att se det svenska indiebandet - i Halmstad och i Umeå. Samtidigt förstod gruppen att de behövde mer material att visa upp.

- Vi hyrde ut våra lägenheter, slutade våra jobb som kompmusiker. Vi flyttade in i samma lya. Och fyra veckor senare hade vi 18 låtar till vårt debutalbum. Färdigproducerade, säger sångaren David Larson.

The Royal Concept kammade hem ett skivkontrakt med Amerikas mest framgångsrika bolag - och bor fortfarande ihop. I New York. För även om det har pratats en del om "supergruppen", bandmedlemmarna har tidigare spelat med Robyn och Veronica Maggio, så är det i USA de verkligen är på väg att slå igenom. Efter The Royal Concepts spelning på Way out West åker de till USA för att turnera på obestämd tid.

I USA är svensk populärkultur superhett - och de vill ha mer av den varan. Det har The Royal Concept märkt av. .

- Vi fick liksom gå före i kön, tack vare att vi är svenskar. Alla vill ha något svenskt att satsa på, säger Povel Olsson.

Hur han lärde sig japanska:

- När jag var 10 år började jag plugga japanska själv på nätet. Två år senare började jag med kvällskurser. Jag läste i tre terminer, sedan dess har jag fortsatt på egen hand. Jag läser, skriver och pratar flytande japanska.

Hur han lärde sig spela gitarr:

- När jag var 11 hörde jag en japansk låt som jag ville spela. Jag bad pappa, som är hårdrocksgitarrist, att lära mig. Pappa fick det allt svårare och nu är det jag som lär honom.

Wannabe-japaner:

- Det finns haters som kallar oss wannabe-japaner. Men visual rock startades på 80-talet av en kille som influerades starkt av Kiss. Nu utvecklar vi genren ytterligare genom att vara ett svenskt band som gör japansk visual rock. Dessutom finns stråk av det i till exempel The Ark, som alltid jobbat på scenklädsel.

Att fixa Lolita-looken:

- Kläderna syr en kostymör i Stockholm som annars syr konståkningsdräkter och kläder till Dramaten. Håret på alla i Seremedy fixas av basisten.

Bandnamnet

- Ett annat band som hette The Concept kom med en ep samtidigt som vi. För att undvika juridiska problem och att förknippas med dem lade vi till "royal" i namnet. Amerikanerna älskar det. De förknippar kungligheter med Sverige och gillar att prata om det. Vi brukar skoja och säga att vi ska ta monarkin till USA, säger David Larson.

Att turnera med Robyn:

- Jag och David spelade med Robyn inför 45 000 personer på en festival i USA. Det var helt sjukt. Men samma kväll bestämde vi oss för att säga upp oss och satsa på vårt eget band. Vi ville ha den där uppmärksamheten själva. När vi kom hem spelade vi för 150 personer på Lilla Hotellbaren - och det betydde så mycket mer, säger Povel Olsson.

Om att bo i New York:

- En gång hängde vi med Steven Tyler från Aerosmith. På stan kommer folk fram och frågar om vi är ett band, var vi spelar, hur vi låter... Det är underbart, sådant händer aldrig i Sverige, säger David Larson.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!