Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jon Henrik slår tillbaka mot rasistpåhoppen: ”Jättetrist”

David Lindgren om sitt nya musikalprojekt – ihop med fru.
Jon Henrik Fjällgren.
Foto: PILLAN THELAUS / PILLAN THELAUS
Foto: PILLAN THELAUS / PILLAN THELAUS
Andreas Weise vann förra året, och bjöd på en låt även i årets final.
Foto: PILLAN THELAUS / PILLAN THELAUS

David Lindgren blev årets vinnare av ”Stjärnornas stjärna” då han till sist kammade hem flest av tittarnas röster.

Inför finalen hade den andra finalisten, Jon Henrik Fjällgren utsatts för rasistiska och nedsättande kommentarer i sociala medier – något han nu slår tillbaka mot.

– Jag ledsen över att det finns sådana som kan reta sig så mycket på andra när de lyckas med någonting, säger han efter finalen.

Finalen av TV4-programmet ”Stjärnornas stjärna” fick en rafflande upplösning där musikalartisten David Lindgren till sist stod som segrare.

– När det väl blev final blev jag sugen på att vinna. Det är som ett kvitto på man har folk där ute som tycker att man gör ett bra jobb. Det kändes skönt att få vinna, jag har aldrig vunnit någonting, säger han efteråt.

– Sen är mina barn superpeppade på den där glastrofén, så det ska bli kul att komma hem med den.

Men före finalen kantades den andra finalisten, Jon Henrik Fjällgrens uppladdning av rasistiska påhopp i sociala medier.

Det var när en enhetschef på Kiruna kommun i ett inlägg på sociala medier skrev nedsättande om Fjällgren som en ”lapp”, som artisten valde att slå tillbaka mot hatet på sin officiella Facebook-sida.

”Hur kan ett tv-program där vi artister underhåller människor där ute under dessa tuffa tider få en del personer att bli så elaka och bete sig på detta sätt och tro att det är ok? Vad kan skapa detta hat egentligen?! Är det hat mot mig som same eller är de bara en brist på respekt?”, skrev han.

Jon Henrik om rasismen

Efter finalen belyser Jon Henrik Fjällgren att just han själv inte drabbas allför ofta, men att han snarare pratat om ett problem överlag.

– Det är väl mer samer i övrigt som får det. Jag talar ju för hela folket och nu var det jag som drabbades av det inför finalen tyvärr.

– Jag tänker inte så mycket. Jag blir mer ledsen över att det finns sådana som kan reta sig så mycket på andra när de lyckas med någonting. Jag är lite uppvuxen med jantelagen. Att de retar sig på andras lycka och kärlek. Jag tycker det är jättetrist att det är så. 

Kan du i din roll vara en förebild för andra samer?

– Om de vill gå i mina fotspår och följa det jag värnar om och önskar vet jag inte, men det är ett hopp. Det är en önskan jag har i alla fall. Att är vi starka tillsammans och stöttar varandra i hårda stunder och tider då blir vi starkare utåt också. Och klarar av mycket av det som sker i Sverige just mot samiska kulturen.

För Jon Henrik Fjällgren väntar nu en längre viloperiod – där han särskilt ser fram emot att komma hem till sin hund.

Osäker framtid i coronakrisen

Och för David Lindgren väntar en framtid som precis som för många andra är osäker på grund av coronapandemin.

– Vi har ju Diggiloo nu i sommar först förhoppningsvis. Men det går man ju och väntar på. Blir det av, eller blir det inte av. Nu börjar ju massa grejer ställas in i sommar så det blir lite oro över det. Sen ska ju jag och min fru spela huvudrollerna i ”Saturday night fever” på Chinateatern i höst, och det ser vi ju fram emot jättemycket. Men allt känns så osäkert just nu. Det tycker jag är det jobbigaste att man inte vet.

Kan du glömma framtidsoron och fira lite nu i kväll då?

– Ja jag tänkte det. Nu blir det nog att dricka en liten öl och fira lite här på studion.

Under lördagskvällens final gästade även regerande mästaren Andreas Weise och framförde en låt – och via programledaren Petra Mede kom han dessutom med ett avslöjande, när hon påpekade att han skulle bli pappa igen.

– Ja just det, så här blir det är man berättar saker i förtroende till Petra, sa han skämtsamt innan han tillade:

– Men ja det blir en arvinge till.

SE MER:

Så här sa David Lindgren om vad han mest såg fram emot i ”Stjärnornas stjärna”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.