Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

David Lagercrantz livsändring med miljonsuccén – efter hälsoskräcken

Senaste nytt i nöjesvärlden.
David Lagercrantz lägger Lisbeth Salander bakom sig efter tre böcker. Foto: OLLE SPORRONG
”Det är just då man ska sluta, när det börjar kännas bekvämt, när det börjar kännas lätt. Det finns en kraft i att göra något som du inte riktigt behärskar”, säger han.Foto: OLLE SPORRONG
David Lagercrantz med hustrun Anne Lagercrantz, divisionschef på SVT.Foto: ANN JONASSSON
Claire Foy och Sverrir Gudnason spelade huvudrollerna i filmatiseringen av David Lagercrantz första Millennium-bok.Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

David Lagercrantz är klar med Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist.

Inför utgivningen av hans sista Millenniumbok berättar författaren om miljonregnet och de tunga perioderna – samtidigt som han sågar Hollywoodfilmen som bygger på hans verk. 

– De gjorde en vansinnigt dålig film. Så jävla dålig, säger han. 

David Lagercrantz, 56, tar emot i ett rum på förlaget Norstedts med utsikt över Riddarfjärden i Stockholm. Den stora bokhyllan är proppfylld med Millenniumböcker, både hans egna och Stieg Larssons originaltrilogi, på alla möjliga språk.

I dag släpps ännu en: ”Hon som måste dö”, David Lagercrantz tredje och sista roman om Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist – en svindlande historia om allt från Mount Everest-expeditioner till ryska trollfabriker.

Han är precis i inledningen av en marknadsföringsturné som kommer att pågå över hela världen i två månader.

– Det är värre än någonsin. Det är otroligt mycket, säger David Lagercrantz.

I samband med hans två första böcker i Millennium-serien gick han in i depressioner under de oändliga resorna runt jordklotet, något han pratat om i många intervjuer. Han berättar att han efter utgivningen av ”Mannen som sökte sin skugga” 2017 var ”riktigt illa däran”. 

David Lagercrantz är rädd att något liknande ska ske igen.

– Det är man ju. Det här turnélivet tror jag kan vara livsfarligt. Jag hoppas väl att jag har klarat mig så här långt genom de här depressionerna att jag inte ska göra något drastiskt med mig själv. Men de kommer tillbaka, säger han.

”Depression är en folksjukdom”

– Anledningen till att jag håller på och pratar om det här är för att ingenting som jag har pratat om offentligt har fått ett sådant gensvar. Depression är verkligen en folksjukdom samtidigt som många inte vet vad det är. Folk undrar om det har hänt något jobbigt. De fattar inte att depressioner tar livet av människor på samma nivå som vilken allvarlig sjukdom som helst, säger Lagercrantz.

Hur tog du dig ur det 2017?

– Jag gjorde det som har varit mitt enda sätt, och det är väl något jävla fadersarv, jag jobbade mig ur det. Om jag förklarar mig offer, då tror jag att jag störtar. Så det är bara något slags fajt. Och träning. Jag blir allt mer ortorektisk, som min fru säger. Tränar, tränar, tränar.

Vad tränar du nu?

– Jag springer. Jag har sprungit hela sommaren. Och så har jag en stairmaster hemma, jag går på den samtidigt som jag ser alla dokumentärer som har gjorts. Jag tränar varje dag.

Mikael Blomkvist löper mycket i nya boken.

– Stieg Larsson har ju själv sagt att han åt mycket skräpmat och det är därför som Lisbeth äter snabbmat. Och han rökte mycket och så där. Men långsamt så lägger man in lite mer av sig själv. Så karaktärerna har slutat röka och nu känner jag att Mikael har börjat närma sig mig så då får väl han också börja springa. Men Lisbeth måste ju äta snabbmat.

Så de har utvecklats mer åt ditt håll?

– Det tycker jag nog. Jag har alltid drömt om att Lisbeth ska vara lite svag och nu visar hon svaghet och tvekan för första gången. Hon är inte bara en rationell hämndmaskin. 

Skrev boken om Zlatan

Namn: David Lagercrantz.


Ålder: 56. 


Familj: Hustrun Anne Lagercrantz, 45, chef på SVT, samt barnen Signe (från en tidigare relation), Nelly och Hjalmar. Son till Dagens Nyheter tidigare chefredaktör Olof Lagercrantz och Martina Lagercrantz. Har fem storasyskon, däribland skådespelerskan Marika Lagercrantz.


Karriär: Reporter på bland annat Expressen och Sundsvalls Tidning. Har skrivit böcker sedan 1997 – däribland romanerna ”Syndafall i Wilmslow” och ”Himmel över Everest” samt biografier som ”Jag är Zlatan Ibrahimovic”.


Aktuell: Med sin tredje roman i Millenniumserien, ”Hon som måste dö”, som ges ut den 22 augusti.

Sågar filmen: ”Så jävla dålig”

De två Millenniumböcker som David Lagercrantz har skrivit hittills har sålt i 15 miljoner exemplar världen över.

Det har också blivit en, visserligen floppartad, Hollywoodfilm med Sverrir Gudnason och Claire Foy i huvudrollerna.

– Man kan säga att de gjorde en vansinnigt dålig film. Så jävla dålig. Och det är jag faktiskt oskyldig till. Jag fick läsa manuset men då blev jag så förskräckt, helt förtvivlad, så jag släppte det bara. Men det bästa är ju att det inte är så många som har sett den.

Trots försäljningssuccén väljer han nu att lägga Millennium bakom sig.

– Jag vill inte fastna i en framgångsfälla. I dag är det ju så lönsamt att hålla sig till en serie, USA vill ju att jag ska skriva tio böcker till. Men jag vill inte fastna där. Jag har nog med pengar ändå.

Ja, ditt senaste bokslut blev precis klart. Under de senaste fyra åren har ditt bolag dragit in 72,7 miljoner kronor. Har du ändrat din livsföring?

– Ja, det är klart. Vi har övertagit mina föräldrars ö, vi har en ö i finländska skärgården utanför Helsingfors, jag har köpt ut mina syskon och vi renoverar husen där. Det är en stor sak. Men vi bor kvar där vi alltid har bott och av klimatskäl har vi ingen bil.

Pengafilosofin: ”Försöker ge hela tiden”

– Jag har en dotter som doktorerar i Oxford och det är dyrt i England, att kunna hjälpa henne med det är ljuvligt. Och jag försöker ge hela tiden. Jag gav en miljon till läsrörelsen, jag har gett en halv miljon till undersökande journalistik och häromdagen gav jag 200 000 till PEN. Jag kan rekommendera det, vilken kick det är att ge.

Nu ska David Lagercrantz ägna sig åt en ny bokserie som ska kretsa kring en bipolär man från överklassen, med drag från barndomshjälten Sherlock Holmes, och en ung förortskvinna.

– Jag har skrivit ett trebokskontrakt. Man sätter en press på sig själv men det har jag alltid gillat, då måste man ju leverera för annars blir det pinsamt. Jag har fått ett väldigt högt förskott och nu blir det budgivning internationellt.

Vad tror du kommer hända med Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist nu?

– Jag har faktiskt ingen aning. Men jag gissar att Lisbeth är för bra för att dö och eftersom Sony Pictures äger rättigheterna så kommer hon definitivt att dyka upp i serier eller filmer och annat. Det är ändå inte så många karaktärer som är så ikoniska. Så jag önskar henne ett, inte lyckligt liv för det vore tråkigt, men ett dramatiskt fortsatt liv. Men jag kommer inte att vara inblandad.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.