David Lagercrantz avslöjar framtiden för Millennium-serien

David Lagercrantz kommer inte skriva fler böcker i Millenium-serien.
Foto: OLLE SPORRONG
Skådespelaren Noomi Rapace i rollen som Lisbeth Salander i filmatiseringen av Milleniumböckerna.
Foto: AP / AP MUSIC BOX FILMS

David Lagercrantz säger tack och hej till Millennium-serien.

Tre böcker blev det för författaren i den populära serien.

– Ja, nu är det definitivt slut, avslöjar David Lagercrantz i SVT-programmet ”Min sanning”.

Författaren David Lagercrantz, 56, har tidigare gett olika bud angående Milleniumböckernas framtid.

Nu tycks han dock bestämt sig. I SVT-programmet ”Min sanning” meddelar han att han är färdig med serien.

– Ja, nu är det definitivt slut. Jag har velat och sagt en massa dumma saker, men nu är det så in åt helvete klart, säger David Lagercrantz till SVT.Den kommande tredje boken ”The girl who lived twice” blir därmed författarens sista.

– Den här sista boken har varit så häftig. Men jag vill inte bli en författare som fastnar i en serie, förklarar David Lagercrantz sitt beslut i ”Min sanning”.

David Lagercrantz väver in sig själv i nästa bok

Arbetet med Milleniumböckerna började 2013 för David Lagercrantz då han fick i uppdrag att skriva en fjärde bok i Stieg Larssons hyllade serie. 

Att fortsätta den avlidne författarens historia om karaktärerna Mikael Blomqvist och Lisbeth Salander var ingen lätt uppgift – men David Lagercrantz arbete har tagits emot väl av både fans och recensenter.Enligt Kulturnyheterna i SVT väver författaren in drag av sig själv i karaktärerna i den tredje boken.

– Jag börjar nog bli tillräckligt gammal för att borra i mig själv. Jag älskar ju de här två personerna: Mikael Blomqvist som är stabil och rejäl och så Lisbeth Salander som är som flinta, som slår tillbaka. David Lagercrantz är den mest sköra och hopplösa person man kan tänka sig. Neurotisk och depressiv. Jag vill närma mig den karaktären. Eller inte just jag, men en karaktär som är besläktad, säger författaren till SVT.

David Lagercrantz har tidigare släppt ”Det som inte dödar oss” och ”Mannen som sökte sin skugga” i Milleniumserien. Den kommande boken med engelska titeln ”The girl who lived twice” släpps i sommar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.