Renée Nyberg och David Hellenius leder insamlingsgalan "Världens kväll" tillsammans. Foto: TV4
Renée Nyberg och David Hellenius leder insamlingsgalan "Världens kväll" tillsammans. Foto: TV4

David Hellenius och Renée Nyberg samlar in pengar till världens barn

Publicerad

Läget för världens barn är akut.

Tillsammans med Unicef och TV4 ska nu David Hellenius och Renée Nyberg leda den nya insamlingsgalan "Världens kväll" tillsammans.

Med på tåget finns kändisar som Per Gessle, Mia Skäringer, Henrik Dorsin och Zara Larsson.

– Nu väntar vi bara på att kungafamiljen ska vara med, säger David Hellenius.

Om två veckor sänder TV4 sin nya insamlingsgala "Världens kväll" i samarbete med Unicef. Syftet är att få fler svenskar att bli världsföräldrar. Galan programleds av Renée Nyberg och David Hellenius.

– Vi fick en sådan där känsla som man ofta får, att nu borde vi göra någonting med tanke på att det är värre än någonsin. Barn dör och man får bara den där känslan av att man kanske inte gör så mycket som man borde. Så vi tog kontakt med Unicef och berättade att vi var sugna på att göra någonting tillsammans. De har ju tidigare haft insamlingskvällar som vi har jobbat med litegrann, berättar David Hellenius. 

Arbetet med "Världens kväll" inleddes för runt ett år sedan.

– Det är egentligen Unicefs gamla idé men med nytt namn, nytt produktionsbolag och nya människor. Tanken är precis som vanligt att vi ska försöka få folk att bli månadsgivare till Unicef.

 

LÄS MER: Nyberg och Hellenius säljer lyxhuset 

 

"Världens kväll" kommer vara en stjärnspäckad angelägenhet. Bland de namnkunniga artister, programledare och skådespelare som på något sätt kommer at medverka finns bland andra Per Gessle, Lisa Nilsson, Nano Omar, Loreen, Henrik Dorsin, Mia Skäringer, Leif GW Persson, Zara Larsson, Peter "Foppa" Forsberg och Helen Sjöholm.

– Jag som har jobbat med sådant här förut ser att det har blivit en förändring. Tidigare har det funnits en del tveksamheter men nu känns det som att alla vill vara med. Det känns positivt, säger David Hellenius.

De har varit tveksamma på att ställa upp?

– Nu känns det mer som att folk förstår att det är en sådan jävla kris i världen att man kan enas i att vi kan göra någonting. Alla tackade ja med en gång. Jag ringde till exempel till Henrik Dorsin och frågade om han kunde komma som Ove Sundberg, som ju är så snål, och han sa bara "självklart". Det är något som har hänt, folk vill verkligen vara med. Det är härligt att folk vill bidra, det blir man glad av.

Hur valde ni ut vilka ni ville ha med under galan?

– Vi försökte tänka på vilka både vi och folk i allmänhet gillar helt enkelt. Vi känner ju inte alla men många av dem känner vi. Nu väntar vi bara på att kungafamiljen ska vara med, det hoppas vi på. Det vore toppen på isberget. Det är två veckor kvar så det är inte försent än. Vi har haft kontakt med dem så vi hoppas verkligen att någon i kungafamiljen kan vara med.

David Hellenius om hemska upplevelsen

Känner du ofta att du inte gör så mycket som du borde?

– Jag tror att jag, som alla andra, får den känslan när man ser hemskheter. Eftersom jag är ambassadör för Unicef får jag hela tiden information om hur det ser ut. Och ibland får jag bara känslan "vad kan vi göra?". Man får kratta där man står, vi är programledare och jobbar på TV4, vad skulle vi kunna göra? Sedan kan man göra hur mycket som helst men det här är ett steg på vägen i alla fall. Så hoppas vi så klart att det ska bli ett bra resultat och att det blir en grej som återkommer varje år.

Har det blivit mer påtagligt sedan du själv fick barn?

– När jag har varit på mina resor, både när jag har haft barn och när jag inte har haft barn... det är klart att när man tänker på hur det skulle vara om min son satt där utan föräldrar och utan mat, det är klart att det blir mycket starkare. Så är det ju när man relaterar till sina egna barn.

– Även innan jag hade barn kunde jag relatera till barn som dog. Jag har ju varit i områden där barn har dött under natten och burits ut på morgonen. Men du har helt rätt i att man tänker på sin familj. När saker och ting händer är det lätt att man relaterar till familj eller släkt.

 

LÄS MER: Därför gick vännerna åt olika håll 

 

Att Renée Nyberg och David Hellenius leder galan tillsammans innebär att de jobbar tillsammans för första gången på runt 15 år.

– Vi träffades ju när vi jobbade. Det där med att jobba tillsammans har vi aldrig varit så sugna på förut men det kändes lite som att det här tillfället funkade. Det är en kväll och det är skönt att göra det med någon man känner och litar på.

– Men när vi väl står där tror jag inte att vi kommer tänka så mycket på att vi är gifta. Jag tror att det mest kommer bli roligt.

Det är ju ett allvarligt ämne men kommer programmet också innehålla humor, du nämnde ju Ove till exempel?

– Det kommer vara humor på det sättet att humorn hänger ihop med ämnet. Varför man inte vill skänka pengar och så där. Det kommer inte bara vara humor för humorns skull. Det kommer så klart vara allvarligt och jobbigt men det kommer finnas utrymme för glädje och skratt också hoppas vi. Det var så vi kom in på Ove Sundberg. Vi funderade på vem som var snålast i Sverige.

Kommer du och Renée skämta med varandra?

– Det hoppas jag. Jag tror att vi ska försöka vara lite som vi brukar vara i tv. Det är väl det som kan hända ibland, att man ändrar ton, men vi ska nog försöka att inte bli någon annan bara för att det är en sådan här kväll. Men det är så klart en balans.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag