Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

David Hellenius hos ”Skavlan” – som han gjort parodi på

David Hellenius - gäst hos Skavlan. Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES
Fredrik Skavlan. Foto: MONKBERRY/SVT

Första gången David Hellenius syns i tv är han 22 år och leder barnprogrammet ”Rallyplaneten”.

Nu har han miljonpublik i egna pratshowen ”Hellenius hörna” i TV4 och gästar pratshowen ”Skavlan” i SVT – som han gjort parodi på.

Här är allt om Nils David Hellenius från Viksjö.

David Hellenius, född 28 februari 1974, är en av Sveriges mest populära tv-personligheter med den egna pratshowen ”Hellenius hörna” med kända gäster och mycket humor.

När han gästar Skavlan i SVT i kväll fredag är det värt att hålla i minnet att de är konkurrenter – och att Hellenius flera gånger har gjort narr av Skavlan i sin egen pratshow.

https://www.youtube.com/watch?v=yoAgSYzMpmM

David Hellenius började med barnprogram

När en ung David Hellenius 1996 fick sitt första tv-jobb förärades han en notis i Göteborgs-Posten.

Där stod: ”Rallyplaneten är en svensk variant av Run the Risk i BBC där tävlingar, lekar och frågor blandas med slime, skrik och skratt. Sofia Eriksson är redan en välkänd profil i barnprogramsammanhang som populära Soff-i-Propp i Nyhetsmorgons barnblock. David Hellenius är 22 år och kommer närmast från Calle Flygares teaterskola i Stockholm.”

När David Hellenius hösten 1997 var programledare i ungdomsprogrammet ”Fredagspuls”  i TV4 recenserades hans insats i Expressen. Jenny Richardsson skrev: ”Tokrolig och stapplande programledare i 'Fredagspuls'. Pratar så fort att han inte ens hänger med själv.”

 

LÄS MER: Ebba Hultkvist Stragne är tillbaka inför miljonpublik 

 

”Hellenius hörna” började sändas 2010

Efter att ha gjort en rad barnprogram, humorprogram och lett program som ”Idol” och ”Let's dance” som han programlett tillsammans med Tilde de Paula, 2010 fick han en egen pratshow i TV4, kallad ”Hellenius hörna”. Första programmet gick 7 oktober 2010 och har sänts varje säsong sedan dess.

David Hellenius fick utmärkelsen ”Årets manliga programledare” på Kristallengalan 2010, 2013, 2014, 2015, 2017 och 2018.

Efter att programledaren synts mycket i tv är en vanlig fråga från tittare hur lång David Hellenius är - svaret är 1,78 centimeter. Han är också känd för sina sketcher på Instagram och hans tal till sin pappa under tv-galan "Kristallen" i fjol fick stor uppmärksamhet. Hans pappa jobbade med Tomas Ledin och Björn Skifs som försäljningschef på Polygraminnan han gick över till VHS, James Bond och träffade Davids mamma.

Kungen blev arg på ”Hey Baberiba”

I humorserien ”Hey baberiba”, som David Hellenius, Peter Magnusson och Christine Meltzer gjorde under fyra säsonger 2005-2006, var parodin på kungafamiljen ett stående inslag.

I en intervju i tidningen Chef berättade kung Carl Gustaf att han kände sig mobbad.

– Jag tycker det är förfärligt. Många gånger när jag träffar ungdomar, så frågar de vad jag tycker om ”Hey baberiba”. Och så säger de att jag blir mobbad, sa kungen.

– Om syftet var att förlöjliga oss, så har man verkligen lyckats, sa kungen också.

David Hellenius gestaltade prins Carl Philip i satirinslagen. Ändå gjorde prins Carl Philip sin första tv-intervju 2014 just hos honom i "Hellenius hörna".

– Vi tittar på tv som alla andra. Vi kanske snubblade över programmet. Det har påverkat mig, min familj och omgivningen, sa prinsen i programmet. 

”Lyckligare kan ingen vara” - en ny film med David Hellenius och Helena af Sandeberg.

David Hellenius i nya filmen "Lyckligare kan ingen vara"

David Hellenius är även skådespelare och har gjort flera filmer, bland annat ”Sommaren med Göran” (2009) och ”En gång i Phuket” (2012).

Nu är aktuell i en av höstens svenska filmer, ”Lyckligare kan ingen vara”, där vi även ser Helena af Sandeberg, Kjell Bergqvist, Adam Lundgren, Dilan Gwyn och Eagle-Eye Cherry.

– Jag spelar Robert som har familj, och som lämnar sin familj för att åka efter en annan kärlek. Någonstans vill man ju tycka om och förstå den här figuren också, så man inte bara känns oskön. Så utmaningen har varit att få de som ska se filmen att förstå vad som händer i huvudet, mitt i livet och lite trassligt. Och känna igen sig, berättar David Hellenius.

Filmen ”Lyckligare kan ingen vara” har biopremiär till jul 2018.

David Hellenius och Renée Nyberg möttes 2002 och gifte sig 2009. Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

Renée Nyberg om kärleken till David Hellenius 

David Hellenius är sedan 2009 gift med Renée Nyberg, som även hon är programledare på TV4. Tillsammans har paret sonen Leo, som synts i tv så som i SVT:s julkalender, och Hellenius har också två bonusbarn i sin familj.

– Vi träffades genom jobbet då vi gjorde superfiaskot Slussen 22.00 så det var i den ångesten över fiaskot som vi fann varandra. Vi behövde väl någon som kunde trösta haha, har Nyberg berättat för Expressen. 

Arbetat med Unicef

https://www.instagram.com/p/BiPhCdGn2BQ/?hl=sv

David Hellenius har tillsammans med Renée Nyberg varit programledare för Unicefgalan ”Världens viktigaste kväll” och blev 2011 utsedd till ny svensk ambassadör för FN:s barnfond Unicef.