Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

David Denciks familjekamp – efter stora succén utomlands

David Dencik spelar Quick.
Senaste året har Dencik även synts i ”Störst av allt” och ”Chernobyl”. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
David Dencik gör succé såväl hemma i Sverige som internationellt. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

David Dencik, 44, har haft ett smått maniskt förhållande till Hannes Råstams berättelse om Sture Bergwall ända sen 2012. 

Ändå kände han sig först ambivalent till Quick-rollen, och ville snarare spela Hannes Råstam:

– Det var absolut den rollen jag kände var mer lämpad för mig, säger skådespelaren i en intervju om den egna mejlväxlingen med Sture Bergwall och de tålamodsprövande Bond-inspelningarna.

När Hannes Råstams bok ”Fallet Thomas Quick: att skapa en seriemördare” kom ut 2012 var Dencik med om att snabbt säkra filmrättigheterna. Sen dess har han fördjupat sig i fallet Sture Bergwall, och utvecklat vad han kallar ”en stigande besatthet”.

– Jag förstod inte varför han hade erkänt. Det förstår jag faktiskt fortfarande inte riktigt, även om han har förklarat det efter bästa förmåga.  

– Och ju mindre jag förstod, ju mer läste jag. Ju mer jag läste, ju mindre förstod jag.

Men att bli fascinerad av fallet Thomas Quick är inte detsamma som att vilja vara Quick. Varför ville du inte spela Hannes istället?

– Det var absolut den rollen jag kände var mer lämpad för mig. Men då hade jag gjort Lasermannen, och tänkte att då kan jag göra en till, och så blev det en del av pitchen när vi pratade med Mikael Håfström (regi) och Erlend Loe (manus), och sen blev det för sent att backa ur.

–Sen vet jag inte om jag är mest lämpad att spela Sture Bergwall. Han är lång och gänglig. Djupt förankrad i Dalarna, och svensk på ett sätt som jag inte har i mitt register. Men det var mest en inledande ambivalens.

David Dencik brevväxlade med Sture Bergwall

Du har mejlväxlat med Sture Bergwall. Om vad?

– Han har velat veta hur det går, när blir det, kommer det att bli av? Jag har varit nyfiken på om han rökte under Quick-åren, och det kunde han bekräfta att han gjorde.

Tyckte han nåt om att du skulle spela honom?

– Inte annat än att han inte riktigt visste vem jag var.

Men under senaste året har du synts i ”Störst av allt”, ”Chernobyl” och snart blir det James Bond. Hur går det till?

– Dels har jag en stöttande familj och fru som kan vara hemma med barnen när jag reser bort. Sen har jag en stor portion tur.

Får du dåligt samvete av att vara borta?

– Jag kan få dåligt samvete även om jag är hemma. Det tror jag många känner igen sig i. Men om någon blir sjuk till exempel, och man sitter på inspelning, då kan jag känna att jag inte kan bidra.

Familjen besökte dig under ”Bond”-inspelningen?

– Ja. Det var intressant. Det var första gången de här världarna möttes. Det har varit så segregerat. Men plötsligt hade jag mina två små barn, fru och min svärmor på en inspelning, och inte vilken inspelning som helst. Jag blev nervös på ett nytt sätt. Att mina barn skulle se mig spela…

Får du träffa Daniel Craig någonting?

– Han är väldigt tillgänglig, en bra och hygglig kollega. Men han är på ett annat ställe, det här är väl hans sjätte Bondfilm, och han lever ett annat liv, tror jag.

– Sen har jobbet varit totalt oförutsägbart, för de hade inget riktigt manus, så jag har inte kunnat förbereda mig på rollen. Det har uppdagats allt eftersom. Det har varit lite tålamodsprövande och frustrerande.

Tre nyheter att hålla koll på i dag.