David Copperfield stäms och anklagas för att ha gjort en man hjärnskadad. Foto: Mark MainzDavid Copperfield stäms och anklagas för att ha gjort en man hjärnskadad. Foto: Mark Mainz
David Copperfield stäms och anklagas för att ha gjort en man hjärnskadad.  Foto: Mark Mainz
David Copperfield. Foto: Bradley KanarisDavid Copperfield. Foto: Bradley Kanaris
David Copperfield.  Foto: Bradley Kanaris

David Copperfield stäms efter tricket

Publicerad

Den brittiske privatpersonen Gavin Cox stämmer den världsberömde illusionisten David Copperfield.

Anledningen är att han anser sig ha blivit hjärnskadad efter att han varit med i ett trick som gick fel.

Nu prövas fallet rättsligt – men Copperfield nekar till alla anklagelser, skriver Telegraph.

Det var för tre år sedan när Gavin Cox, 55 år från Storbritannien, satt i publiken och tittade på den världsberömde illusionisten David Copperfields show i London.

Cox blev tillsammans med tolv andra personer uppkallad på scenen, där han och de andra medverkande sedan trollades bort av Copperfield.

Under de senaste dagarna i rätten har David Copperfield tvingats visa hur tricket gått till, och illusionisten berättar att de medverkande fördes ut från showen i en hemlig passage.

Men Gavin Cox menar att någonting gick fel under trickets gång – och att han skadades och fick permanenta hjärnskador, skriver den brittiska tidningen The Telegraph.

Skadades rejält

Han berättar i rätten att han trillade under tricket och slog i marken och att det kändes som att "ett brandlarm gick av".

Den tjeckiska tidningen Blesk har publicerat en bild på Gavin Cox, där han syns ligga rejält skadad på sjukhus med bland annat en arm i gips, några dagar efter showen.

Trots detta nekar David Copperfield till alla anklagelser och hans team av advokater hävdar att Gavin Cox skador har orsakats av "redan befintliga men eller andra medicinska orsaker".

"Nekar till alla anklagelser"

Ännu en advokat lägger även till att Copperfield har stor erfarenhet, och att det aldrig har varit några problem med hans shower tidigare.

– Historien talar för sig själv. Vi nekar till alla anklagelser och kan inte kommentera detta mer, eftersom det är ett pågående rättsligt fall.

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag