"Look up here I'm in heaven". Så inleds texten till "Lazarus", David Bowies sista musikvideo."Look up here I'm in heaven". Så inleds texten till "Lazarus", David Bowies sista musikvideo.
"Look up here I'm in heaven". Så inleds texten till "Lazarus", David Bowies sista musikvideo.
David Bowie har gått bort - 69 år gammal. Foto: Getty Images / Andrew H. WalkerDavid Bowie har gått bort - 69 år gammal. Foto: Getty Images / Andrew H. Walker
David Bowie har gått bort - 69 år gammal. Foto: Getty Images / Andrew H. Walker

David Bowies farväl i sista musikvideon

Publicerad

"Look up here I'm in heaven".

Så inleds texten till "Lazarus", David Bowies sista musikvideo.

Här är popstjärnans kusliga farväl – regisserat av svenske Johan Renck.

I dag vaknade världen upp till den sorgliga nyheten att David Bowie gått bort i cancer.

Dödsbudet kommer bara tre dagar efter David Bowies sista album "Blackstar" släpptes. Popstjärnan höll sin kamp mot sjukdomen hemlig i 18 månader, fram till sin död.

Hans sista ord, och medvetna farväl, till publiken blev i stället albumet "Blackstar".

"Blackstar" präglas av mörka texter om döden. I "Lazaraus", vilken kom att bli David Bowies sista musikvideo och som regisserades av svenske Johan Renck, ligger popstjärnan i en sjukhussäng med en bindel för ögonen.

Kusliga videon

"Lazarus", som för övrigt är en biblisk karaktär som Jesus återuppväcker från de döda, inleds med textraden "Look up here, I'm in heaven. I've got scars that can't be seen".

Den kusliga musikvideon avslutas med att David Bowie går in i ett mörkt skåp. Samtidigt ekar de sista raderna i texten, som nu får en helt ny innebörd, kusligt.

”Oh I’ll be free

Just like that bluebird

Oh I’ll be free

Ain’t that just like me”.

I en intervju med SVT har Johan Renck beskrivit samarbetet med David Bowie som ett drömuppdrag.

– Till skillnad från alla stora artister som bara tror att de är kreativa, men som absolut inte är det. Som bara har getts lejd genom sin framgång till att kallas kreativa. Men i Bowies fall är det inte så, han är den mest briljanta människan jag någonsin träffat, säger han till SVT.

Hyllades

David Bowies sista album hyllades av Expressen

När "Blackstar" släpptes hyllades det av en unison kritikerkår. I Expressen belönades albumet med fyra av fem getingar.

"Tänk efter nu: hur många i pop- och rockbranschen över femtio överraskar fortfarande? Över sextio då, snart sjuttio?

På det sättet är David Bowie fullkomligt unik. Ingen annan kan heller ta en närmare tio år lång timeout från allt för att sedan plötsligt dra undan mattan på alla", skrev Expresens recensent Anders Dahlbom.

I Svenska Dagbladet fick "Blackstar", som släpptes på David Bowies 69-årsdag, betyget fem av sex.

"Den 69-årige David Bowie har inga tankar på att skriva hits, tävlar han ens med några andra artister så är det Scott Walker och möjligen Robert Wyatt. Men sin talang och vana trogen är Bowies förmåga att komponera vackra refränger något han bara inte kan låta bli", skriver recensenten.

"Blackstar" var David Bowies 25:e album och producerades av den mångårige medarbetaren Tony Visconti. Albumet spelades in med en kärna av amerikanska jazzmusiker.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag