Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

David Bowie har
gått bort i cancer

Världsartisten David Bowie har gått bort i cancer.
Foto: Getty Images / Andrew H. Walker
David Bowie betraktas som en av världens absolut största artister.
Foto: Barry Schultz/Sunshine/Retnauk
David Bowie slog igenom redan 1969 med låten "Space Oddity".
Foto: Getty Images/ Justin De Villeneuve
Sångerskan Debbie Harry med David Bowie 2003.
Foto: AP / Reuters /Ian Hodgson
David Bowie vid en spelning i Edmonton 2004.
Foto: AP / Darryl Dyck

Sångaren David Bowie har gått bort, 69 år gammal.

Artisten somnade in omgiven av sin familj efter att ha insjuknat i en hemlig kamp mot cancer.

"David Bowie dog stillsamt i dag, omgiven av sin familj efter en 18 månader lång hjältemodig kamp mot cancern", meddelas via artistens hemsida.

Ikonen och världsartisten David Bowie har gått bort i cancer, 69 år gammal. Det uppger hans pressperson på måndagsmorgonen.

David Bowie, som egentligen hette David Jones, betraktas som en av världens absolut största artister och stilikoner och slog igenom redan 1969 med låten "Space Oddity". Då hade han redan varit verksam i sju år.

Enligt Daily Mail ska Bowie i hemlighet ha kämpat mot cancern under de senaste 18 månaderna. Under sjukdomsperioden har han sällan synts offentligt eller uppträtt.

En förklaring till att han har hållit en låg profil under de senaste åren är att han drabbades av en hjärtinfarkt tidigare under 2000-talet, skriver The Guardian. Hans sista liveframträdande var en välgörenhetsshow i New York 2006.

"Hjältemodig kamp"

"Jag har arbetat med samma ämnen under hela min karriär", säger Bowie i en intervju 2002, enligt The Guardian. "Mina byxor må ha förändrats, men orden och ämnena jag alltid valt att skriva har att göra med isolation, övergivenhet, rädsla och ångest, alla höjdpunkter i ens liv."

I ett meddelande på den avlidne artistens Facebook står det:

"David Bowie dog stillsamt i dag, omgiven av sin familj efter en 18 månader lång hjältemodig kamp mot cancern."

Meddelandet fortsätter:

"Vi ber er att respektera hans familjs privatliv under denna svåra tid av sorg."

David Bowie lämnar partnern Iman Mohamed Abdulmajid, 60, och barnen Duncan Jones, 44, och Alexandria "Lexi" Zahra Jones, 15, efter sig.

I David Bowies sista musikvideo, "Lazaraus", som regisserades av svenske Johan Renck, ligger popstjärnan i en sjukhussäng med en bindel för ögonen.

LÄS MER: David Bowies farväl i sista musikvideon

"Lazarus", som för övrigt är en biblisk karaktär som Jesus återuppväcker från de döda, inleds med textraden "Look up here, I'm in heaven. I've got scars that can't be seen".

Musikvideon avslutas med att Bowie går in i ett mörkt skåp och låtens kusliga sista ord ekar kvar.

Musikvideon och albumet "Blackstar" blev hans sista ord och ett medvetet farväl till publiken.

Bowie drog sig tillbaka i höstas

I oktober 2015 kom beskedet att David Bowie dragit sig tillbaka och att han bestämt sig för att pensionera sig från turnélivet. Enligt Daily Mail ska han i hemlighet ha kämpat mot cancer under de senaste 18 månaderna.

– David är en av de bästa artister jag någonsin jobbat med. Men varje gång jag träffar honom nuförtiden säger han "Jag tänker inte turnera", innan jag ens hunnit börja prata, berättade Bowies agent John Giddings då.

– Han har bestämt sig för att dra sig tillbaka, och precis som med Phil Collins kan man inte kräva att de här människorna ska ge sig ut igen och igen.

LÄS MER: Bilderna vi minns – från Bowies liv

David Bowie hade inte uppträtt inför publik sen 2006. Dock har han fotsatt släppa musik. 2013 släppte han skivan "The next day", och så sent som den 8 januari i år, på sin egen 69-årsdag, släppte han sitt tjugofemte album i ordningen, "Blackstar".

"Blackstar" belönades med fyra getingar av Expressens Anders Dahlbom som bland annat skrev:

"Tänk efter nu: hur många i pop- och rockbranschen över femtio överraskar fortfarande? Över sextio då, snart sjuttio? På det sättet är David Bowie fullkomligt unik."   January 10 2016 - David Bowie died peacefully today surrounded by his family after a courageous 18 month battle with...
 Posted by David Bowie on Sunday, January 10, 2016

 


Tony Visconti om ryktena kring David Bowie

Det har spekulerats mycket kring David Bowies hälsa de senaste åren. Rykten om att stjärnan drabbats av både cancer och Alzheimers har florerat, mycket på grund av hans tillbakadragna attityd de sista åren.

I oktober 2013 tröttnade den mångårige samarbetspartnern och producenten Tony Visconti på ryktena och till tidningen The Sunday Telegraph – som citeras av Express – sa han:

– Folk tror att han är döende. Han kommer inte dö inom kort ska jag berätta för dig ... han hade inte kunnat göra två års arbete om han var sjuk. Han är frisk, väldigt fit. Han opererade hjärtat 2004, det är allt.

Visconti fortsatte.

– Han är skarpare än någonsin. Den här killen har inte förlorat en enda hjärncell.

"Vila i frid"

Hjärtoperationen som nämndes gjordes efter att Bowie plötsligt kollapsade under en konsert i Tyskland 2004.

Två år senare gjorde han sitt sista scenframträdande.

Nu hyllas den legendariska musikikonen av andra artister och kändisar i sociala medier världen över.

"En av historiens största artister har gått ur tiden. Vila i frid David Bowie", skriver Malena Ernman på Instagram. "Han var en av mina största inspirationskällor", skriver rapparen Kanye West.

LÄS MER: Gradvall: Bowie var alltid på väg framåt

Twitter delar sonen med sig av en svartvit bild på sig själv och sin pappa. Intill den skriver han:

"Väldigt ledsen att säga att det är sant. Jag kommer hålla mig offline ett tag. Kärlek till er alla."https://twitter.com/ManMadeMoon/status/686441083648212992

Det här är David Bowie

Föddes 8 januari 1947 som David Robert Haywood Jones. Dock mest känd under namnet David Bowie – och Ziggy Stardust.

Växte upp i Brixton i södra London.

Släppte den självbetitlade albumdebuten "David Bowie" 1967. Släppte därefter ytterligare 24 album varav det sista, "Blackstar", släpptes på hans 69-årsdag den 8 januari 2016.

Bland hans mest kända låtar återfinns "Life on Mars", "Heroes", "Let's dance" och "Young Americans".

David Bowie gifte sig 1970 med modellen, skådespelerskan och musikern Angelina "Angie" Bowie. Tillsammans fick de sonen Duncan Jones. Efter tio års äktenskap delade de på sig 1980.

1992 gifte han David Bowie om sig med modellen, skådespelerskan och entreprenören Iman Mohamed Abdulmajid. Tillsammans har de dottern Alexandria Zahra Jones, född 2000.

Iman Mohamed Abdulmajid la under gårdagskvällen ut en bild i sociala medier med texten "Kampen är stor, men det är även Gud". Dessa visdomsord är hennes sista ord kort innan Bowies död.

<blockquote class="twitter-tweet" lang="en"><p lang="en" dir="ltr">Rise <a href="https://twitter.com/hashtag/imandaily?src=hash">#imandaily</a> <a href="https://t.co/pkR1L1zXJ0">pic.twitter.com/pkR1L1zXJ0</a></p>&mdash; Iman Abdulmajid (@The_Real_IMAN) <a href="https://twitter.com/The_Real_IMAN/status/686186506457878528">January 10, 2016</a></blockquote>

<script async src="//platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

<IMG SRC="http://payload342.cargocollective.com/1/16/514318/9158551/DB-Transformation-Colour.gif">

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.