Världsartisten David Bowie har gått bort i cancer. Foto: Getty Images / Andrew H. WalkerVärldsartisten David Bowie har gått bort i cancer. Foto: Getty Images / Andrew H. Walker
Världsartisten David Bowie har gått bort i cancer. Foto: Getty Images / Andrew H. Walker
David Bowie betraktas som en av världens absolut största artister. Foto: Barry Schultz/Sunshine/RetnaukDavid Bowie betraktas som en av världens absolut största artister. Foto: Barry Schultz/Sunshine/Retnauk

David Bowie betraktas som en av världens absolut största artister.

 Foto: Barry Schultz/Sunshine/Retnauk
David Bowie slog igenom redan 1969 med låten "Space Oddity". Foto: Getty Images/ Justin De VilleneuveDavid Bowie slog igenom redan 1969 med låten "Space Oddity". Foto: Getty Images/ Justin De Villeneuve

David Bowie slog igenom redan 1969 med låten "Space Oddity".

 Foto: Getty Images/ Justin De Villeneuve
Sångerskan Debbie Harry med David Bowie 2003. Foto: AP / Reuters /Ian HodgsonSångerskan Debbie Harry med David Bowie 2003. Foto: AP / Reuters /Ian Hodgson

Sångerskan Debbie Harry med David Bowie 2003.

 Foto: AP / Reuters /Ian Hodgson
David Bowie vid en spelning i Edmonton 2004. Foto: AP / Darryl DyckDavid Bowie vid en spelning i Edmonton 2004. Foto: AP / Darryl Dyck

David Bowie vid en spelning i Edmonton 2004.

 Foto: AP / Darryl Dyck

David Bowie har
gått bort i cancer

Publicerad

Sångaren David Bowie har gått bort, 69 år gammal.

Artisten somnade in omgiven av sin familj efter att ha insjuknat i en hemlig kamp mot cancer.

"David Bowie dog stillsamt i dag, omgiven av sin familj efter en 18 månader lång hjältemodig kamp mot cancern", meddelas via artistens hemsida.

Ikonen och världsartisten David Bowie har gått bort i cancer, 69 år gammal. Det uppger hans pressperson på måndagsmorgonen.

David Bowie, som egentligen hette David Jones, betraktas som en av världens absolut största artister och stilikoner och slog igenom redan 1969 med låten "Space Oddity". Då hade han redan varit verksam i sju år.

Enligt Daily Mail ska Bowie i hemlighet ha kämpat mot cancern under de senaste 18 månaderna. Under sjukdomsperioden har han sällan synts offentligt eller uppträtt.

En förklaring till att han har hållit en låg profil under de senaste åren är att han drabbades av en hjärtinfarkt tidigare under 2000-talet, skriver The Guardian. Hans sista liveframträdande var en välgörenhetsshow i New York 2006.

"Hjältemodig kamp"

"Jag har arbetat med samma ämnen under hela min karriär", säger Bowie i en intervju 2002, enligt The Guardian. "Mina byxor må ha förändrats, men orden och ämnena jag alltid valt att skriva har att göra med isolation, övergivenhet, rädsla och ångest, alla höjdpunkter i ens liv."

I ett meddelande på den avlidne artistens Facebook står det:

"David Bowie dog stillsamt i dag, omgiven av sin familj efter en 18 månader lång hjältemodig kamp mot cancern."

Meddelandet fortsätter:

"Vi ber er att respektera hans familjs privatliv under denna svåra tid av sorg."

David Bowie lämnar partnern Iman Mohamed Abdulmajid, 60, och barnen Duncan Jones, 44, och Alexandria "Lexi" Zahra Jones, 15, efter sig.

I David Bowies sista musikvideo, "Lazaraus", som regisserades av svenske Johan Renck, ligger popstjärnan i en sjukhussäng med en bindel för ögonen.

LÄS MER: David Bowies farväl i sista musikvideon

"Lazarus", som för övrigt är en biblisk karaktär som Jesus återuppväcker från de döda, inleds med textraden "Look up here, I'm in heaven. I've got scars that can't be seen".

Musikvideon avslutas med att Bowie går in i ett mörkt skåp och låtens kusliga sista ord ekar kvar.

Musikvideon och albumet "Blackstar" blev hans sista ord och ett medvetet farväl till publiken.

Bowie drog sig tillbaka i höstas

I oktober 2015 kom beskedet att David Bowie dragit sig tillbaka och att han bestämt sig för att pensionera sig från turnélivet. Enligt Daily Mail ska han i hemlighet ha kämpat mot cancer under de senaste 18 månaderna.

– David är en av de bästa artister jag någonsin jobbat med. Men varje gång jag träffar honom nuförtiden säger han "Jag tänker inte turnera", innan jag ens hunnit börja prata, berättade Bowies agent John Giddings då.

– Han har bestämt sig för att dra sig tillbaka, och precis som med Phil Collins kan man inte kräva att de här människorna ska ge sig ut igen och igen.

LÄS MER: Bilderna vi minns – från Bowies liv

David Bowie hade inte uppträtt inför publik sen 2006. Dock har han fotsatt släppa musik. 2013 släppte han skivan "The next day", och så sent som den 8 januari i år, på sin egen 69-årsdag, släppte han sitt tjugofemte album i ordningen, "Blackstar".

"Blackstar" belönades med fyra getingar av Expressens Anders Dahlbom som bland annat skrev:

"Tänk efter nu: hur många i pop- och rockbranschen över femtio överraskar fortfarande? Över sextio då, snart sjuttio? På det sättet är David Bowie fullkomligt unik."

 

 

January 10 2016 - David Bowie died peacefully today surrounded by his family after a courageous 18 month battle with...

Posted by David Bowie on Sunday, January 10, 2016

 

Tony Visconti om ryktena kring David Bowie

Det har spekulerats mycket kring David Bowies hälsa de senaste åren. Rykten om att stjärnan drabbats av både cancer och Alzheimers har florerat, mycket på grund av hans tillbakadragna attityd de sista åren.

I oktober 2013 tröttnade den mångårige samarbetspartnern och producenten Tony Visconti på ryktena och till tidningen The Sunday Telegraph – som citeras av Express – sa han:

– Folk tror att han är döende. Han kommer inte dö inom kort ska jag berätta för dig ... han hade inte kunnat göra två års arbete om han var sjuk. Han är frisk, väldigt fit. Han opererade hjärtat 2004, det är allt.

Visconti fortsatte.

– Han är skarpare än någonsin. Den här killen har inte förlorat en enda hjärncell.

"Vila i frid"

Hjärtoperationen som nämndes gjordes efter att Bowie plötsligt kollapsade under en konsert i Tyskland 2004.

Två år senare gjorde han sitt sista scenframträdande.

Nu hyllas den legendariska musikikonen av andra artister och kändisar i sociala medier världen över.

"En av historiens största artister har gått ur tiden. Vila i frid David Bowie", skriver Malena Ernman på Instagram. "Han var en av mina största inspirationskällor", skriver rapparen Kanye West.

LÄS MER: Gradvall: Bowie var alltid på väg framåt

Twitter delar sonen med sig av en svartvit bild på sig själv och sin pappa. Intill den skriver han:

"Väldigt ledsen att säga att det är sant. Jag kommer hålla mig offline ett tag. Kärlek till er alla."

 

 

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag