Darins ärliga ord om sin bakgrund

Tidigare i höst var Darin Zanyar tillbaka med en ny låt på svenska.
Foto: DANIEL GRIZELJ/UNITED STAGE
Darin Zanyar på ”Allsång på Skansen” 2014.
Foto: SUSANNA FORSELL

Darin Zanyar bytte engelskan mot svenska texter, och fick en nytändning i karriären.

I oktober släppte han nya låten "Identitetslös" – en personlig låt om att känna sig utanför och vilsen med invandrarbakgrund i Sverige.

– Det finns ju den där inre konflikten, att man inte vet var man hör hemma, det relaterar jag till, säger Darin, som åker på arenaturné i vår.

Det har gått 14 år sedan Darin Zanyar slog igenom som 17-årig artist med tandställning i första säsongen av "Idol" i Sverige. 

Därefter har han bott i Tyskland, gett ut musik på både svenska och engelska – och nu ger han sig ut på en arenaturné. I maj ger han tre stora konserter på Malmö arena, Scandinavium i Göteborg och Globen i Stockholm. 

– Det är första gången jag spelar på så stora arenor, så det känns sjukt stort. Det är nervöst, men jag tror det blir väldigt bra. Vi kommer blanda, och sammanfatta allt från början. Det är stora scener, så det blir mer innehåll och fler musiker. Det är vissa låtar som jag har tänkt att de skulle passa på arenascener, säger Darin Zanyar förväntansfullt.

Darin åker ut på arenaturné i vår.
Foto: ROBERT EKLUND STELLA PICTURES/FAMEFLYNET SWEDEN

Darin: ”Mest personliga låten jag skrivit”

I oktober släppte han sin nya låt "Identitetslös", som han tycker är den mest privata text han någonsin skrivit.

– Det är den mest personliga låten jag skrivit. Den handlar om att känna sig vilsen, och att känna att man inte hör hemma. Det är många som relaterar, folk som känner att de är vilse och inte passar in, berättar artisten.

Han konstaterar att en del av det bottnar i hans invandrarbakgrund, och att han känt att han inte hör hemma någonstans riktigt.

– Det finns ju den där inre konflikten, att man inte vet var man hör hemma, det relaterar jag till. Det märker man ju att det sker en förändring i hela världen där det skapas större klyftor. Det tycker jag är synd.

Darin slog igenom i ”Idol” 2004.
Foto: MIKAEL SJÖBERG

Ser fortfarande på ”Idol” ibland

Inför arenakonserterna i vår blir det fler nya låtar.

– Jag tror inte att det blir ett helt album. Jag kan ju få för mig det, men det blir flera nya låtar i alla fall.

14 år sedan hans eget genombrott är det fortfarande unga artister som vill slå igenom i programmet – och Darin tycker om att följa programmet när han kan.

– Jag har sett lite grann, jag tycker det är roligt att kolla på om jag inte jobbar. Jag minns att de första åren efter "Idol" så blev jag alltid nervös av intromusiken och tänkte att "shit, nu måste jag upp på scenen", men det har försvunnit lite, säger artisten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.