Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför vill inte Linus vara med i ”Wahlgrens värld”

Linus Wahlgren berättar om hur karriären har vänt. Foto: Johnny Wohlin
”ag tror inte att det skulle gynna min skådiskarriär om jag skulle synas i ”Wahlgrens värld” varje vecka”, säger Linus Wahlgren. Foto: THOMAS ENGSTRÖM
Foto: OLLE SPORRONG

Julkalender-aktuelle Linus Wahlgren har hyllats för sina film- och tv-roller de senaste åren, nu har han tagit längre ledighet efter succén med musikalen ”The book of mormon”.

I en intervju med Expressen berättar han om karriärvändningen, livet som singelpappa och varför han inte vill vara med i ”Wahlgrens värld”.

– Jag tror inte att det skulle gynna min skådiskarriär om jag skulle synas i ”Wahlgrens värld” varje vecka, säger han.

Linus Wahlgren, 42, avslutade i april i år 1,5 års spelande av succémusikalen ”The book of mormon” på Chinateatern i Stockholm.

De senaste åren har de stora rollerna avlöst varandra. Innan huvudrollen i ”The book of mormon” spelade Linus i ”Cabaret” på Stadsteatern och ”Bullets over Broadway” på Göta lejon. 

Sedan april har Linus för första gången unnat sig att vara långledig och fundera över nästa steg i karriären.

– Jag har fått erbjudanden om både det ena och andra, men det är inget som har lockat mig nu. Självklart kan det bli mer musikal i framtiden, men just nu vet jag inte vilken roll som skulle kunna toppa det jag har gjort senast. Både ”Bullets over Broadway” och  framför allt ”The Book of Mormon”-föreställningen var tio av tio för mig, en drömroll. Det är svårt att göra något större på en musikalscen. 

– Jag har tänkt mycket och kommit fram till att jag inte ska hoppa på första bästa utan njuta av det jag fått göra. Och att jag inte ska stå lika mycket på scen, mer framför filmkameran om det nu ska bli någonting. 

Fick utveckla sin egen roll i julkalendern

Under december har Linus synts i årets julkalender ”Storm på lugna gatan”, i rollen som den flummiga hippien Sten.

– Rollen var rätt intetsägande i manusstadiet, regissören Emma Bucht uppmanade mig att måla fritt. Det var då idén om att prata dalmål och ha långt fluffigt hår kom till. 

Hur spirituell är du själv?

– Inte alls! Jag har testat yoga i rent stretchsyfte. Både min syster och flera andra i min familj har blivit spådda, men det är inte min grej.

 

Linus Wahlgren, Sofia Ledarp och Eric Stern som alternativ yoga-familj i ”Storm på lugna gatan”Foto: SVT Press

De senaste åren har Linus gjort flera roller som ligger långt från hans egen personlighet. Han spelade pedofil i ”30 grader i februari” (2016) och hustrumisshandlare i ”Morden i Sandhamn” (2018).

– Det har blivit några mörkare roller de senaste åren. Det är intressant att göra karaktärer som ligger långt ifrån en själv, och att inte göra dem rakt igenom onda utan till och med ”likeable”. 

Du har hyllats för dina rollprestationer de senaste åren. Hur mycket betyder recensioner?

– Jag fick jävligt personliga, orättvisa recensioner i början av min karriär. Man lade mycket skit på mig som en annan skådespelare med ett annat namn än Wahlgren inte hade fått. Med tanke på det så, absolut, visst känns det skönt att få bra recensioner i dag. Samtidigt har jag varit med så länge att jag vet att vad en eller två personer tycker inte avgör min karriär. Det är en liten egoboost, men det går bort rätt fort. 

 

 

Linus Wahlgren berättar om varför han inte vill synas i ”Wahlgrens värld”. Foto: Johnny Wohlin

Vill inte vara med i Wahlgrens värld

Under hösten har den fjärde säsongen av realityserien ”Wahlgrens värld” visats på Kanal 5, där Pernilla Wahlgren står i fokus tillsammans med sin dotter Bianca Ingrosso. Medan flera av familjemedlemmarna syns regelbundet i programmet så har Linus medvetet valt att inte vara med. 

– Jag vill inte vara en karaktär i programmet. De få gånger jag har swishat förbi har det varit för att jag har hjälpt syrran med någonting och så har kamerorna varit där. 

– Det är helt bisarrt. De är vana vid det, kamerateamet är som deras familj. Produktionen respekterar mig fullständigt, de vet om att jag inte vill bli filmad och skulle jag hamna i bild så kan de klippa bort mig. 

Är du orolig att din karriär skulle påverkas av att vara med?

– Jag tror inte att det skulle gynna min skådiskarriär om jag skulle synas i ”Wahlgrens värld” varje vecka. Sedan är jag inte lika bekväm med att vara personlig, att stå framför ett kamerateam och käka frulle i kalsongerna. Samtidigt älskar jag programmet! De bjuder på sig själva, det är roligt och ibland blir jag väldigt berörd av det som sägs när de öppnar upp sig. 

Blivit bästa vän med Per Andersson

I ”Book of Mormon” spelade Linus mot komikern Per Andersson, 42, känd från humorgruppen Grotesco. Innan musikalen kände de knappt varandra – i dag är de bästa vänner.

– Många som inte känner Per tror att han är en galenpanna, men han har så många fler lager. När vi började jobba så lärde jag känna honom. Dels hade vi skitkul tillsammans och sen så funkade vi jättebra när vi jobbade. Nu är vi bästa vänner. Våra barn är i exakt samma ålder och har också blivit kompisar efter att ofta ha hängt backstage tillsammans på teatern. 

Trots att Linus hade bestämt sig för att inte stå på scen just nu, så kunde han inte säga nej när Per Andersson ville ha med honom i sommarteaterföreställningen ”Den Osalige” som ska spelas på Gunnebo Slott i Göteborg den 3 juli-9 augusti 2019. Kollegorna ska bo och spela ihop under sommaren, tillsammans med sina barn.

– När han frågade om vi skulle spela sommarteater ihop så var jag inte så supertaggad först. Sen så berättade han om föreställningen, att vi kan bo grannar i Gbg, kidsen kan hänga ihop medan vi jobbar och att Ulla Skoog skulle vara med, well då säger man inte nej.

– Jag läste första manuset i går. Det är så långt ifrån något gammalt folklustspel man kan tänka sig. Den är skriven ur Pers sjuka perspektiv – urspårat och oberäkneligt.

https://www.instagram.com/p/BqhhOUKnMH5/

Varannan-vecka livet: ”Ingen separation är kul”

Hur har det varit att kombinera musikalyrket med familjelivet?

– Det var en stark anledning att jag ville ta en paus från teaterscenen, det är slitigt. Större delen av mitt yrkesliv har jag stått på scen torsdag till söndag, vilket gör att du inte kan natta dina barn, på helger när du kör dubbla föreställningar kan du skjutsa till fotbollen men sen måste du dra. Det har varit ett pusslande, särskilt sedan jag och Jessica separerade och började ha barnen varannan vecka. 

– De tycker det är kul att följa med till teatern, men det funkar kanske inte hela tiden, framförallt inte när det är skola dagen efter. Jag kände: ”fan, någon gång måste jag kanske stänga den här dörren.”

Du och din ex-fru Jessica Wahlgren, 43, verkar ha en bra relation, och hon står fortfarande väldigt nära din familj. Hur har ni fått det att funka?

– Ingen separation är kul, det är klart att vi tjafsade, bråkade och sa mycket dumma grejer. Jag ska inte sitta och säga att det var enkelt. 

– För mig och Jessica var barnen det viktigaste, att de inte skulle hamna i kläm. Det bestämde vi redan innan vi flyttade isär. Man måste hålla det schysst, ingen gynnas av om man inte ens kan lämna över ungarna utan att säga hej. 

– Sen var Jessica och Pernilla bra vänner, om jag åkte över till Pernilla kunde Jessica vara där. Vi har aldrig hatat varandra och hade försökt mycket. Även fast vi bestämde oss för att inte bo ihop så kan vi fortfarande vilja hänga med varandra. 

Är du singel?

– Jag lever inte med någon. Jo, med mina barn och en hund varannan vecka. 

Pernilla Wahlgren och Jessica Wahlgren med sina barn, här på premiären av ”Bullets over Broadway” där Linus Wahlgren medverkade.Foto: JULIA DANSARIE

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.