Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nyqvists hemlighet – det sista året vid liv

Den 27 juni är det ett år sedan den omtyckte skådespelaren Michael Nyqvist gick bort.Foto: CHRISTINE OLSSON / SCANPIX / TT NYHETSBYRÅN
Susanne CederbergFoto: Foto: egen
Thomas Hanzon lärde känna Michael Nyqvist för omkring trettio år sedan.Foto: /IBL / /IBL

För ett år sedan kom beskedet att en av Sveriges mest folkkära skådespelare, Michael Nyqvist, hade gått bort i sviterna av cancer.

Ytterst få kände till att skådespelaren var sjuk och för många kom beskedet om hans bortgång hastigt och oväntat.

– Det är en tung och viktig dag. Han rycktes bort alldeles för tidigt, säger barndomsvännen Thomas Perlmann, talesperson för den minnesstiftelse änkan Catharina Nyqvist Ehrnrooth grundade efter makens död.

Den folkkära och omtyckta skådespelaren Michael Nyqvist avled den 27 juni förra året. Han blev 56 år och sörjs närmast av sin fru Catharina Nyqvist Ehrnrooth och sina två barn.

Skådespelaren drabbades av lungcancer omkring ett år före sin död, men trots sjukdomen fortsatte han att arbeta.

Michael Nyqvist blev känd för en lång rad framträdande roller från film- och teaterscenen, exempelvis ”Så som i himmelen” och ”Millenium”. Han fick senare i karriären ett internationellt genombrott och spelade i storfilmer som ”Mission Impossible”.

Efter skådespelarens bortgång grundande hans änka Catharina Nyqvist Ehrnrooth ”Michael Nyqvists stiftelse för främjande av skådespelarkonst som enande kraft” - där hon själv ingår i styrelsen. Till talesperson utsåg familjen Thomas Perlmann, professor vid KI och vän till Michael Nyqvist sedan tonåren.

– Det är en tung och viktig dag. Han rycktes bort alldeles för tidigt. Det blir en dag att känna av honom och komma ihåg honom. Men också att glädjas åt allt som han bidrog med, säger Thomas Perlmann.

Han berättar att stiftelsen är i gång med sitt arbete och inleder aktiviteter till hösten. 

”Han hade inte gett upp”

Filmaren Susanne Cederberg var en nära vän till Michael Nyqvist. Hösten 2016 kom hennes dokumentärfilm ”Michael Nyqvist – ett porträtt”.

– Det är fortfarande svårt och overkligt att han är borta. Det är tomt att inte kunna prata med honom, det är mycket jag skulle vilja diskutera med honom som har hänt det här året, säger hon.

Michael Nyqvist fick sin cancerdiagnos innan dokumentärfilmen hade filmats färdigt.

– Jag sa att vi måste ha med det i programmet, för det kommer att komma ut. Då sa han: ”Jag vill aldrig prata med någon om detta”. Han tyckte att sjukdomen skulle överskugga allt han hade gjort. Han tänkte att han skulle bli frisk och överleva, därför ville han hålla det hemligt. Det lyckades han med också. Någon tyckte att han hade magrat, då sa han bara att det var inför en roll, säger Susanne Cederberg och fortsätter:  

– Det var otroligt få som visste, och då var han ändå sjuk i ett år. Sedan var det bättre och sämre tider i sjukdomsförloppet. Han var vid gott mod, han hade inte gett upp. Det gick väldigt hastigt. 

Den nära vännen och skådespelarkollegan Thomas Hanzon beskriver en stor saknad. 

– Det är obegripligt att en nära vän i samma ålder som en själv går bort alldeles för tidigt. Jag fick beskedet en timme efter att han gått bort, det var oväntat att det skulle ske. Vi hade pratat i telefon bara två dagar tidigare. Det förändrar ens liv när sådant händer, säger han och fortsätter:

– Jag tyckte väldigt mycket om Mickes nyfikenhet och vetgirighet. Jag tyckte om att prata filosofi med honom, han var en god vän. Vi är några vänner som kommer att skåla för honom på årsdagen. Det har vi gjort många gånger det här året.

Michael Nyqvist valde att hålla sjukdomen hemlig

Jan Göransson, presschef på Svenska Filminstitutet, följde Michael Nyqvist genom hela hans karriär och lärde känna honom väl.

– Han var fantastisk mot sin familj. Han var så varm mot människor och hade ett jättestort hjärta. Det fanns en stor ödmjukhet hos Michael. Han var runt 40 år när han slog igenom hos den breda publiken, det var inte självklart för honom att vara känd, säger Jan Göransson.

Jan Göransson berättar att Michael Nyqvist tilldelades en Guldbagge bara några månader innan han gick bort, för sin biroll i ”Den allvarsamma leken”.

– Den var han vansinnigt glad för. Då hade han inte jobbat i Sverige på ett tag, hela världen drog ju i honom. Han kunde inte medverka på galan, men spelade in ett jättelångt tal till alla. Ytterst få visste om att han var sjuk då, han valde att hålla det hemligt, säger han och fortsätter:

– Min tolkning är att Michael var en arbetsmyra. Han var plikttrogen och ville till varje pris fullfölja sina projekt. Hade det kommit ut att han var sjuk så hade det blivit ett annat fokus.

Enligt Jan Göransson förfinade Michael Nyqvist sitt skådespeleri och blev bara bättre med åren. Fortfarande släpps tv-serier och filmer där han medverkar. 

Den 9 juli sänder SVT den amerikanska miniserien ”Mandela - en kamp för frihet”, som handlar om Nelson Mandelas liv. Michael Nyqvist spelar rollen som Hendrik Verwoerd, Sydafrikas premiärminister mellan 1958-1966. 

Michael Nyqvist gör också en av rollerna i danska stjärnregissören Thomas Vinterbergs kommande thriller ”Kursk”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.